Magasinet

Grand Theft Auto 4: The Ballad of Gay Tony

Recension Det är dags för sista vändan i Liberty City för den här gången blir det lite mer glam och glitter än vi är vana vid efter Nikos hårda invandrarliv och Johnnys bikerbrödraskap.

Den här gången behandlar Rockstar Games berättelsen om Gay Tony Prince som tillsammans med sin livvakt Luis Lopez råkar ut för en rad lite mindre lyckade affärer med stadens kriminella. När man axlar rollen som Luis korsar man både Nikos och Johnnys vägar men det är i den här delen av som Rockstar verkligen lyckas göra rätt och prickar det mesta helt rätt, även om det fortfarande finns en del saker att slipa på.Berättelsen om Luis är egentligen den minst gripande i serien men bjuder ändå på många karaktärer som bär Rockstars kvalitetsmärkning. Även om huvudpersonen Luis är ganska stel och inte direkt är världens mest intressanta påg så finns en rad komiska personer utöver honom. Glade Tony är exempelvis härligt neurotisk och galen medan oljemiljardären Yusuf lockar till skratt med sin vilja att bygga en modell av Liberty City i sitt hemland. Plus att han har en lite udda vilja att gjuta nästan alla vardagsföremål i guld. Man skulle kunna säga att det här är den minst seriösa delen i GTA4-trilogin, men den försöker inte heller vara något annat, något som tydligt märks i uppdragsstruktur och alla nya funktioner i spelet.

Ballad of Gay Tony är mer lekfullt än de tidigare delarna i GTA4 och liknar mer San Andreas i det avseendet. Fallskärmen gör en efterlängtad comeback och även i standarduppdrag där du ska åka och döda person A åt person B använder sig Rockstar på ett framgångsrikt sätt att krydda tillvaron med ett fallskärmshopp från en av spelets många skyskrapor eller helikopter.Vapnen har fått sig en rejäl uppgradering med en kraftfull pistol som lätt tar kål på motståndet och ett maskingevär som är bättre på kraft än sikte. Det finns även en ljuddämpad P90 som är väldigt bra i trånga situationer då den spottar skott som en crackstinn lama. Det roligaste av de nya tilläggen i arsenalen är dock det automatiska hagelgevär som kan skjuta explosiva hagel, ett väldigt effektivt sätt att göra sig av med fientliga fordon eller bitska poliser. Denna mer explosiva approach syns även i den nya, ettriga helikoptern Buzzard som är utrustad med en aldrig sinande ström robotar och maskingevärspatroner. Arsenalen är Ballad of Gay Tonys absolut bästa del och trots att uppdragen inte tillför något radikalt så är de nya tillgångarna riktigt underhållande och gör spelet bättre än samtliga delar i serien, även om kontrollen fortfarande är spelets största minus.

Vid sidan om huvuduppdragen finns såklart nya sidoaktiviteter som nu börjar närma sig Saints Row 2 i underhållningsvärde, även om de fortfarande är ganska långt ifrån i galenhetsfaktor. Det mest underhållande är utan tvekan triathlon där du med fallskärm, båt och bil skall ta dig till en utsatt punkt. Även slagsmålsklubben i en av stadens källare är underhållande, även om den är väldigt enkel när man väl fått in en vinnande strategi. På flerspelarfronten har det också blivit bra mycket mer underhållande tack vare fallskärmen, vapnen och Buzzard. Free Play har nu gått från ett ganska mediokert läge till att bli det mest galna och underhållande och kommer hålla dig och kompisar upptagna ett bra tag framöver.The Ballad of Gay Tony är ett bra slut på en bra trilogi, även om det tog ett tag innan det blev den lekfulla, färgglada och explosionsartade resa vi hade hoppats på från första början. GTA har ett bra tag kvar innan det når upp till Saints Row 2 vad gäller galenskap, men The Ballad of Gay Tony tar serien ett steg närmare detta mål samtidigt som det behåller seriens identitet. Nu är det bara att hoppas på att Rockstar tar oss till Vice City igen.

+ PLUS
Mängder med nytt innehåll. Välspelade karaktärer. roliga och omväxlade uppdrag. Fallskärmen!

- MINUS
Kontrollen är fortfarande ett problem.

Betyg: 8 av 10
The Ballad of Gay Tony är den bästa episoden till GTA4 och en av de bästa delarna i serien.

Texten är skriven av Gustav Granlund och kommer från Gameplayer.se - din dagliga dos av tv-spel.

10 kommentarer

 1. Avatar
  Ibland blir man bara så avundsjuk på att vissa har de mmer avancerade spelkonsolerna och kan spela de nyaste spelen :)

  Men är man en fattig student så är man :P
 2. Avatar
  Blev väldans besviken på längden, alldeles för kort, iofs så är det en expansion men ändå!
  Måste pröva saints row snart tror jag förövrigt
 3. Avatar
  Äntligen är fallskärmen tillbaka! <3

  Nu saknar man bara flygplan...
 4. Betyg: 8 av 10
  The Ballad of Gay Tony är den bästa episoden till GTA4 och en av de bästa delarna i serien.

  >en av dom bästa delarna i serien
  >8 av 10
 5. Avatar
  Ett minus är ju att expansionen inte kommer till PS3.
 6. vart kan man ladda ner gta spelen eller något liknade spel som gta till datan???
 7. själv tycker jag det är sjukt dåligt att man inte kan gå och köpa kläder och sånt :P
 8. Avatar
  mm håller med eriku: expansionen borde fått en nia istället
 9. wallia: om du vet vad pengar är kan du kanske ta med dig lite sådanna till närmaste spelaffär och kolla om dom har det där?
  isåfall betalar du det med pengarna.
 10. Avatar
  dom borde få en 9 istälett bland annat för falskären explosiv shutgun o.s.v men borde få minus för att man inte kan köra flygplan att man inte kan köpa kläder kontrolen är svår hanterlig men spelet har en väldigt bra game stroy litte för kort

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!