Magasinet

Guide: Nya E-nummerdieten

Artikel Med jämna strömmar kommer forskningsrapporter om att E-tillsatserna ger oss cancer, allergier och hyperaktivitet. Frågan är bara exakt hur farliga de är. Kanske blir det så att vi om några år tittar tillbaka på dagens matvanor och skakar på huvudena. Kanske har vi inga huvuden kvar att skaka på längre. Ungdomar.se har irrat omkring i E-nummerdjungeln för att sprida lite klarhet om vad det egentligt är vi stoppar i oss.

Pannkakor, 4 personer
• 3 dl mjöl
• 3 ägg
• 6 dl mjölk
• 1 tsk salt
Och så lite:
• Trikalciumfosfat
• Natriumpyrofosfat
• Kaliumsorbat
… även kallade E 341, E 450 och E 202.

Jag vet inte hur ni gör, men jag har åtminstone aldrig öst i de där sistnämnda ingredienserna i mina pannkakor. Hur kan då de stora fabrikerna, som varje dag framställer ett och samma livsmedel och därmed borde vara något utav experter på just de produkterna, misslyckas med något så enkelt som en fjuttig pannkakssmet? Tillverkarna av denna flytande pannkakssmet är bara ett i raden av företag som väljer att bokstavligt talat ösa ner skit i sina produkter. Hur kommer det sig att de tycker att det är okej att förgifta vår mat med en rad olika kemikalier? Och kanske ännu värre: Hur kommer det sig att vi tillåter det?

I Sverige har vi idag 316 godkända tillsatsämnen. 41 av dessa är förbjudna i stora delar av världen på grund av hälsorisker. Utöver dessa 316 tillsatsämnen finns det dessutom tusentals aromämnen som tillverkarna inte behöver specificera. I och med detta får den genomsnittlige konsumenten i sig hela 6-7 kilo(!) tillsatsämnen varje år. Och kanske låter lite läskigt, att tillverkarna har mage att ösa ner allt det här i maten de tillverkar. Men kanske värst av allt i detta - det är vårt fel att vi har dem.


E-nummer var steget tillverkarna tog när vi krävde billigare mat. För det är klart att vi vill ha billig mat, konstigt vore det ju annars. Men då vill vi ha mat för pengarna också, inte kemikalier. Vi ska äta, inte rengöra badrummet! Nu har vi bokstavligen fått äta upp vårt tidigare misstag och det är dags att vi kräver tillbaka den riktiga maten igen till våra butikshyllor. Lyssnade tillverkarna på våra krav förra gången så kan vi få dem att lyssna igen.

Men vad är egentligen dessa sifferkombinationer som står på baksidan av alla förpackningar? Och är de egentligen särskilt farliga? Går de att plocka bort helt och hållet, eller kommer vi måla in oss i ett nytt hörn då? Ungdomar.se guidar dig igenom E-nummerdjungeln i sökandet efter en bättre värld.

Vad är ett E-nummer? Svaret på denna fråga kan variera. Oftast är det ett ämne som är tillverkat på syntetisk väg. Det kan till exempel ge maten en annan färg, öka dess hållbarhet, förstärka eller ge en annan smak eller förändra konsistensen. I Sverige har vi lag på att tillverkarna måste skriva ut alla tillsatser i en produkts innehållsförteckning. Det ger tillverkaren ett val. Antingen skriver de ut ämnets riktiga namn, till exempel Klorofyllkopparkomplex. Men det tycker vi konsumenter låter läskigt. Vad är det för något liksom? Det har vi aldrig hört talas om? Då är det lättare för tillverkaren att skriva ut ämnets E-nummer, i detta fall E 141, för det bryr vi oss inte om. Det är ju bara ett nummer som finns på alla varor, eller hur? Att det är extraherat klorofyll med tillsatt koppar(?) ändras ju inte, men nu slipper vi i alla fall fundera över det när vi står i matburken och väljer den där burken med konserverade bönor som är 4 kronor billigare.

Varför finns det en massa E-nummer i maten i svenska affärer? Förr i tiden producerade människorna sin egen mat. Man var bonde, levde på landet, och odlade sin egen potatis och hade kor bakom knuten. I och med att traktorn och konstgödslet introducerades i jordbruket och att Sverige sedan industrialiserades, lämnade människorna sina gamla bondgårdar för att flytta in till städerna och försörja sig på kontorsarbeten. Men då försvann också självförsörjningen av matvaror. I och med att generationerna avlöste varandra försvann kunskapen om hur maten producerades och istället föddes en ilska över priset. Vi ville betala mindre för maten. Vi tvingade bokstavligen fabrikerna att producera billigare mat för att inte behöva backa i inkomst. Och betydligt billigare än till exempel dyrt smör är margarin som består av härsken olja som tvättats för att bli av med dess äckliga lukt och sedan färgats gult och smaksatts med smörsmak. Hur konstigt det än låter. Vi konsumenter ställde kravet på billigare mat, och tillverkarna svarade.

