Magasinet

Lista: De olika tystnaderna

Övrigt En dag när jag loggade in på Facebook så var det plötsligt där. Alla pratade om ”tystnaden” och alla de olika sätt den kan uppstå på.

De populäraste tystnaderna verkade vara de som uppstår när du berättar att du är en ninja, när din polares flickvän är ful eller den sällsynta tystnaden som uppstår när en tjej inte väljer strykjärnet när man spelar Monopol. Det fick mig osökt att tänka på de olika typer av tystnader som finns och hur vi både älskar och lider av dem.

1. Den pinsamma
Den här typen av tystnad är den som dyker upp när du som minst behöver den. På en första dejt när man säger varje mening tyst för sig själv innan man släpper ut den i världen. Men på något sätt lyckas en konstig eller olämplig fras slinka förbi din mentala censur. Den pinsamma tystnaden är de sekunder du önskar att du aldrig blivit född, när du vill sjunka genom jorden eller dra något gammalt över dig och aldrig mer se dagens ljus. Det funkar såklart åt andra hållet också: att du önskar att den som precis uttalat sig aldrig blivit född.

2. Den när barnet förmodligen slagit ihjäl sig
Alla som har småsyskon, egna barn eller har varit barnvakt någon gång vet precis vad jag menar. När ett barn ramlar av gungan i hög fart och landar med en dov duns i den frusna marken och det känns som världen helt plötsligt står still. Den mikrosekund det tar för dig att komma fram till barnet känns som en evighet, en evighet som består av tystnad. De värsta sekunderna i en nannys liv är tystnaden innan barnet börjar skrika när det gör sig rejält illa. När det gäller olyckor med barn är skrik och gråt det man vill ha. Inte tystnad.3. Den när musiken tar slut
På fest är det den som sitter framför Spotify som har makten. Just som du drar på dina bästa monster-moves till Bad Romance så råkar den maktberusade wannabe-DJ:n komma åt pausknappen så det blir knäpptyst i lokalen. Det enda som hörs är dina danspartners flåsande andetag. En liknande typ av tystnad kan uppstå när musiken avbryts för ett reklaminslag, i värsta fall är det Basshunters röst som ekar genom rummet.

4. Den som låter ”Hahaha … eller?”
Du träffar en kompis kompis för första gången. Mitt i en konversation drar din nya bekantskap till med ett uttalande som i dina öron ligger i gränslandet mellan vad som kan vara menat som allvar eller ett skämt. Innan någon annan kring bordet brister ut i skratt blir det så tyst att du överväger att lägga av en brakskit bara för att slippa det öronbedövande ljudet av ingenting.5. Den inför den första kyssen
Du och din nya kärlek sitter nära varandra på parkbänken och samtalar i låg ton om något helt oviktigt. Känslan av att den första kyssen inte är allt för långt borta hänger i luften. Vem ska ta initiativet? Hur många gånger ska ni pussas innan tungan får slinka in? Vem ska luta huvudet åt höger och vem åt vänster? Frågorna snurrar som en karusell med elfel i huvudet på dig samtidigt som pulsen rusar i taket och orden plötsligt tar slut. Sakta flyttar ni era ansiktet närmare och närmare varandra och samtidigt som du ångrar att du åt vitlöksdressing till lunchen upplever du den underbaraste tystnaden av dem alla.

Sen finns det den supertråkiga tystnaden som uppstår när batterierna tar slut i MP3-spelaren. Eller den som fyller hela rummet när man väntar på ett viktigt samtal eller sms. Den tystnad som råder på perrongen när du står och samlar på dig köldskador innan tåget hörs bakom kröken. Eller den när du för första gången säger att du älskar någon och de väntar två sekunder för länge med att säga det tillbaka.

5 kommentarer

 1. För mig var det lite för seriöst.
  När man läser de på facebook så är det mer satir i texten, vilket jag saknar. Hade gärna sett denna:

  "tystnaden som uppstår när en kvinna uppenbarar sig utanför köket"
  eller
  "tystnaden som uppstår när någon säger att The breakfast club är dålig"
 2. För språkpoliser: "tystnaden som uppstår när någon tar självmord"
 3. Mycket uppskattad lista, kunde verkligen känna igen mig i alla de olika sorterna. Fint skrivet! :3
 4. Avatar
  @ Borgeus. Tråkigt att du har så dålig kvinnosyn. Dagens framgångsrika kvinnor vill inte vara i köket, det har vi rut till idag.

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!