Grekland – Europas problembarn

Som troligtvis ingen vid det här laget kan ha lyckats undgå är Grekland idag ett land i stor ekonomisk kris. Många skyller på att det är EU:s och framförallt EMU:s fel att Grekland hamnat i den situation som de idag befinner sig i. Frågar du genomsnittsgreken så får du med stor sannolikhet svaret att det är så. Men är det verkligen så enkelt? Eller är problemet egentligen grekernas skygglapp som tillslut kommer sätta krokben framför de själva? Jag skulle vilja påstå att det i...

Som troligtvis ingen vid det här laget kan ha lyckats undgå är Grekland idag ett land i stor ekonomisk kris. Många skyller på att det är EU:s och framförallt EMU:s fel att Grekland hamnat i den situation som de idag befinner sig i. Frågar du genomsnittsgreken så får du med stor sannolikhet svaret att det är så. Men är det verkligen så enkelt? Eller är problemet egentligen grekernas skygglapp som tillslut kommer sätta krokben framför de själva?

Jag skulle vilja påstå att det inte är det grekiska EU-medlemskapet som är problemet. Problemet är att landet lyckades bluffa sig in i EMU-samarbetet genom att frisera sina räkenskaper. Den grekiska regeringen hoppades att deras bluff skulle innebära att landet så småningom skulle lyckas uppnå en mer samstämd och konvergerad ekonomi med övriga Europa och framförallt EMU-länderna. De trodde att inträdet i valutaunionen skulle lyckas utjämna och "fixa till" vad som helst (läs: deras även tidigare dåligt skötta ekonomi). De tog för givet att Tyskland, Frankrike och övriga länder skulle stå som garanter mot deras så småningom annalkande nationella obestånd som de idag befinner sig i.

Att Grekland har vetat om vad de har sysslat med sedan deras inträde i valutaunionen är det definitivt ingen tvekan om. Landet har haft ett alldeles för utbrett välfärdssystem i jämförelse med skatteintäkterna som de dragit in till statskassan. Detta har i kombination med landets invånares oförmåga, ovilja och rent ut sagt korrupta inställning till skattebetalning medfört att den grekiska staten gått med ett stort minus under en väldigt lång period. Men trots vetskapen om detta har de inte gjort något för att att skära ner på sina kostnader. Istället har de lutat sig på Europas solidaritet och fortsatt bygga på sitt skuldberg tack var deras offentliga monsterkostnader.

För att lösa Greklands problem anser många att de bör höja sina skatter. Men frågan jag ställer mig och er är vad det hjälper till när grekerna med dagens system kan ge lite pengar under bordet till personalen på skattekontoret så att de får sin deklaration godkänd och således slippa betala någon skatt? Att lyckas driva in skatter är en av de avgörande frågorna för att Greklands sargade ekonomi ska komma upp på fötter igen. Inget annat land inom EMU får in så lite pengar i skattemedel som Grekland. Den svarta sektorn bedöms stå för en fjärdedel av hela ekonomin. Och ändå gnäller grekerna och anklagar EMU, EU och Tyskland för att ha satt de i positionen de befinner sig i idag. Trots att de mycket väl vetat om vad de har sysslat med. Solidaritet är uppenbarligen inget som det socialistiska Grekland och dess befolkning värdesätter, men samtidigt förväntar de sig solidaritet från övriga Europas befolkning och skattebetalare. Hur nu den ekvationen kan gå ihop.

Greklands privatiseringsprogram skulle vid det här laget ha dragit in cirka 50 miljarder Euro till den grekiska statskassan, men har i skrivandets stund enbart dragit in cirka 1 miljard. Landet är inte bara korrupt, det är som synes även obotligt byråkratiskt.

De kommande skuldnedskrivningarna och det nya stödpaketet till Grekland på 140 miljarder Euro beräknas räcka till juli i år. Men är det verkligen lönt att betala ut detta när vi med facit i hand vet att vi kommer stå där i juli, i exakt samma situation med byxorna nere som idag? Eller borde vi helt enkelt dra ur pluggen och låta landet ställa in sina betalningar?

Med tanke på de korrupta och inkompetenta grekiska politiker som njuter av rampljuset de får idag, och en otacksam och girig grekisk befolkning som inte inser att det är Tyskland och Frankrike som i dagsläget ger dem pengar att betala sina löpande utgifter, främst lönerna till de statsanställda och pensionerna till de gamla, så ser jag absolut att dra ur pluggen som ett alternativ.

Merkel och Sarkozy.
Merkel och Sarkozy.
Att Tysklands Merkel och Frankrikes Sarkozy säger sig vilja ha kvar Grekland i valutaunionen är enligt mig inget annat än en vit lögn. De vågar inte säga någonting annat eftersom att det (enligt de) skulle leda till ett finansiellt kaos i omvärlden. Det jag frågar mig och er är om vi inte redan befinner oss i ett finansiellt kaos?

När jag i förra veckan såg grekiska demonstranter bränna tyska flaggor och gamla nazi-flaggor så såg jag verkligen rött. Det fick min bägare att rinna över. Kanske övriga Europa ska sjunka lika lågt och referera grekerna till deras antika förfäder som gladeligen utnyttjade småpojkar som sina älskare? För min del får Grekland gärna "defaulta" (gå i konkurs). De enda som kommer förlora på det i längden är just grekerna själva, som även kommer få leva i en ständig recession/depression i flera decennier om de inte går med på besparingarna och istället väljer att gå i konkurs. Det smått ironiska i det hela är att de maskerade clownerna på Athens gator inte har förstånd nog att inse det.

Grekiska demonstranter bränner tyska flaggor.
Grekiska demonstranter bränner tyska flaggor.
Jag personligen ger Grekland till juli på sig att verkligen ta tag i sina problem som de hittills har varit inkapabla till att göra. Om de inte har gjort fram tills juli så kommer jag personligen att bojkotta så mycket som möjligt som har med Grekland att göra, och jag uppmanar alla andra att göra det samma. Nu får det vara nog på denna cirkus!