Magasinet

I väntan på perfect Symmetry

Artikel Det återstår nu endast två veckor tills de engelska pianopoprockarna Keane släpper sitt tredje studioalbum. Och jag kan redan nu säga att det kommer bli helt makalöst bra.

Tremannabandet från Battle i sydöstra England har efter storsuccéerna med Hopes and Fears och Under the Iron Sea spenderat större delen av året med att arbeta på nya skivan Perfect Symmetry. De har bland annat packat väskorna och rest till Paris, Berlin, Los Angeles och London på jakt efter det perfekta soundet. Och får man tro dem själva (och mitt goda musiköra) så verkar de ha hittat det. Med en touch av åttiotalet och med viss hjälp av producentgeniet Stuart Price (Jacques Lu Cont, Thin White Duke) har Keane skapat vad de själva kallar det bästa de någonsin gjort. Samtidigt skriver de på deras hemsida att många nog kommer bli rejält överraskade och konfunderade av deras nya album.

”Vi har alltid sagt att vi vill utmana oss själva”, säger bandets trummis Richard Hughes. ”De flesta band säger alltid att de pressat sig själva när de släpper ett nytt album. Men vi är alla musikälskare som sitter där, läser dessa saker och tänker ‘Grymt, kan knappt vänta på att höra det!’, och sen lyssnar du på det och tänker ‘Oh. Vänta nu lite …’”

”Det finns inget vårt skivbolag hade älskat mer än att vi levererat Hopes And Fears tre gånger”, fortsätter han. ”Men vi har redan gjort en och en är tillräckligt.”För lite mer än månad sedan släpptes första singeln Spiralling, ganska ouppmärksammat faktiskt, gratis på bandets hemsida. Och man märker direkt att Keane har gjort precis vad Hughes säger och lagt sina tidigare alster bakom sig och klämt fram något nytt och fräscht. Detsamma gäller The Lovers Are Losing som tillsammans med det The Darkness-falsettiga stycket Better Than This presenterades i en engelsk radioshow i slutet av augusti.

The Lovers Are Losing är egentligen värd ett helt stycke för sig själv. Låten har legat ute på YouTube i snart en månad och av de 10 000 träffarna är det inte helt orimligt att jag stått för hälften. Det borde väl ungefär sammanfatta vad jag tycker om den.
Som om det inte vore nog med tre låtar från Perfect Symmetry råkade dessutom en förvirrad liten portugisisk radiopratare nyligen spela ytterligare en låt från albumet. Han påade The Lovers Are Losing men spelade … Love is the End. Ett oavsiktligt misstag eller en fräck liten kupp? I vilket fall som är låten en riktigt klassisk Keane-ballad som säkert stillar oron hos alla som trodde att det var slut på ”det gamla Keane”.

Den 13 oktober släpps Perfect Symmetry och släppet följs av en mindre europaturné som stannar till i Stockholm den 1 november och, för oss skåningar, i Köpenhamn kvällen innan.

6 kommentarer

  1. Avatar
    Jag väntar tills det släpps, kvalitén på filmen var inte så mycket att hänga upp i granen.
  2. Kan passa på att nämna att Love Is the End går att köpa på Itunes nu. Riktigt fin låt!
  3. Har hört fyra låtar ur nya albumet, verkar sannerligen lovande.

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!