Magasinet

Guide: Udda skidorter

Artikel Känns Sälen för litet och Norge för glatt? Är Åre för uttjatat och Alperna alldeles för mycket Stig Helmer Olsson? Har du kappsäcken full med pengar och almanackan tom? Då är det kanske dags att vidga vyerna och testa skidutbudet på lite andra, mer coola ställen. Ungdomar.se har listat 6 skidorter som är sååå 2011.

Låter Europas högsta topp som någonting som kan passa dig? Om du inte är rädd för höjd och bergen mellan Ryssland och Tjetjenien ska du bege dig till Elbrus. Med sina 5 642 meter över havet står detta vulkaniska berg som en storebror och tittar ut över det vackra, kala landskapet. Liften går upp till 3 800 meter (nästan två kilometer högre än hela Kebnekaise!) och där tycker jag man ska utbrista ”De e bar´ å åk!" och sedan, likt en pingvin på mage glida nedför berget på sina skidor. Efteråt kan man i genuin rysk anda ägna sig åt mer lättjefulla aktiviteter. Läst på deras hemsida: "Elbrus is the wildest place to ski and the best place in the mountains to drink!!!"

Mount Elbrus.
Mount Elbrus.


Påminner Iran dig mest om extremt torr öken och olja till överflöd? Nu kan du lägga till ännu en sak på listan: skidåkning. Den lilla orten Shemsak ligger en bit utanför Teheran och kan ses som en otämjd vildhäst med sina branta backar väderförhållanden som ger backen en off-pistkänsla. Shemsak är stället för den genuine och erfarne skidåkaren. Kvinnor, glöm bara inte att håret måste skylas bakom hjälmen och för att få ta in på hotellet måste alla par vara gifta. Men om inte detta är ett problem så ligger Irans relativt oupptäckta berg framför dig.

En stad man måste nämna när man skriver om... ja, i stort sett allt, är Dubai. Staden har inte bara världens högsta byggnad, världens största konstgjorda landmassor och ett klimat som skulle få blodet att koka på vilken svensk som helst. De har också världens största inomhusskidbackar. Var annars skulle man ge sig in i ett så energikrävande projekt som det är att hålla 6 000 ton snö kallt med 40 grader utanför väggarna? Ski Dubai heter komplexet som erbjuder dig fem backar där den längsta är 400 meter och ett tak som ska vara konstruerat att se ut som himmel. Det finns också andra saker att göra än att ploga nedför backarna, komplexet innehåller även en snöbollskrigsdel och 3D-teater. Så om du vill svalka dig en varm dag i Dubai är det bara att shejka loss i backen.

Inomhusåkning i Dubai.
Inomhusåkning i Dubai.


Vart hölls vinter-OS 1972? I Sapporo såklart! Den japanska staden genomgår i skrivande stund en renässans och världens skidåkare vallfärdar till tvåmiljonerstaden för att få uppleva äkta off-pist. Det finns snö och så finns det mycket snö, i Sapporo finns det mest av det senare. De svenska fjällen och Alperna kan te sig en aning kala i jämförelse. Varje år hålls en stor snöfestival när massiva snöskulpturer på över fem meter byggs upp och betraktas av massa besökare. Festivalen avslutas med en internationell snöstaty-tävling där lag från hela världen ställer upp, i år kommer även ett svenskt lag finnas på plats. Låt oss hoppas på ett svenskt guld i den tävlingen.

Safari, vuvuzela, skidåkning. Vilken ska bort? Ingen faktiskt, du kan öva på telemarksåkningen i Afrikas sydligaste land. Berget heter Ben Machui och den vanliga snön blandas med konstsnö för att ge dig de bästa förhållandena. Är du ute efter en annorlunda vintersemester är detta verkligen rätt plats att åka till. Plus att du kan blanda det med lite safari och skapa dig en riktig drömsemester.Tycker du att det härligaste som finns är långa, breda backar som nästan aldrig tar slut? Då kommer du bli besviken nu för den sista skidorten jag ska beskriva är kort, livsfarlig och extremt svårtillgänglig. Det var amerikanen Andrew McLean som gjorde sig ett namn i vintersporten genom att åka skidor nedför ett flytande isberg. Han hittade sin ”backe” lättsamt guppande i vattnet utanför Argentinas kust. Och tro det eller ej men han hann faktiskt bromsa.

2 kommentarer

  1. Avatar
  2. Den sjätte "skidorten" såg fin ut!

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!