Hur gör jag för att undvika E-nummer i maten jag köper? Att tyda de finstilta och plottriga bokstäverna bak på ett paket mat är inte det enklaste. Ofta är texten väldigt liten, präntad med vita bokstäver på en ljusgul bakgrund och den svenska texten kan vara mixad med den danska och norska. Tillverkarna har inte gjort det lätt för oss att tyda texten, och det är inte helt utan baktanke. Tills staten lyckats införa en lag på hur liten denna text faktiskt får vara, får vi helt enkelt ta med oss ett förstoringsglas till affären. För vad vi måste göra för att komma undan E-ämnena är förstås att läsa förpackningens innehållsförteckning. Ställ dig själv sedan de två frågorna:

1. "Vad hade jag använt om jag hade lagat den här maten?" (t.ex. vid färdigrätter, bröd eller bakverk) - stämmer det med innehållsförteckningen?

och

2. "Vet jag vad alla ingredienserna är?" - Låter Polyvinylpyrrolidon lite konstigt, ja, då kan du anta att det är det också.

Det finns även praktiska symboler för att vägleda dig. De här två är de vanligaste i svenska butiker för att se om en vara är ekologisk. Båda symbolerna visar att varan följer vissa regler när det gäller odling, besprutning och djurhållning. Vill man veta de exakta reglerna som gäller har båda märkena en varsin hemsida man kan klicka sig runt på.Finns det något positivt med tillsatser? Givetvis är inte detta med tillsatser svart på vitt. Ta det hårt debatterade exemplet med nitrit i skinka. Nitritet tillsätts i skinka för att stoppa bakterien Clostridium Botulinum som är dödlig. Dessutom får köttet en rosa och fin färg, istället för att bli tråkigt grå. En del tycker att detta är bra och att vi ska fortsätta med nitrit eftersom vi har gjort så i många år. Andra pekar på de tusentals tjocktarmscancerfall som relateras till denna tillsats och att det är att välja mellan pest eller kolera. Eller ja, döden eller döden. Fast det finns sätt att undkomma denna bakterie utan nitrit menar vissa källor. Att salta skinkan väl och hålla den ordentligt kyld från slakt till tallrik till exempel. Andra menar att detta inte räcker.

Vad som kan vara värt att komma ihåg är i alla fall att en del tillsatser har en förklaring, men ingen är ett måste att stoppa i sig.


Kan man vara allergisk mot tillsatser? Absolut kan man vara det. Dock är det inte vidare vanligt. Hittills är det väldigt få personer som diagnostiserats med allergi mot tillsatser i mat. Däremot är det betydligt fler som redan är allergiska mot annan mat som sedan också reagerar på tillsatsämnen. Personer som har väldigt svåra allergier tenderar att också reagera på tillsatsämnen. De vanligaste tillsatserna som orsakar reaktioner är enligt Livsmedelsverket:

• Bensoesyra (E 210)
• Sulfiter
• Azofärgämnen
• Antioxidationsmedel

Förmodligen kommer dock antalet tillsatsallergier att eskalera med åren då vi hela tiden exponerar oss för mängder av ämnen som inte är bra för kroppen i vår dagliga kost. Cirka hälften av alla de godkända tillsatserna vi har i Sverige har nämligen kända hälsorisker i form av astma, eksem, magproblem och hyperaktivitet hos barn, skriver Ivar Nilsson i sin research om E-nummer.


Varför bör vi undvika tillsatser? Du har förmodligen tänkt tanken redan. Du har köpt hem en fet påse godis och tryckt i dig med en halvliters Coca Cola - OCH DU DOG INTE! Vilket är alldeles korrekt. Givetvis skulle aldrig svenska myndigheter tillåta tillsatsämnen som folk åt och dog av. Men det betyder inte heller att de är ofarliga. De vanligaste argumenten för att hålla sig undan tillsatser i mat är:

”Vi vet inte vad tillsatserna kommer att göra med våra kroppar om några år.”

”Tillverkningen av alla tillsatser skapar kemiska restprodukter som förstör miljön.”

