Magasinet

Magsjuka barn och överfyllda shoppingkassar

Intervju Amanda Andersson är snart 19 år gammal och nybliven Londonbo. Hon vet allt om hur det känns när söta barn inte längre är så söta, vad det innebär att våga chansa och prova ett annat liv på en helt annan plats, och hur engelsmän uppfostrar sina barn. För Ungdomar.se berättar Amanda om sitt liv som au pair!

Amanda Andersson
Amanda Andersson
Amandas värdfamilj bor i Fulham som hon beskriver som ett av de familjekäraste ställena i London. Det är ett väldigt tryggt och bra område och det kryllar av au pairer där säger hon. Hennes värdfamilj består av en mamma, en pappa, en pojke på 7 år och två tjejer som är 3 och 4 år.
– Det skiljer bara 10 månader mellan tjejerna så de beter sig ganska mycket som tvillingar, berättar Amanda.

Amanda hade först tänkt jobba som au pair i Sverige, men en av hennes kompisar skulle till London för att jobba som au pair och frågade då henne om hon inte kunde tänka sig att göra det också. Amanda berättar att hon i det skedet kände att det var helt rätt för henne att åka till London. Kompisen som redan hade en familj frågade den familjen om de kände några som behövde hjälp och det gjorde de. Några veckor senare hade Amanda en familj att åka till i oktober.

Det är kontakter som gäller alltså?
– Man behöver ju inte hitta familjerna på egen hand om man inte vill. Man kan bli medlem på sidor på nätet också, tillexempel au pair world eller liknande, eller så kan man gå med i någon organisation som hjälper en att hitta en matchande familj.

Amanda menar att au pair-jobb kan se väldigt olika ut beroende på vilken familj man jobbar hos, men själv tar hon främst hand om barnen. Hon hjälper dem med kläder, skolväskor och frukost på morgonen, sen åker de två äldre barnen till "big school" och hon har då en timme själv med den yngsta tjejen.
– Vi brukar se på Svamp Bob den timmen, så det är en av mina favorittimmar på dagen, haha!

Sen åker de till dagis. Under tiden är Amanda ledig i 3 timmar och då brukar hon sova lite eller gymma. Sen är det dags att hämta upp den yngsta igen och tillbringa resten av dagen med henne. Det blir utflykter, klipp-och-klistra och lunch den tiden. Klockan 4 kommer de andra hem och då läser de läxor och äter kvällsmat. Sen badar hon alla och lägger dem klockan 7.
– Jag lagar alltså lite mat och sånt också och tvättar rätt mycket. I stort sätt så är det helt enkelt en till vuxen som hjälper till hemma. Som en till förälder.


Amanda har alltid älskat barn och att ta hand om folk. Redan som liten längtade hon efter att bli mamma och det här är enligt henne själv den bästa övningen för att bli en bra mamma. Något mer som hon ville bli bättre på är engelska. Ett av hennes stora intressen är musik och hon skriver också mycket egen musik.
– Jag vill göra texter på engelska och då vill jag att de ska bli på korrekt och bra engelska, säger Amanda.

Hon ville också göra något helt nytt. Uppleva ett nytt land, nytt språk, nya vänner, nytt hus:
– Allt är nytt och jag tror jag helt enkelt ville börja ett nytt kapitel av mitt liv!

Det stora musikintresset gör att Amanda konstant letar efter nya ställen att sjunga på. Hon är med i sin värdfamiljs kyrka i Fulham och är med i en julkör som de satt ihop. Efter jul tror hon att hon kommer börja sjunga i kyrkans lovsångsteam. På helgerna går hon ut ibland för att dansa och träffa andra au pairer.
– Jag har till och med hunnit med en date, säger hon med ett skratt.


Amanda beskriver det som ett vanligt liv hemma fast ändå totalt olikt det liv hon hade förr. Hon träffar nya människor hela tiden och många av dem är au pairer.
– Det är nästan som om man känt alla au pairer sen innan för att man har samma jobb. Man tillhör liksom en enda stor familj. Sen shoppar jag galet mycket också. Lite för mycket kanske, men när man har en ledig tid i London blir det gärna att man köper saker ...

