Magasinet

Julspecial: Alternativa julvärdar

Övrigt Efter 30 år som galjonsfigur för högtiden lämnade Arne Weise 2002 posten som julvärd i SVT, och sedan dess har svenska celebriteter turats om att axla hans prestigefyllda mantel. I år är det André Pops som ska guida oss genom julaftonen, men om du fick bestämma, vem skulle då tända det traditionsenliga ljuset? Vi listar åtta, mer eller mindre väntade, julvärdar för SVT att välja på till kommande år.

1. Fredrik Lindström
Vissa kandidater på den här listan är så självklara att det känns som om man redan har sett dem i rutan den 24 december klockan 15.00, och Fredrik Lindström är definitivt en av dem. Jag var övertygad om att han hade varit julvärd och kunde nästan dra mig till minnes vad han hade på sig, men lite research visar att jag alltså har diktat upp detta totalt. Att Fredrik Lindström ännu inte har suttit i den där fåtöljen är en gåta och det finns bara en fråga att ställa sig: Varför i hela friden?
2. Timo Räisänen
Den späda göteborgaren med röda stuprörsjeans har utöver de trogna indiekidsen vunnit hjärtan hos en annan kräsen publik: pensionärerna. Många är de äldre som vurmar för Timo, han har charmat dem i framträdanden i ”På spåret”, ”Allsång på Skansen” och bara genom att vara sitt eget härliga jag varje gång han dyker upp i etern. Timo är inte killen som spelar svår och det gynnar honom, för ironi och distans går fetbort i julvärdssammanhang. Han förvaltar gamla Tina Turner-dängor med samma allvar och dignitet som sina egna alster, så hans stund i julaftonsens rampljus skulle säkerligen vara en perfekt mix mellan värdig tradition och nyskapande hyss. Med sitt göteborgsmål och de pliriga, glada ögonen tror jag han skulle få även de resterande åldersgrupperna i Sverige att falla som furor framför TV-apparaterna. Dessutom vore det en chans att ännu en gång få se den där bisarra, kroppsmålade kostymen han bar som värd för P3-guldgalan.
3. Mauro och Plura
I våras talades det under många fikapauser och parmiddagar om TV8:s matlagningsprogram ”Mauro och Pluras kök”. Folk utan något som helst matintresse (jag inkluderar mig själv i den kategorin) bänkade sig i soffan för att njuta av Pluras fileande i bar överkropp och Mauros salta kommentarer. Sista avsnittet lämnade efter sig ett tomrum, som jag tror skulle fyllas med råge om någon på SVT ringde upp TV8 och bad att få tillgång de båda skalderna under några timmar på julafton. Tänk er! Plura tänder ljuset med en cigg och Mauro spelar sin nya julsingel ”Julkort från New York” live i studion. Bara tanken gör mig tårögd.
4. Rebecca och Fiona
Rebecca och Fiona är två unga DJ-brudar som med en spelning i taget tar över lite mer av världen, samtidigt som serien om dem drar champagnesiffror för SVT:s webb-TV. Det skulle vara uppfriskande att se dem sitta där på julafton i svart läppstift och solglasögon, talandes om hur ”fet” Karl Bertil Jonsson är som glider runt och lånar pengar av rika och ger till de fattiga. Uppfriskande var ordet.
5. Barbro Lill-Babs Svensson
”Folkkär” är ett adjektiv som används i tid och otid för att beskriva kända personligheter i Sverige, även om rätt få av dem som föräras med epitetet faktiskt lever upp till det. Lill-Babs är folkkär på riktigt och det är en klar fördel när man kandiderar till julvärd, eftersom både hon och vi slappna av och bara ta in julafton i all sin glans. Det gör liksom ingenting om hon tappar tråden eller tändstickan, för vi vet att hon träffat Beatles och varit gift med Lasse Berghagen och haft Tommy Nilsson till svärson. Hon har varit med och vi kan lugnt lita på att hon vet vad hon gör. Dessutom har hon haft något av revival i höst i och med den ENORMA succé som TV 4-programmet ”Så mycket bättre” blev. Roligast i hela serien var när hon tolkade Petters rap-hit ”Såklart” och sjöng om att göra guld av sin pille. Det finns inte en roll som den här kvinnan inte kan axla.
6. Andreas Weise
Kom igen, it’s in his DNA!
7. Per Sinding Larsen
Det här är listans mest seriösa förslag, jag skulle ÄLSKA att ha Per Sinding-Larsen som julvärd. Han är varm, påläst, skånsk och passionerad. Kvällen skulle kantas av skön kuriosa som ”den inledande sketchen i "Kalle Anka och hans vänner” där tomtenissarna arbetar i fabriken inspirerade faktiskt Green Day till att tolka John Lennons gamla låt ”Working Class Hero”! Lustigt va? ”. Ah. Det är min typ av jul det.
8. ”Lite Sällskap”- Nina
I Filip och Fredriks senaste projekt, det värmländska dejtingprogrammet ”Lite Sällskap”, fick vi stifta bekantskap med den underbara Nina. Hon valde efter halva seriens gång att skicka hem alla sina kärlekskandidater, och istället starta en organisation för kvinnor som har dåliga erfarenheter av mäns porrberoende. Hur det går för KPR (kvinnor för porrfria relationer) idag vet jag inte, men däremot vet jag att Nina skulle vara guld en julafton i SVT. Hennes dialekt, härligt trolska hår och oförutsägbara sägningar hade livat upp vilken sönderstressad mamma som helst. Om girlpower-året 2009 tillhörde Lisbeth Salander är det Ninas tur 2010.
Detta var alltså några förslag på vilka som kan ta plats i rutan under kommande julaftnar. Fyll gärna på med egna kandidater i kommentarsfältet, så hoppas vi att någon högt uppsatt människa på SVT surfar in och tar till sig namnen inför nästa års gallring. Till dess, ha en underbar december. Eller som Rebecca och Fiona skulle säga: Från oss alla till er alla, en riktigt fet jul.

7 kommentarer

  1. Avatar
    Vill ha Sean Banan som julvärd.

  2. per sinding larsen var ett intressant val :)
  3. Filip och Fredrik eller Anders och Måns hade varit mysigt.
  4. Avatar
    samson biceps eller paolo roberto

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!