Magasinet

Morgonbussen

Krönika På morgonbussen finns det sex olika sorters människor.

Den första är den som kaxigt vandrar in i bussen samtidigt som hon pratar högt med sin kompis i mobilen så att alla människor i bussen hör. Denne slänger gärna upp sin väska på ett av sätena och sätter sig på det andra. Hon fortsätter prata i telefonen om hur roligt hon hade det i fredags och om hennes minnesluckor. Och skulle bussen vara fullproppad och tio människor gått ända bak i bussen för att hitta en plats så skulle hon fortsätta att ha väskan på andra sätet och glatt prata på.Den andra är den människan som lite försynt räcker fram pengarna till busschauffören, får en kommentar om att det var för lite pengar, ler lite skämmigt och betalar resten. Han vandrar in. Sätter sig på det sätet som är ledigt och sitter och tittar. Ibland fokuserar han blicken rakt fram, ibland fokuserar den på ingenting, ibland på husen utanför. Men oavsett var blicken är, så är alltid öronen på högsta hugg. Det finns inget som kännetecknar denne mer än att han alltid lyssnar på andra människors samtal i bussen.

Den tredje människan är den människan som åker buss för att han vill. Inte för att han måste. Men av någon anledning vill han åka buss. Han vandrar in genom bussens dörr och piper med sitt periodkort och går och sätter sig bredvid den där trevliga tanten, för den enda andra platsen var den bredvid människa nummer ett, och där går det ju inte att sitta. Sedan hivar han upp sin bok ur väskan. Antingen för att han bara älskar att läsa, eller för att han inte tycker om att spilla tid. Typiskt för denna människa är att han alltid lyckas framstå som glad. Förmodligen sitter han nog och läser om bästa möjliga sätt att ta livet av sig, men boken till täckmantel råkar vara en söt liten roman om en man och en kvinna som bor på landet och odlar sin egen sallad.

Den fjärde människan är den personen som helt enkelt åker buss för att hon måste. Hon är alltid stressad, tittar alltid på klockan tio gånger innan hon konstaterar att bussen minsann är försenad, och det finner hon sig inte i. Hon står hela vägen. Hon vill ju inte sitta bredvid någon annan. Då står hon hellre. Dessutom är det ju lättare att komma ut ur bussen när hon skall av.

Den femte människan är den där människan som tar igen förlorad tid. Oftast yttrar det sig i den förlorade sömnen. Ibland även den där timmen igår som de egentligen skulle ha ägnat åt att plugga. De syns lätt igen av de där sömniga ögonen, alternativt att de har somnat och vilar axeln mot gubben bredvid, eller den där feta, stora historieboken i knäet. De där snubbarna med mp3-spelare hör också hit – de tar också igen förlorad tid. Tiden att bara vara i sin egen värld.

Och sedan finns det allas våran favoritgubbe; fyllegubben. Människa nummer fyra hatar honom visserligen, men alla vi andra kan inte sluta glädjas åt honom. Han sitter där bak och sjunger små söta sånger om hur de möttes i Dover Calais. Ibland har han spytt ner halva bussen. Av någon anledning åker denna snubbe (eller dam) sällan bussen på morgonen, men ibland, ibland finns de där för att muntra upp min vardag.

Och så råkar det finnas en människa till som jag inte räknat med, för ingen annan gör det. Den här människan finns alltid på varenda buss. Och det finns alltid bara en av dem. Den snubben är den där som alla borde älska, och som gör så att vi alla andra kan sjunga söta sånger, läsa våra böcker, sova, eller lyssna. Ibland undrar jag om alla andra på bussen ens ser denne snubbe. Denne människa lyckas alltid gå förlorad förbi. Eller som ett och annat irritationsmoment i vår svenska vardag då vi lite diskret säger ”fuck you, gubbe”, men inte så att någon hör, oh nej. Han tar alltid all skit, men för oss ändå till olika platser här i världen, utan att klaga. Viktigast på hela bussen, men ändå så försummad. Busschauffören.

35 kommentarer

 1. Avatar
  Bra skrivet. Själv är man väl den fjärde människan om nåt. Anser dock inte att jag brukar vara stressad men tittar ändå några gånger på klockan. Att jag inte vill sitta bredvid någon annan är delvis rätt. Som sagt, bra skrivet.
 2. Avatar
  Det är synd bara att det går 15 #4 på varje annan person. Jag blir så irriterad på alla idioter som står och trängs i gången, trots att det finns massor av platser kvar.
 3. Avatar
  hoho kul. :D
  fast många busschaufförer klagar på jättekonstiga saker.
  jag är nummer fyra, sover, äter, läser läxor.
 4. Avatar
 5. Avatar
 6. Varför använder du han på vissa och hon på andra?
 7. Hahaha, Jag är lungt nr. 5 och om jag inte är det så är jag Nr. 2! Grymt bra text! :D
 8. Avatar
 9. Vad hände med den som lite försynt analyserar de andra busspersonligheterna? Är det nummer två?

