Magasinet

Har du frågor om självförtroende eller självkänsla?

Övrigt Ungdomar.se:s motivationsexpert Susanna svarar på era frågor om självförtroende, självkänsla, och självrespekt. Du är också hjärtligt välkommen att skicka in dina relationsfrågor till henne!

Susanna Tigerlantz har genom åren coachat många ungdomar till att få modet att utmana sig själva till att lyckas, bygga upp en stark självkänsla och att sträcka sig efter sina drömmar.

Susanna arbetar mycket med att motivera ungdomar till att få en positiv syn på livet och framtiden, och enligt henne ska man våga ha en hög standard när det gäller det mesta i livet. Ingen är ett undantag när det gäller att få må bra och känna sig lycklig!

Har du någon fråga eller fundering som du vill ställa till Susanna (eller någon av våra andra förträffliga experter)? Klicka dig då vidare till Expertpanelen!

Här är några exempel på frågor som Susanna tidigare besvarat:

Fråga:
Jag verkligen hatar min kropp och i min skola vågar jag inte vara den jag egentligen är. Det är jättejobbigt. Jag har gått i denna skola i 2 år och jag vet allt om mina vänner men dom vet inget om mig. Dom vill veta men jag vågar inte säga hur jag är för gillar inte allt som dom gillar. Hur ska jag göra för att inte hata min kropp och våga visa vem jag är och våga berätta om mig? Snälla hjälp mig. Jag fick problemet i denna skola och nu går jag redan i 8:an.

Svar:
Hej tjejen!

Tack för din fråga.

Det kan hända att man tappar bort sig själv när man byter skola och därav umgängeskrets. Man vill gärna passa in och bli omtyckt av de nya skolkamraterna. Detta kan resultera i att man försöker att anpassa sig och man kanske gör det lite för mycket och plötsligt står man där och känner att man inte längre är sig själv till 100%.

Kom ihåg att det är ok att vara annorlunda, tycka annorlunda och att utmana sin omgivning, därav även sina vänner. Man måste få tycka olika om olika saker utan att det för den sakens skull resulterar i att man hamnar i en stor konflikt med sina vänner.

Om du känner att du genom att vara dig själv skulle stöta dig med dina vänner på något sätt, måste du våga omvärdera om du är i rätt grupp av människor. Du har känt dessa personer i två år och du upplever att de är nyfikna på dig, så om du litar på dem, våga ta steget och dela med dig. Om det känns för överväldigande att släppa ut allt på en gång, gör det i mindre steg, så att du känner dig bekväm och trygg.

En stark självkänsla börjar alltid inifrån. När man vågar ta steget och ärligt säga att jag vill må bra och jag vill tycka om mig själv för den jag är, då är man på väg åt rätt håll.

Det finns vissa saker som man kan tänka på och som kan hjälpa en på vägen:
- Omge dig med människor som ställer upp, stärker och stöttar dig.
- Våga sluta jämföra dig med andra, det sätter en stor press på dig. Tänk på att vara den bästa versionen av dig själv, ingen annan.
- Minska kraven på dig själv. Man behöver inte vara perfekt på allt för att vara en riktig toppen tjej.
- Tänk positivt om dig själv! Ingen annan kommer att göra det först, du måste behandla dig själv som du vill att andra ska behandla dig!

Våga tänk följande:
Jag är värdefull
Det är okej att göra misstag
Jag är bra nog som jag är
Jag är medveten om mina goda sidor
Andra uppskattar mig mest när jag är mig själv
Jag är bra på att sätta gränser och säga nej
.....Fyll på själv med saker som peppar dig....

Jag hoppas att du orkade ta dig igenom mitt långa svar! Behöver du mer stöd så tveka inte att höra av dig!

Stor kram!

Fråga:
Hej. Jag fick just reda på något jag själv märkt av vara sant. Min klass är inte särskilt glad i mig. Det är inte så att dom jävlas med mig eller någonting sånt ... eller inte hela tiden i alla fall. Jag märker av att de snackar med mig som om jag vore en idiot (de gångerna de snackat med mig) och säger att jag inte gör nåt under lektionerna, vilket jag gör. De får mig att känna som om jag är värdelös. Jag är rätt blyg och var inte så sugen på att börja snacka med dem direkt när vi började gymnasiet. Jag förstår om det inte går ändra på det men jag behöver någon slags hjälp eller råd. Behöver inte vara kompis med dem, bara accepterad eller vad man ska säga.

Svar:
Hej!

Ibland måste man vända på hela situationen och kika på den från ett helt annat håll.
När jag läser det du skriver blir jag uppriktigt upprörd! Man har 100 % rätt att vara precis som man är och bli 100 % accepterad. Det de håller på med är inte ok och du borde inte acceptera det alls. Du behöver prata med någon vuxen i din närhet som kan hjälpa dig med detta. Det är inte du som ska ändra på dig, utan dom.

Tyvärr kan jag inte ge dig konkreta råd på hur du ska gå tillväga rent praktiskt, då jag inte tycker att du ska behöva ändra på dig för att bli respekterad i din klass. Du skriver att du är rätt blyg, det är något som man kan arbeta på så att man lättare känner sig bekväm med att ta kontakt med människor. Men det är inte en anledning till att bli behandlad på det sätt som du beskriver!

Ställ dig själv dessa frågor:
- Om man räknar bort dessa personer, är jag accepterad i min umgängeskrets?
- Känner jag mig tillfreds med mig själv?

Stort lycka till!

Fråga:
Hej! Det är så att jag har väldigt dålig självförtroende. Hur gör jag för att få ett bra självförtroende?

Svar:
Hej på dig,

Jag blir uppriktigt ledsen när jag läser dina rader. Jag ska försöka ge dig ett så bra svar jag kan utifrån det lilla jag vet. Jag vet att nedanstående inte är så enkelt som det låter, men jag hoppas att du kan få ut något utav det som hjälper dig på vägen.

Det första steget i att bygga upp en stark självkänsla är att acceptera sig själv precis som man är innan man försöker förbättra sitt självförtroende. Självacceptans och självkännedom är nyckeln till att skapa en positiv självkänsla. När du accepterar dig själv precis som du är kommer du känna att du mår bättre.

När du börjar må bättre kommer du förmodligen att göra mer. När du gör mer, kommer du automatiskt att "åstadkomma" mer inom områden som du finner intressant. När du "åstadkommer" mer, kommer ditt självförtroende att öka. När ditt självförtroende ökar, så ökar din självkänsla.

Med mer självkänsla kommer din totala stolthet för dig själv att öka. Och när du har mer självkänsla och självförtroende, kommer du att känna dig mer bekväm med dig själv.

Lycka till!

3 kommentarer

  1. Avatar
    Härligt Susanna. I love your positive pushing attitude. Låt oss hjälpas åt inte inte fastna i det tunga och mörka. Det finns annat bakom molnen. Kram
  2. Avatar

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!