Är det som du förväntade dig då?
– Oj vilken svår fråga. Jag tror inte jag hade förväntningar som i att tänka hur saker och ting skulle bli. Jag var mest väldigt taggad på att åka. Men jag tror att det varje dag händer något oväntat. Här om dagen till exempel blev treåringen magsjuk för första gången. I en affär. Oväntat, men nu vet jag i alla fall hur man styr upp en sån situation. Tror det är få jobb som man lär sig så mycket av som detta!

Hon tycker också att hon har lärt sig mer engelska och mer om England så som traditioner, mat och inredning. Men framförallt har hon lärt sig hur man uppfostrar barn och hur engelsmän uppfostrar sina barn.

Vad är det bästa med att vara au pair?
– Barnen helt klart! De ger en så sjukt mycket kärlek hela tiden. Sen att jag lär mig så mycket, men självklart också att jag får bo i London.

Och det sämsta?
– Det är när de söta barnen inte är så söta längre och vägrar lyssna. Eller när man får lite för mycket jobb på nacken. Men oftast är mitt jobb bara positivt.

Det märks att Amanda trivs väldigt bra med sitt nya liv, men hon berättar också att hon ibland bara vill hem. Hon understryker att man inte ska tro att det är en dans på rosor att flytta till ett annat land och starta ett nytt liv, även fast det är väldigt kul. Hon menar att man kommer sakna tryggheten i att veta hur allt funkar, i allt från hemmiljön till mataffären. Att man dessutom kommer sakna de där hemma.

– Jag saknar min familj så jag tror jag ska dö ibland. Mina föräldrar är mina bästa vänner, så jag hade gärna haft dem boende här med. Och mina bröder saknar jag galet mycket, men jag vet att de finns hemma och jag pratar med dem nästan varje dag på Skype. Jag tror att det är viktigt att veta att det kommer komma tillfällen då du bara vill hem och krama din familj. Om du inte ställer dig in i den tanken kan nog chocken bli så stor när ett sånt tillfälle kommer att du verkligen åker hem. Mina dagar går upp och ner, men jag har aldrig ångrat att jag är här.


Jag passar på att fråga henne vad hon har för råd till andra som vill vara au pair. Hon påpekar då att det är viktigt att ha förberett sig väl, främst genom att prata mycket med den familj du ska till så att du verkligen ser om ni passar ihop. Hon säger också att det är viktigt att vara tydlig från början med vad dina arbetsuppgifter är så att du inte står där med mer än du klarar av och trodde du skulle göra. Ett annat tips hon delar med sig av är att titta lite hur det ser ut där du ska bo och vad det finns att göra där. Du kan också förbereda dig genom att gå med i olika au pair-grupper på Facebook. Läs au pair-bloggar för att få massor av inspiration, tips och idéer. Om du vill veta mer om hur Amandas jobb och liv ser ut kan du läsa hennes blogg, http://satusnova.blogspot.com/.

Men sen då, när man väl är på plats?
– Se till att göra saker på fritiden så fort du börjar jobba. Det är viktigt att du startar ett eget liv och inte bara hjälper någon annan med sitt. Hitta en kör, en dansgrupp eller bara någon att äta lunch med. Fixa ett gymkort! När jag har en timme över går jag till gymmet och lyssnar på musik och tränar. Ett perfekt sätt att bara få vara själv och rensa skallen.
– Jag tycker att om du känner att du vill jobba som au pair ska du göra det. Strunta i om du är orolig, det kommer lösa sig. Jag var nervös över engelskan, men den rullade på som bara den efter bara några veckor. Jag älskar mitt jobb och tror att man måste pröva det för att förstå glädjen i det jag gör. Varje gång jag ser Big Ben eller sitter på Oxfordstreet och äter lunch är jag lika förundrad över att jag faktiskt bor här. Älskar den känslan och det kommer du också göra om du så hamnar i London, Stockholm eller Paris. Våga chansa!

1 kommentarer

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!