Magasinet

Plastikoperationer


I stort sett varje dag läser man om plastikoperationer, både lyckade och misslyckade, medicinska och estetiska. Gemensamt för alla operationer är att de blir allt vanligare. Ändå minskar inte fördomarna och angreppen på personer som valt att förändra något i sitt utseende. Varför? Och varför väljer man att operera sig, egentligen?

Man skiljer plastikoperationer mellan estetisk och medicinsk kirurgi, den medicinska kirurgin innebär att man har någon medfödd defekt som allmänt anses som negativ. Exempelvis utstående öron, kraftigt utskjutande hakparti, krokig näsa.. det kan också vara en anisktshalva som blivit deformerad efter en bilolycka. Ibland kan man även få bidrag till att operera exempelvis sin näsa om man går till en läkare, gråter tillräckligt mycket och säger att man blir mobbad för sin stora näsa med en liten "knöl" på. Det kanske inte är en näsa som allmänt uppfattas som ful eller utstickande, kanske bara enligt en själv och vissa andra. Men det går att grina till sig en betald operation, sådana människor har jag också träffat på. Estetisk kirurgi däremot bekostar man själv och då är det oftast så att det bara är man själv som tänker på sin näsa som för stor eller sina kindben som obetydliga eller brösten som för små. Men det kan en orsak nog till att operera sig.

Det ironiska är att medicinska operationer är mycket mer accepterade. Så länge man har en medfödd defekt eller fått ansiktet skadat i en bilolycka anses operationen vara befogad, men så snart man har komplex för sin näsa eller anser sina bröst vara för små, är lynchmobben framme. Det många människor inte verkar kunna eller vilja förstå, är hur mycket en sådan här operation kan betyda för en individ. Även om omgivningen tycker att han eller hon ser helt normal ut och inte har någon anledning till att operera sig, så lider personen av det. En plastikoperation kan aldrig förändra ens liv eller göra en så mycket lyckligare, men den kan bidra till att man blir mer utåtriktad och än mer nöjd med sitt eget utseende, vilket smittar av sig på resten av ens personlighet och därigenom på omgivningen. En kvinna vars mungipor alltid pekat neråt väljer att lyfta dem, hon ser gladare ut och upplever sig därmed gladare varpå hon utstrålar något postivit och blir mer utåtriktad samt smittar av sig på sin omgivning. En plattbröstad tjej som aldrig vågat gå på stranden i bikini eller gå ut på krogen i urringat, som led av att gå och shoppa underkläder med sina kompisar eftersom inga behåar passade henne. Men nu kan hon göra allt det hon vill utan att tänka på komplexet, för det finns inte längre där. Och därför blir hon gladare och mer positivt inställd, mer utåtriktad.

Det jag tycker är så konstigt med de som har fördomar om plastikopererade, är att man får inte säga något elakt om en överviktig person eller mobba någon för deras utseende.. åtminstone inte så länge de ser ut så från början. Man får inte heller säga att alla invandrare stjäl eller luktar illa. Men någon som opererat sig, särskilt vad gäller bröstförstoringar, får man säga vad man vill om. Speciellt bimbo är ett vanligt förekommande ord. Det verkar som om människor tror att man blir en bimbo automatiskt bara för att man förstorar brösten, speciellt om man är blondin också. Man får inte operera brösten, Gud förbjude detta! Det är den allmänna uppfattningen. En person som gör det är antingen en bimbo eller har total avsaknad av självkänsla, och det är ju faktiskt mycket bättre att vara helt plattbröstad än att ha stora, runda fejktuttar, säger motståndarna. Jag tycker att dessa argument och angrepp är helt patetiska.

För det första blir man inte en bimbo bara för att man opererar brösten. De opererade tjejer som syns i media framställs ofta som korkade bimbos, och i många av fallen stämmer nog detta, även om det inte är sanningen för alla. Vad detta beror på är antagligen att vi älskar att läsa om korkade bimbos. Det säljer. Brudarna lever på att framställa sig på det sättet och media älskar det, för som sagt: de vet att de kommer att sälja mer om Carolina Gynning eller Linda Rosing eller fröken Peyre är med på förstasidan, eller om Victoria Silvstedt ställt till med en ny skandal. Men att mediabrudarna är på det här sättet betyder knappast att de vanliga tjejerna du träffar på stan eller krogen är sådana. Jag har träffat så många tjejer som opererat brösten och/eller någonting annat men ändå är helt vanliga, goa, glada töser med båda fötterna på jorden.

För det andra måste man inte ha dåligt självförtroende för att man opererar sig. Det finns många som mår alldeles utmärkt bra i sig själva, det enda de vill uppnå är perfektion eller också har de ett långt tillbakagående komplex för sin näsa, brösten eller käken eller nånting annat.