  Ett tips: Håll koll på dina pronomen i beskrivningen av person nummer fem!

  Kul ämne! =)
 10. Avatar
 11. Avatar
  Jag är en blandning av nr. 2 och nr. 5 och nr. 3. Jag är trippelt scitzo. :)
 12. Avatar
  ...och bra på att göra flera saker samtidigt.
 13. nummmer 5 eller den som sitter och kollar på alla andra. vet ej varför jag stirrar på andra men det är kul^^
 14. Avatar
  Intressant text. Jag är nog en blandning av fyran och femman.
 15. Avatar
 16. Avatar
  Jag brukar inte åka buss sådär jätte ofta. Men den här helgen var det bussturer hit och dit, eftersom att jag hälsade på en kompis i Jönköping. Jag är från en liten ort i Värmland, så jag behöver inte ta bussen vart jag än ska. I alla fall, då var jag nog nummer två. Jag studerade alla människor, på sättet de var, hållningen, blicken, klädstil osv. Försökte komma på hur deras personligheter var och hur deras liv är. Men man kan ju inte veta hur deras liv är, så det blir nog mer att man fantiserar ihop allt utifrån det första intrycket.
 17. Avatar
  Skillnaden är bara att jag använde ögonen mer än öronen.
 18. jag är en blandning av fyran och tvåan står hellre än sitter bredvid andra om jag lyckats hitta en plats så drömmer jag bort mig eller läser nån bra bok. hatar människor som pratar högt och barn som grinar högljud (inte barnet utan oljudet den för)
 19. Avatar
  1 - 2 - 5 är jag någon blandning av xD
  Lite tre också xD
 20. Mycket bra skrivet.Min pappa är själv busschafför så jag ska be han läsa detta så han och alla andra förstår hur viktig dom faktiskt är:)..

  MVG:D
 21. Avatar
 22. Avatar
  jag är 3an typ. fast brukar stirra på folk och lista ut vad de tänker på och hur deras liv är
 23. Avatar
  Jag är nummer två, med lite 3-stuk i mig - jag håller käften, pratar inte förrän jag blir tilltalad av någon annan och lyssnar aktivt på alla andra och analyserar dem.

  Packade fjortisar är SÅ mycket vanligare än alkisar btw.
 24. Kiddo, packade fjortisar är inte alls lika vanliga som alkisar i vardagstrafiken. Eller super dina lokala fjortisar mitt på dagen på vardagar? [smile]
 25. Avatar
  skitbra skrivet! verkligen jättebra!
 26. Avatar
 27. Avatar
  Kategori två ibland :). Oftast är jag bara försjunken i tankar/läser
 28. Avatar
 29. Avatar
  haha, verkligen jättebra personligheter! Jag är lungt 2:an, sitter och iaktar alla andra personligheter på bussen och om det är en längre bussresa och alla andra är som jag (sitter tysta och väntar på att någon annan ska ta till orda) så läser jag hälst en fet bok, så jag känner också igen mig i 3:an..
 30. Avatar
  Fint skrivet, löpande och lättläst text. Tankfullt.
 31. Det här stämmer så himla bra!

  Och jag känner mig som spikad till människan nummer 5. Men dock så har jag då och då haft medlidande för busschauffören, folk kan verkligen slänga ur sig taskiga komentarer.
 32. Håller så med om din sjätte person på bussen! I alla fall skulle jag tro, förutom ett! Här i Karlskrona/Blekingen så finns det en jättetrevlig busschaufför som kallas för "BussTurken", han är inte från turkiet, men han är utländsk...
  I alla fall, så hälsar han på varje människa och skämtar, pratar och smickrar dem.
  När man ska gå av så ropar han glatt "Tack för att du åkte med mig!", eller liknande, och när han ska köra så ropar han; "Sitter ni bekvämt? Jamen! Då åker vi!" ja, eller något annat glatt! Denna mannen är nog den enda älskade busschauffören jag vet!
  Förutom möjligtvis skol-busschauffören Göran... men det är en annan historia ;)

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!