Magasinet

Midsommarafton

Artikel Samma sak varje år. Svep nubben, svälj sillen, sjung en snapsvisa och skutta runt stången. Men varför existerar egentligen denna alkoholtäta högtid? Erik reder ut begreppen.

En svensk påle och ett par högresta män.
En svensk påle och ett par högresta män.
Midsommar är en hednisk, alltså icke-kristen, högtid - till skillnad från exempelvis julafton och påskafton då vi firar att Jesus sattes till världen respektive gick hädan. Det vi firar är sommarsolståndet, dagen då det är som allra ljusast på året, i motsats till Lucia då vi istället ”firar” att det är som allra mörkast. Midsommarafton infaller alltid på en fredag mellan den 19-25 juni. Idag är det som du har märkt den 22 juni, och nästa år ska vi fira den 20 juni.

Det är i stort sett bara här i norr vi firar denna högtid. Den finns - förutom i Sverige - i Lettland, Estland och Finland. Men det är tveklöst här i vårt gulblåa land den har fått som störst genomslagskraft.

Den största symbolen för midsommarafton är givetvis midsommarstången. Det är en fruktbarhetssymbol som ursprungligen härstammar från Tyskland, och för att inte gå in på närmare detaljer föreställer den precis vad man tror när man tänker på manlig fruktbarhet. Man kan tänka sig hur det är att som invandrare anlända till Sverige just denna dag och se ett kollektivt berusat land som sjunger om små grodor och dansar kring enorma… pålar. Midsommarstången kallas som bekant även ”majstång”, vilket inte syftar på månaden maj utan kommer från det gamla ordet ”maja” som betyder ”löva”. En lövande stång alltså.

Förr i tiden var man extra noga med midsommartraditionerna och man manade ivrigt på ungdomarna att idka älskog i gräset på midsommarnatten. Mars var nämligen den månad som var smidigast att föda i tack vare den kommande sommaren. Just den delen behöver vi kanske inte tänka så mycket på idag.

En annan tradition var att ogifta flickor skulle plocka sju olika sorters blommor och lägga under kudden för att drömma om sin framtida man. För att ytterligare öka chanserna för en besannad dröm skulle man helst även ha hoppat över sju gärdsgårdar och dessutom varit helt tyst när man skulle till att somna. Numera får man anta att manväljarproceduren sker mer ”direkt” lite tidigare under kvällen.

Men nu tänker vi på ungdomar.se inte sitta här på det svettiga kontoret och producera krystade texter längre. Vi öppnar fönstret, tar varandra i händerna och springer barfota ut i gräset (och trampar på spikarna någon har glömt).

Trevlig midsommar.

17 kommentarer

 1. Avatar
 2. Avatar
  du snodde min grej!! med stackars invandre!!11 :@
 3. avbitenlakrispastil: "Snodde min grej"

  Ursäkta?
 4. Avatar
  Vi har slutat fira midsommar i min familj.
 5. Avatar
  julen och påsken var inte kristna traditioner från början... jesus tror ju inte ens ha blivit till då utan man satte den där för att man redan firade midvintersolståndet som är då. runt den 20-22 tror jag. det finns skifter att vinkingar springar runt och säger god jul och i andra tidiga relioner så firade man runt jul. påsken firades också och var från början en fruktbarhetshögtid för att man började få mycket mat igen och äggen började att komma.

  Fast det är bra att midsommar i alla fall inte ha tagits över av någon kristen tradition
 6. Avatar
  "Midsommar är en hednisk, alltså icke-kristen, högtid - till skillnad från exempelvis julafton"

  Eh?

  Jul är benämning på den nordiska hedniska midvinterfesten julblot, fornnordiska jólablót eller "midvinterblot". Julblot eller midvinterblot firades alltså vid midvintern då dagarna är som kortast och nätterna som längst, det vill säga kring vintersolståndet. Man tror att det förkristna firandet av denna dag var en dyrkan av denna egenskap hos dygnet då det tolkades som ett återuppvaknande av naturen.

  Ordet "jul" finns belagt före kristnandet av Norden och är alltså fornnordiskt. Det förekommer tidigast i ett hyllningskväde till Harald Hårfager från omkring år 900 där någon sägs "dricka jul". En vanlig folketymologisk vanföreställning är att ordet är besläktat med hjul; detta är emellertid av språkhistoriska orsaker otänkbart, och ordets förgermanska etymologi är okänd.

  Ordet "jul" menar somliga har sitt ursprung i det anglosaxiska ordet "hweol" som betyder hjul, symbolen för den gudomliga solen och dess cirkelbana kring jorden. Detta har sin grund i när kristendomen skulle införas i ett romarrike som kring den 25 december höll en stor fest för solguden Saturnus. Kyrkan försökte få kejsar Konstantin att förbjuda soldyrkan, men istället gjordes traditionens avsikt om från att dyrka att solen återföddes på vintersolståndet, till att handla om kristendomens centrala man, godhetens sol och ljus – Jesus. På så sätt riktade man massornas dyrkan till Den enda Guden; man undvek konflikter och förde över stora folkmassor automatiskt, men på många ställen lever alltså namnet kvar, Jul är sol.
 7. inte lamt =) riktigt intressant, och bra skrivet.
  fasthållande innehåll ; P
 8. bra o veta vart allt kommer ifran! :) men tyvarr e jag i england och kan inte fira midsommar idag :(
 9. Avatar
  uppenbart sak/fakta-fel, håller med ovanstående, jul är INTE kristen. den är hednisk. dock firades den som hednisk högtid vid ett annat datum än den kristna julen firas. påsk var också en hednisk högtid, vill jag minnas. nån slags vårfest.
 10. Avatar
  Några av de härligaste grejer jag gjort vid denna midsommar:

  - Lyssnat på Jefferson Airplane's "White Rabbit"
  - Lyssnatpå Red hot chili peppers "Venice queen"
  - Varit full (oroa er icke, jag eder snäll vid alkoholpåverkfvan)
  - Släktmiddag <3
  - PEACE; LOVE; UNDERSTANDING; Modern hippies: Mippies <333
 11. Avatar
  Själv så hade jag tv-spelskväll i vardagsrummet med två polare. Det spisades ingen sill, utan bullar och chips.
 12. Avatar
 13. jag måste säga lol till det där klippet haha
 14. Avatar
 15. Avatar
  Nu fattar jag vilken IKEA-reklam alla pratar om här i Tyskland. Tack! :)

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!