Vidare är inte alla opererade tuttar stora, det finns många tjejer som inte vill ha några jättemeloner utan bara ett par naturliga, proportionerliga bröst eftersom de aldrig haft några. Vad som skulle vara så fel med stora bröst har jag heller aldrig förstått. Dessutom är alla opererade tuttar inte runda, hårda och står rätt ut. Det finns så många implantat att välja på. Hur resultatet blir beror helt och hållet på hur man själv vill att brösten ska se ut och även hur de såg ut innan operationen samt hur man är byggd. Det finns anatomiska geléhallon, runda geléhallon, flytande silikon, koksalt.. alla med olika konsistens och sina egna för/nack-delar.

Argumentet om att det är bättre att vara plattbröstad är totalt irrelevant. I denna bröstfixerade värld är det inte okej. Därmed inte sagt att plattbröstade tjejer är fula eller att de inte kan få några killar, som tur är bryr sig inte alla killar så mycket om brösten. Men har man inga bröst alls eller väldigt små, är det nog gemensamt för de allra flesta att de upplever det som om en del av deras kvinnlighet saknas, eller också att de känner sig annorlunda och upplever komplex för detta. Kvinna=bröst, eller hur?

Nu är det förstås inte bara sina bröst man kan förstora, idag kan man operera i stort sett vad som helst. Förutom alla de vanliga operationerna, så som bröstförstoring, fettsugning, hakförstoring, käkimplantat, kindbensförstoring, ansiktslyft och ögonlocksplastik kan man nu även lägga in implantat i höfter och rumpa, ändra formen på knäna, genomföra överarmsplastik och förstora vaderna. För att inte tala om alla medicinska operationer som sker, tex. öronplastik, käkplastik och tänderna. Går inte operationen att utföra i Sverige är det bara att åka till det lovade landet USA, där är ingenting omöjligt och de ligger steget före oss.

Det sämsta argumentet mot plastikirurgi som jag någonsin träffat på är dock det om att "Opererar du din näsa är det ju inte du längre!" Hur var det nu med att utsidan inte är samma sak som insidan och att skönhet kommer inifrån och allt det där? För bara för att en människa väljer att ändra något i sitt yttre, betyder det inte att man blir en annan person. Det är fortfarande samma person inuti, om än med ett annat yttre. Många av de som är motståndare till plastikirurgi sminkar sig och färgar håret, vilket är väldigt motsägelsefullt. Det är ju också att förändra sitt utseende och inte se naturlig ut?

Många anser det som skrämmande att utvecklingen går så snabbt och att man kan förändra i stort sett hela sitt utseende. Själv tycker jag att det är helt fantastiskt. Tänk att man kan göra så mycket med ett utseende! Tänk att en kirurg kan operera fram så fantastiska resultat! Ja, jag hyllar nog plastikkirurgin. Dels är det helt underbart att människor med komplex, medfödda defekter eller som bara vill ändra nåt för att uppnå perfektion, ges möjlighet att göra det. Sen är det resultatet, jag tycker att det är väldigt intressant hur kirurgerna opererar och hur de tänker, se resultaten. För vissa människor blir plastikkirurgi en livsstil, jag ser dock inget fel med det. Det finns så många sätt att leva sitt liv på och så mycket man kan intressera sig och må bra av, alla måste få göra det som de själva anser vara bra för dem. Så som ni säkert förstår, kommer även jag att genomföra en operation någon dag, kanske flera. Jag tycker att jag ser rätt okej ut, men det finns saker som kan förbättras och även saker som jag har komplex över. I övrigt är det bara spännande och intressant. Det må låta dumt, men jag kan mycket väl tänka mig att slösa lite pengar på en operation bara för skojs skull.

Naturligtvis kan opererandet gå för långt och självklart finns det en risk med all sorts kirurgi, men man måste respektera varje persons val och rätt att vara och se ut som de vill. Så länge man trivs med sig själv och gör en operation för sin egen skull -tror inte att det är många som gör det för någon annans skull, även om det finns de som gör det-, ser jag inget fel i det hela.

11 kommentarer

 1. Avatar
  Skönhetsoperationer

  Det är insidan som räknas, men många brukar vilja glömma att utsidan reflekterar vem vi är. Visst, man kommer ha olika klädstilar, kroppsspråk och olika perioder och allt detta faller in i en mapp som säger ditt namn. Men att ändra på vår kropp med en skalpel och botex är fel. Varken om man är religiös eller ateist kan man se ett moral fel i skönhets operationer men mer och mer människor går fortfarande igenom plastik operationer bara för något kul skull, ungefär som att köpa nya skor eller färga håret.

