Magasinet

Lista: De jobbigaste svenska jultraditionerna

Artikel Julen är en tid fylld av glädje, värme och omtanke. Men också gnäll och stress och hat. Här är listan med de jobbigaste svenska jultraditionerna!

Varje år...

...är affärerna tidigare än någonsin med att plocka fram julgrejerna. "Näe, usch vad tidigt" gnäller du och menar att det är "alldeles för tidigt för julsaker". Sen säger du lite upprört att "Såhär tidiga var de väl ändå inte förra året?". Eventuellt var det kanske så att affärerna aldrig plockade undan julsakerna förra året ens? Ingen vet.


...tittar vi på Kalle Anka även fast vi sett det exakt så många gånger vi har fyllt år och kan varenda replik utantill. Kalle Anka är bara tidsfördriv fram till paketöppningen. Alla vet det. Ingen erkänner det.

...köper vi en Aladdinask och irriterar oss på de äckliga bitarna som ingen vill ha och således blir kvar. Ägglikör och romrussin ligger och dammar fram till påsk då de förpassas till skatorna.


...skriver vi meningslösa färdigtryckta julkort till hela bekantskapskretsen plus några till. Ja, det är en himla tur att "God jul och Gott nytt år, önskar" redan är tryckt på kortet för du får ont i handen av att signera så många kort. För att inte tala om att skriva alla adresser. Och att sedan slänga alla förbaskade julkort du får tillbaka i pappersinsamlingen.

...skänker vi en tacksam tanke till Blocket och Tradera för att vi på ett enkelt och diskret sätt kan göra oss av med den fula vasen och den osmakliga krokodilskinnsväskan och dessutom få en slant för besväret. Att sitta och le falskt och se tacksam ut en hel kväll är faktiskt rätt arbetssamt.


...säger vi att "I år köper vi inga julklappar till varandra för det är ju bara för barnen". Sedan sitter vi där på julaftons kväll och trollar på ett magiskt sätt fram en liten klapp ur rockärmen och säger "Ja, jag kunde inte låta bli!". Har då inte personen du gav julklapp till köpt till dig trots löfte om att inte göra det blir du ändå sur. Det handlar om att verka sund och avstå från konsumtionshetsen, något som är alldeles för svårt i praktiken. Vi vill ha våra julklappar, vare sig vi lovat att avstå eller ej.

9 kommentarer

 1. Avatar
  Den Vita Riddaren
  Ägglikör är dock gott. :)
 2. Det är även tradition att gnälla på jultraditioner. Jävla 90-talister.
 3. Avatar
  Nej, detta gör inte "vi". Känner inte igen mig i nånting alls, faktiskt. Känner inte, och har aldrig känt, någon julstress alls. Det är väldigt lätt att välja att stå utanför det där och ändå, som jag, fira det lite lagom.
 4. Romrussin och ägglikör.. är inte det dem godaste? :D :D :D
  Och dessutom är Kalle Anka jättekul :(
 5. Håller bara med om Kalle Anka-momentet.
  Var svensk och håll käften-mentaliteten, aahh. :D
 6. Avatar
  Tror inte att någon under 30 skickar julkort till fler än tre pers (mormor, farmor, chefen).
 7. Jag skickar julkort till fler än tre personer :c
 8. Har aldrig skickat ett julkort i hela mitt liv jag... Brukar vara dålig på post över huvud taget.

  Den jobbigaste jultraditionen för min del är farmor som ska kommentera allt i kalle ankas jul i stil med "ser du den roliga fågeln? titta vad rolig den är." som om man aldrig sett skiten förr liksom. Sen har hon en rolig vana att dessutom ställa sig framför tv:n medans hon pekar och kommenterar olika saker som ingen annan kan se...

  Sen är det ju faktist jobbigt att veta vad man ska köpa till alla och så vidare. Det blir svårare för varje år eftersom man vet vad man redan gett dom för nödlösningar tidigare år och inte kan ge samma igen.

  När jag var mindre tyckte jag inte om att behöva gå upp tidigt heller och gratta brorsan som fyller år då. De senaste åren har jag börjat inse charmen i att väcka honom mitt i värsta bakfyllan och dra dryga skämt med honom.
  I år kommer jag dock inte kunna vara med när han blir väckt eftersom jag ska fira jul hos fästmannens familj, men det är okej, har bästa presenten till honom ändå. [wink]
 9. Har skickat 18 tror jag.
  Åh när man var liten och inte behövde fixa någonting inför julen <3

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!