Men allvarligt talat. Även om detta är sant, och du har hört det så många gånger tidigare, så skulle du inte behöva gjort det. Det är väl självklart att man inte ska stoppa in saker i munnen som man inte vet vad de är! Det lärde mamma en redan som liten och är något man bör hålla fast vid hela livet. Ät mat, inte kemikalier. Det säger ju sig självt, eller hur?


Att alla E-nummer inte är bra vet vi redan idag. Frågan är bara exakt hur farliga de är. Kanske blir det så att vi om några år tittar tillbaka på dagens matvanor och skakar på huvudena. Kanske har vi inga huvuden kvar att skaka på längre.

I dagsläget är det sunt förnuft som får guida var och en av oss. För någon upplysning om ämnet verkar vi inte få. Varför ingår inte kunskap om tillsatser och E-nummer i hemkunskapsundervisningen eller kemin? Varför prioriterar vi inte livsnödvändiga kunskaper? När jag gick i skolan fick jag under dessa timmar istället lära mig att mangla och det periodiska systemet. Inget av detta har jag någonsin tillämpat efter min examen.

När ska människan egentligen förstå vad som är viktigast för oss idag, imorgon och i framtiden? Och kommer vi hinna att klura ut det i tid?

Källor:
http://www.aktavara.org
http://www.slv.se
Skolboken Levande Historia 8 av B. Arwén, H. Dahlberg, B. Henricsson, K. Hildingsson, L. Hildingsson.
Ivar Nilssons research om E-nummer http://www.aktavara.org/upl/files/7124.pdf
Boken Den föraktade falukorven av K. Ahlborg
Boken Äkta Vara av Mats-Eric Nilsson

16 kommentarer

 1. Avatar
  Fast att man skriver ut E-nummer är inte för att de vanliga namnen skrämmer oss, utan för att det ska vara enklare för allergiker att identifiera vad man inte tål. Lättare att hålla reda på tresiffriga nummer än långa, komplicerade namn.
  Sedan kan man kanske också tänka sig att det kan vara för att spara plats, de flesta namnen på dessa saker är ju ganska långa, skulle bli sjuuukt långa innehållsförteckningar.
 2. Avatar
  Men kom igen. Behöver ungdomar i stort verkligen mer oro kring vad de äter? Lider vi någon generell brist på ungdomar med uppfuckad relation till mat på den här sidan? Vem tyckte att det här var ett bra ämne att skriva om?
 3. mediakatt: Det tyckte jag. Inte för att "fucka upp en relation till mat" som du uttrycker dig. Man ska inte sluta äta som man gjort innan om man inte vill. Men det kan ju vara bra att veta [smile]

  Bara för att man blundar så försvinner det inte.
 4. Ninjakossan: Väldigt få personer är allergiska mot just E-nummer (även om det inte är okänt!). Att tillverkarna skriver ut E-nummer är för att alla ingredienser måste specificeras enligt lag. De källor jag använt mig av när jag skrev denna text talar då om konsumenters rädsla för okända ämnen som inte låter som något de tidigare hört talas om.

  Precis som jag skrev i texten dock så får tillverkaren själv välja om de vill skriva E-numret eller namnet, och det börjar bli allt vanligare att skriva ut hela för att lata konsumenter snabbt skannar varan efter ett E-nummer.

  En innehållsförtecknings längd bryr sig då rakt inte tillverkare om. Plocka upp en billig färdigrätt så ska du få se på läsning [wink]
 5. men komien sluta nojja, bara för att något har ett E-nummer eller ett konstigt namn betyder inte det att det är jätteläskiga dödskemikalier. det är oftast helt vanliga ämnen som vilka som helst, som har fått ett nummer för att lättare hålla koll på dom.

  blir så trött på folk som ska hålla på och typ "uhuhuhu det är så mycket E-nummer i maten". bara korkat.

  och nej man kan inte vara allergisk mot "E-nummer", det är isf helt psykologiskt.
 6. Avatar
  Marielle: Tycker du själv att du sprider objektiv information snarare än skräckpropaganda när du kallar tillsatsämnen i mat för gift och antyder att de leder till död?
 7. Men, det är ju inte ALLA E-nummer som är skadliga, vilket Marielle skriver.
 8. Avatar
  Bra skrivet Marielle. Äter mycket krav grejer själv, även om det är sisådär med det också.

  "Varför bör vi undvika tillsatser? Du har förmodligen tänkt tanken redan. Du har köpt hem en fet påse godis och tryckt i dig med en halvliters Coca Cola - OCH DU DOG INTE!"

