Magasinet

Geim – en bladvändare av rang

Recension En kvarglömd telefon. Ett meddelande. En äventyrslysten, småkriminell man. Ingredienserna stämmer väl överens och när de blandas växer ett äventyr fram. Geim är en historia som rör sig i gränslandet mellan det verkliga och overkliga och där läsaren ibland inte vet vad som är delarna och vad som är helheten.

Henrik HP Pettersson är arbetslös och ägnar dagarna åt att röka eller dra runt planlöst på stans gator. En dag på tunnelbanan ser han en man som tappar sin mobiltelefon på sätet. I stället för att återlämna den, ser han tillfället att få den själv. Genast i handen vibrerar mobilen och den röda lampan lyser till. Han öppnar meddelandet som börjar med "Hej Henrik!". Chockad över det personliga tilltalet läser han vidare. I meddelandet uppmanas han sno ett paraply från en intet ont anande medpassagerare. Riskerna kittlar och han genomför uppdraget. Snart är Henrik mitt uppe i ett spel, ett Alternate Reality Game, som utspelar sig mitt bland vanligt folk i den annars så vanliga vardagen. Varje gång den röda lampan på mobilen lyser är det ett nytt uppdrag som kommit in. Adrenalinet pumpar för varje gång och efter hand blir uppdragen allt mer allvarliga. Kulmen nås när han nästan dödar några poliser, däribland sin syster ...

Boken är en bladvändare av rang. Väl inne i historien är det svår att lägga ner den. Vändningarna och de mänskliga relationerna är plötsliga, komplexa och ibland hemliga. Karaktärerna är mångsidiga och trovärdiga. Språket är rikt på ord och uttryck från dator- och spelvärlden. De många detaljerna om säkerhet och metoder att ta sig in i andras datorer och hela viriutella liv får mig som inte har den typen av kunskaper att tro på historien. Det ger mig en känsla av ständig förföljelse och en känsla av att aldrig få ha något hemligt eller privat. När jag läser att författaren Anders De La Motte arbetar med säkerhetsfrågor och att han tidigare varit polis blir jag inte förvånad.

Det här är spännande, relativt lättläst spänningsroman och i alla fall jag tar med mig uppföljaren på nästa semester.

5

6 kommentarer

 1. Avatar
  Har du läst 2:an då ? Jag ska köpa den i helgen och undrar om den är bra. Har läst 1:an typ 3 gånger redan så den kan jag.
 2. Avatar
  Anna Nowak Berglund
  Lojalitet. Skuld. Kärlek. Har inte så mycket med intellektet att göra kanske men de flesta av oss har ju både hjärta och hjärna och gör kanske inte det rationella. Men det rationella behöver heller inte alltid vara det rätta. Eller tvärtom.
 3. Avatar
  Det jag störde mig absolut mest på med den boken var hur jävla smart de hela tiden påstod att huvudpersonen var. Vafan, det var ju solklart fall av nödvärn och han bara "nä, jag tar fängelse för det".
 4. Hej! Nej, jag har inte läst tvåan men kommer definitivt att göra det under sommaren.

  Ja, han utmålas som smart men jag ser inte det som negativt. Han känns som understimulerad och som en person som aldrig fått en chans eller ens hade haft tålamod att ta chansen om han fick den. Jag tycker att det är som ett outtalat kontrakt med läsaren om att det är orsaken till att historien kan utvecklas som den gör.
 5. Avatar
  Vad hade detta med hans idiotval att ta fängelse att göra?
 6. Nu blev det nåt knas med min förra kommentar då min bild inte syns Mindre om det. Jag tänkte tillägga att jag nog läste din mening lite snabbt när jag lämnade min kommentar. Du har ju rätt. Det hade nog kunnat gå som självförsvar. Men kanske hon inte hade visat omgivningen vad som pågick innan. Men nu ska vi inte avslöja för mycket av boken här.

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!