Magasinet

Ge hjärta!

Artikel I Sverige är det många som behöver organ, men kötiden är lång vilket resulterar i att en del inte hinner få nya organ innan det är för sent. Genom att gå med i donationsregistret kan du rädda både ett eller två liv tack vare att du tagit ställning och beslutat att skänka dina organ till behövande när du avlidit.

Det är mycket som måste klaffa, blodgrupp och ålder på donatorn till exempel. Tiden är också begränsad, ett hjärta måste transplanteras inom fyra timmar innan det går förlorat. Enligt Socialstyrelsen är bara var sjätte svensk med i donationsregistret, och var tredje vet inte ens hur man gör för att gå med. Vet du hur man gör?

Om inte, klicka upp en ny flik och skriv in GeHjärta.se. UM-medlemmarna Emil Vikström och Linda Kristoffersson (Mario och Lampan) gjort en jättefin sida där det på ett enkelt sätt beskrivs hur du gör för att gå med i donationsregistret.
- Vårt syfte med sidan är att informera, peppa och uppmuntra andra till att gå med, säger Linda. Sidan har ett enkelt och tydligt upplägg för att leda dig vidare till Socialstyrelsens formulär. Linda och Emil hoppas att det enkla namnet ska vara lätt att minnas och att fler då ska komma ihåg att anmäla sig. Kanske är det många som tänker att de ska göra men glömmer bort när de kommer hem.

Emil Vikström och Linda Kristofferson.
Emil Vikström och Linda Kristofferson.

Det råder stor brist på unga människor i registret, kanske av den enkla anledningen att statistiskt sett har en 18-åring många år kvar att leva och inte funderar på vad som händer när livet är slut. Men ingen vet hur morgondagen blir, vad som helst kan hända – och då är det jättebra om man tagit ställning redan som ung och gått med i donationsregistret. Så ta ställning du också – GeHjärta.se!

12 kommentarer

 1. Avatar
  Har väl mycket att göra med att man inte vill tänka på att man skall dö. Att man inte gått med i registret dvs.

  Själv tror jag inte att mitt hjärta hade gjort mycket nytta ändå, för mycket kolesterol att gröpa ut ;p
 2. Har anmält mig nu, bra initiativ (:
 3. Avatar
 4. Är det lagligt att be minderåriga att donera sina organ när de dör? Har för mig att man inte kan det om man är under 18.
 5. Det går utmärkt att anmäla sig även om man är under 18 år. Har uppdaterat detta i FAQ:n, och det går även att läsa mer om det på den här sidan hos Donationsrådet:

  http://www.donationsradet.se/forprivatpersoner/fragorochsvar/omattgorasinviljaka...
 6. Knasigt att länken blev fel. Här är en fungerande adress: http://goo.gl/SqRb0
 7. Jag trodde först det var blodgivning(fråga mig ej varför). Det är något jag ska göra om några veckor. 11/5-11. Kan man gå till en blodbuss första gången? Någon som vet?
 8. Borgeus: Har för mig att man måste testa sig innan man får ge blod. Spelar nog ingen större roll var man testar sig, så blodbussen är nog ok.
 9. Foqnax - grymt. Den 11e maj så finns blodbussen vid örebro Universitet! Dit ska jag då gå!!
 10. Känns inte så säkert att gå med via nätet och lämna ut personnummer osv. Hur kan man göra om man vill göra det face to face med en ansvarig??
  Kan man typ kontakta sitt sjukhus eller nått?
 11. Du kan fylla i ett donationskort och ha med dig i plånboken och liknande, fast det är ju inte lika "säkert" som att anmäla sig på nätet.

