Magasinet

Gör din egen, snygga plånbok – av gamla bakfickor

Artikel Letar du efter en perfekt plånbok som verkligen är du? Svårt att hitta den i butik? Fixa din egen vetja, och var säker på att kompisen inte har en likadan!
Designern Anna Hörling visar hur.

Du kan sy många olika plånböcker på detta sätt eftersom alla jeansmodeller har olika bakfickor ... (Foto: Stefan Ek)
Du kan sy många olika plånböcker på detta sätt eftersom alla jeansmodeller har olika bakfickor ... (Foto: Stefan Ek)
Har du också massa gamla jeans i garderoben som bara ligger där och tar plats? Fula? För trånga i midjan? Modell från 2003? Spruckna i grenen?
I Anna Hörlings bok “Jeans – lappa, laga & sy nytt” finns fullt av kreativa tips på hur du gör nya, snygga och användbara saker av dina ratade, men slitstarka, tyger.
– Kombinera olika jeans med varandra och utgå från de fina detaljerna som du vill behålla. Kanske har ett par byxor fina fickor och ett annat par en rolig dragkedja eller fina hällor, säger Anna.

Så här gör du vårens finaste plånbok:

Du behöver:
Båda bakfickorna från ett par jeans
Dragkedja som är två cm kortare än fickorna är breda i överkant


Gör så här:
1. Rita med en märkpenna två cm utanför fickorna och klipp ut längs linjen. Se skiss A.
2. Klipp sedan bort byxtyget inuti fickorna. Nåla och sy fast dragkedjan längs båda ficköverkanterna som skiss A visar. Pressa med strykjärn.
3. Vik ihop plånboken med rätsidan ut, nåla och sy med raksöm alldeles utanför fickan, se skiss B.
4. Fransa upp tyget runtom, genom att pilla loss en tråd i taget (här kan en sprättnål komma väl till hands) enligt skiss C. Vissa trådar kommer att bli för långa, så avsluta med att frisera fransarna med en liten sax!

Voilà, du har en riktigt snygg och personlig plånbok att möta våren med!


Annas tre “Tänk på”:

Anna Hörling
Anna Hörling
● Färgvalet:
Vilket uttryck du får på dina saker beror mycket på vilken färg dina jeans har. ta med de byxor du ska sy av till affären om du söker efter tyger att kombinera med.

● Tråden:
Välj en tråd som är så lik den som redan finns på dina byxor som det är möjligt. Många jeans är sydda med gul eller orange tråd.

● Klipp till!
Det är viktigt att våga klippa och våga misslyckas. För det gör man då och då. Att sy nytt av gammalt som man både kan ha och mista gör det enklare att sätta saxen i tyget.

Anna Hörling har sytt och skapat kläder sedan hon var barn och under tonåren sydde hon alla sina kläder utom jeansen.
Hon är utbildad inom industridesign, formgivning och mönsterkonstruktion och har jobbat som journalist och redaktör med trender, inredning och design.
Hon har även gett ut böckerna “Sy enkelt med vävda tyger” och “Sy nytt av gamla skjortor”.

4 kommentarer

  1. Just nu tävlar vi ut Annas böcker “Sy enkelt med vävda tyger” och “Sy nytt av gamla skjortor” på ​Hållbarhetswebben.se! [smile]
  2. Avatar
  3. Fler sådana här texter! Göra egna saker är ett av de bästa sätten att spara på miljön och bevisa för sig själv vad man klarar av!
  4. Har redan den coolaste plånboken, en myntpåse från Riksbanken [cool]

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!