  ROFL.
 9. Går ju visst att vara allergisk mot saker som har E-nummer, typ konserveringsmedel ;)
 10. hahahaha det här är så tramsigt så det liknar ingenting...
 11. Avatar
  vadå bokstavligen trycka i skit? :S

  orkade inte läsa längre än så
 12. Tycker inte att någon form av diet hör hemma här, sålänge man mår bra och äter ickeskämd och lagad mat, motionerar och inte föräter sig på godis eller hinkar i sig litervis med läsk jämt så är det ju ingen fara.
 13. Avatar
  E441 Gelantin
  E507 Saltsyra
  E330 Citronsyra
  E260 Ättiksyra
  E270 Mjölksyra
  E296 Äppelsyra
  E162 Betanin
  E101 Riboflavin

  Dödsämnen, helt klart, precis som alla E-nummer. Så sjukt farligt att dom till och med i stor utsträckning förekommer naturligt, eller till och med utvinns ur naturliga råvaror! Riboflavin är till och med essentiellt för att vi människor ska fungera normalt!!! JAG SER VERKLIGEN HUR DET ÄR FARLIGT ATT ÄTA E-NUMMER! (MVH Orkade inte läsa allt men vet att det finns e-nummer som är mindre bra men att många är vanliga ämnen som ofta används under sina vanliga namn.)
 14. Först och främst gillar jag inte att ordet "kemikalie" har en så negativ klang för absolut allting i hela universum är en kemikalie. Din kropp är uppbyggd av olika kemiska föreningar av kol, vatten och en massa annat. Antingen äter du kemikalier eller så äter du ingenting.

  Sedan, betänk en annan sak; varenda tillsats som har godkänts har blivit det av Livsmedelsverket, som förlitar sig på forskning bedriven av Efsa. De tenderar att forska och inte strula runt. Vår skatt betalar deras lön så de måste redovisa sin forskning, vilket de gör i den här databasen, sök på ett livsmedel eller tillsats och du får fullständig information om hur de gick tillväga och vilka resultat de kom fram till när de testade tillsatsen. Det finns givetvis hälsorisker med tillsatser, men det har maten i sig också. Att enbart undersöka tillsatserna är helt dumt i huvudet, läs på dig om hela din diet om du faktiskt bryr dig och rådslå med en läkare innan du kopplar samman dina problem med din kost.

  Visst, Efsa är en politisk organisation som kan bli påverkade när det kommer fram till sina slutsatser men Krav är garanterat påverkade varenda gång. De är en ekonomisk organisation som skall främja ekologisk odling. Det står till och med på deras egen hemsida. Men de är noga med att poängtera att de inte är vinstdrivande, de är däremot finansierade av alla Krav-anslutna företag så om Kravmärkta produkter får bra PR och alla andra produkter får dålig PR så går vinsten för företagen upp. Så att informationen de förser enbart säger "ta bort genmodifiering och tillsatser, köp våra produkter" oavsett om teknologin de dissar räddat miljardtals liv Världen över är rätt självklart när man tänker efter. Greenpeace är dock, fortfarande, snäppet värre i vinklad information.

  Jag tänker ödmjukt erkänna en sak; jag har inte bedrivit någon forskning alls om olika ämnens hälsorisker och jag är ingen läkare. Därför känner jag inte att jag är tillräckligt påläst för att optimera min diet ur ett hälsoperspektiv. Jag sätter därför min tillit till de personerna som faktiskt gjort någonting för att undersöka det här. Men, det kanske jag är ensam om.
 15. Kemi är förresten en rätt så komplicerad vetenskap med extremt mycket matematik på högre nivå, så att ge högstadie- eller ens gymnasieungdomar kunskap om hur alla ämnen vi använder, och funderar på att använda, kommer reagera i kroppen blir tufft. Att förutse hur olika ämnen skall reagera är väldigt svårt, men det är ingen som håller den här informationen borta från dig. E-numren går att korrespondera med ett lite mer vetenskapligt namn, som går att länka till ett mer fullständigt namn om hur molekylen ser ut. Om du då har läst kemi på högre nivå kan du undersöka via observationer och genom att extrapolera med beräkningar hur de kommer reagera med kroppen. Det kräver en hel del differentialkalkyl.

  Jag tycker kemi är astråkigt, men jag läser matte på nivån de skall läsa och kan säga att den matten är kul men riktigt tufft för många att syssla med. Det är därför vi låter Efsa göra den åt oss och tills ni själva läser det också kan ni tyvärr inte själva ta reda på hur alla tillsatser kommer reagera med er kropp eller maten. Då kan det vara en bra tumregel att lyssna på informationen från de som faktiskt gör det här arbetet.
 16. Bra skrivet! Ämnet behöver belysas :)

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!