  Fast jag förstår inte hur du kan tycka att det känns osäkert att ge ditt personnummer till socialstyrelsen, även om det är via internet :p
 12. jag har gjort 25-30 hjärtoperationer men nu har jag sagt ifrån o göra fler, det har bara blivit sämre för de slarvat och gjort fel. jag mådde bättre innan de började experimentera på mig. Visst har jag tur så finns de något hjärta den dag jag inte står upp längre men då är det ju så nödvändigt så då kan de göra de. men innan har jag inte mod att våga prova med risken att bli ännu sämre.

  Jag vet att det kommer sluta slå i förtid för de arbetar så hårt o blir så påfrestat att de slits ut fort..

  jag har haft 5 pacemakers och alla hör o häpna har gått sönder, Jag är så le sjukhus och vården i sverige nu att det får räcka. Jag har gjort såna plågsamma ingrepp akut då jag hållit på dö eftersom pacemakern slitit loss delar av hjärtat som proppat igen lungorna och även samtidigt pungterat hjärtat. Och att man man inte lyssnar på mig då jag kommer in ibland o är skit dålig som senast jag höll på gå under då märkte de inget av detta som hänt o skickade upp mig på en vanlig avdelning deär jag fick ligga o skrika med de korta andetag jag kunde på hjälp o försöka övertala sköterskorna att jag jag håller på dö o hur allvarligt de var, De trodde jag ville ha morfin dom bara så där fick jag ligga de plågsamma timmarna innan kroppen gav upp o det hördes en duns in i grannrummet o de sprang o hämta doktorn... först då insåg de läget. o jag skars upp utan bedövning för det fanns inte tid o läkaren stod med en slang in i hjärtat o gång på gång missade han hjärtsäcken så jag han klappa på han 3 smällar innan en sköterska kom inrusande o tröck i mig lite droger....

  sen låg jag nedsövd med ketalar o jag vaknade till o fick ringa o säga hej då till nära o kära för de visste inte om jag skulle överleva...Jag har flygits i privatplan över hela sverige o opererats på alla sjukhus. Man har även en process mot sjukhuset men inte heller den behöver jag ta hand om det gör min vän som jobbar med sånt.. Hon skulle operera höger axel o vaknade då hade de opererat fel o gjort vänster axel.. Är de svensk sjukvård det.. Om folk bara visste hur saker fungerar, jag har själv varit ute o festat o träffat läkare ute på krogen dyngpackade som sedan har på morgonen jobbat på akuten o intensiven. Jag har sutte med då läkare på fester drar amfetamin och har en kompis som skriver ut till en annan vän det han vill ha o till o med fuskar o skriver in han så det ska verka troligt, sen säljs det o de delar på summan.. låter helt sjukt jag vet men det är inge bättre folk än oss andra som är läkare poliser mm. man blir fan mörkrädd då man har lite insikt

  Nu har man varit sjukskriven sen de började operera mig för tio år sen ungefär och jag är 100%
  invalidiserad..

  Men vad blir det då tror ni. Jo då ska man orka fightas mot försäkringskassan som inte vill ge mig pension trotts läkarintyg. Tur jag har en som tar den fajten åt mig för jag hade lika bra skitit i det o de e fan så de bryter ner folk genom sån handläggning..

  sjukt vad livet kan ta vägar man aldrig trott, jag hade precis startat ett eget företag o drivit det nåt år, bodde med en fin tjej som e mamma till min dotter. vi skulle gifta oss o jag hade köpt brudklänningen o kyrkan va bokad....Då hamnar jag på sjukhuset en sväng o då är hon otrogen så det var bara sälja brudklänningen på blocket och boka av kyrkan...

  Dock är hon en jättebra mamma och det är huvudsaken, hon drar de tyngsta lasset där...

  nu känns de som man backat tio år man har inge planer, o singel livet suger, det känns inte som man har något o erbjuda nån som vill starta upp ett liv. Men man ska väl träffa nån så småning om som e lika tokig som en annan. Men det där med organdonation de är fan viktigt för i morn kan de vara dina nära o kära som blir utan för du inte gjort klart hur du vill ha det.,,,

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!