Geim – en bladvändare av rang
Recension En kvarglömd telefon. Ett meddelande. En äventyrslysten, småkriminell man. Ingredienserna stämmer väl överens och när de blandas växer ett äventyr fram. Geim är en historia som rör sig i gränslandet mellan det verkliga och overkliga och där läsaren ibland inte vet vad som är delarna och vad som är helheten.
Boken är en bladvändare av rang. Väl inne i historien är det svår att lägga ner den. Vändningarna och de mänskliga relationerna är plötsliga, komplexa och ibland hemliga. Karaktärerna är mångsidiga och trovärdiga. Språket är rikt på ord och uttryck från dator- och spelvärlden. De många detaljerna om säkerhet och metoder att ta sig in i andras datorer och hela viriutella liv får mig som inte har den typen av kunskaper att tro på historien. Det ger mig en känsla av ständig förföljelse och en känsla av att aldrig få ha något hemligt eller privat. När jag läser att författaren Anders De La Motte arbetar med säkerhetsfrågor och att han tidigare varit polis blir jag inte förvånad.
Det här är spännande, relativt lättläst spänningsroman och i alla fall jag tar med mig uppföljaren på nästa semester.
Ja, han utmålas som smart men jag ser inte det som negativt. Han känns som understimulerad och som en person som aldrig fått en chans eller ens hade haft tålamod att ta chansen om han fick den. Jag tycker att det är som ett outtalat kontrakt med läsaren om att det är orsaken till att historien kan utvecklas som den gör.