  Varenda gång någon tar beslutet att göra en plastikoperation går man igenom en enorm risk som folket ofta inte får reda om. Vi har alla sett det, bilder och videos på MTV om hur kändisar har förstört sitt utseende helt och ser nu mer ut som monster än en människa. Personer säger ofta att estetiska plastikoperationer gör personer mer glada och lyckligare, detta tycker jag i majoritet inte är sant. När folk har gått igenom en estetisk plastikoperation finns det en stor chans att de ser mer misstag på sin kropp. Detta kan leda in i en otäck romantisering av skönhetsoperationer, alltså att folk blir beroende av estetiska plastikoperationer. Men vissa tittar bara ut genom fönstret och nekar medan vissa ser de sanna konsekvenserna. I evilneedscandytoo’s debattinlägg säger han/hon att han/hon hyllar plastikoperationer pga att folk med hjälp av plastik operation kan uppnå perfektion. Jag tycker det är absurt att människor gör allt detta, riskerar sitt utseende och hälsa för att följa en perfektion. Perfektion, någonting jag trodde att alla redan förstått är en myt. Om folk fortsätter att operera sig i dagens takt kommer de sätta en standard att alla måste plastikoperera sig för att vara normal. Vilket kommer att sätta en ännu större perfektions ribba vilket gör att det är omöjligt att vara perfekt. Så säg mig, varför skulle någon person riskera sin hälsa för att uppnå perfektion inom ett absurt samhälle?

  Bloggaren evilneedscandytoo argumenterar för att en estetisk plastik operation kan göra en individ gladare och jag håller inte med. jag ser detta argument ganska ironiskt då man inte gör det för sig själv, man gör det för mode industrin, reklam, modeller och mm som vill att du ska uppnå en perfektion. Ett stort exempel på detta är dagisbarn, dagisbarn skulle aldrig komma på tanken att operera sig själva för att förbättra sitt utseende. Varför? För att barn i dagis åldern lever i en bubbla som reflekterar hur världen borde vara. Ingen skönhetsideal som världen hänger över dem som en filt över en lampa, bara en värld där ens personlighet räknas. När jag tänker på det blir jag ledsen, jag som själv har 6 syskon. Att riskera att min 4 åriga lilla syster ska växa upp till att stoppa en kniv i ansiktet och proppa in plast för att se bättre ut.

  Evilneedscandytoo skriver i sitt debattinlägg att det är ironiskt att man tycker det är okej med medicinska plastikoperationer men inte estetiska plastikoperationer Jag tycker att medicinska plastikoperationer är en självklarhet. Folk som har vart med i olyckor kan man säga har rubbat sin så kallade ”mapp”. Jag tycker att dessa människor ska ha möjligheten att få tillbaka sitt utseende som de en gång hade. Då kanske någon undrar: Det är ju lika farligt att operera sig medicinskt som estetiskt, vad är skillnaden? Ja, det är lika farligt. Skillnaden är att individen som utför en medicinsk plastikoperation har ett riktigt skäl till detta och är då redo att riskera medan personen som utför en estetisk skönhetsoperation gör det för kul skull och ofta inte inser faran som kan förekomma. När det gäller operationer på brösten kan jag förstå hur kvinnor kan se ner på sig själva om de har små bröst, men de individerna måste börja tro på sig själva. Det är en kamp som de måste gå igenom, som alla som någonsin har mått dåligt över sig själv måste. Om man opererar sig ett par större bröst löser man inte problemet. Man köper en tillfällig lösning. Man löser det inte själv utan flyr ifrån och tar den så kallade enkla vägen ut bara för att sen förstå att ens val skapade mer fördomar än vad han/hon fick innan ingreppet. Jag själv tycker det är fegt att ta den vägen ut. Alla personer går igenom svåra tider men det är hur vi löser dessa problem som gör dig till dig, alltså formar dig. Det är samma princip som ”du är vad du äter”. Det har alltid vart såhär och kommer alltid att vara så.

  Det sämsta argumentet som jag har hört är att skönhetsoperationer har samma betydelse som att färga håret eller sminka sig. Men att gå över den gränsen, tänka på att förbättra sig själv med operationer. Att gå för långt, det är just det, att folk går över gränsen. En gräns som finns inom samhällets moral. Gränserna finns inom alla områden, t.ex. att gå från att ta en Alvedon till att ta narkotika eller från att ta protein pulver efter gymmet till anabola steroider. Man börjar helt enkelt skada sig själv för något irrelevant. Samma princip står för skönhetsoperation. Från att använda smink till att skära upp ansiktet och stoppa in en plast bricka för en finnare näsa. Det jag säger är att göra en estetisk skönhetsoperation är att gå för långt.
 2. Avatar
  haha.. kommenterar efter flera år men aja , hoppas att du läser detta . Jag går i nian och hade nationella provet igår i svenska. Temat var identitet och utseende och GRATTIS din text var med i en av de texterna till läsförståelse delen haha ...
 3. Avatar
  En intressant artikel men varför vill man uppnå perfektion? vad är perfektion? och varför ska alla vara så "perfekta" jag vill absolut inte uppnå någon som helst perfektion!
 4. Avatar
  Mycket bra artikel :) Har varit emot plastikoperationer, men när ja läste din artikel ändrade jag mitt sätt att se på det.
 5. Avatar
  Jooo... men risken är stor att den där operationen inte gör susten. Specielt om man har dåligt självförtroende. Då är de bättre och få hjälp med det. De är de som jag tror folk tänker på. Folk är inte altid så dumma.

  Sedan gillar jag din efterliknelse med invandrare, för de är en viss skillnad. En invandrare är invandrare för att han eller hon har flyttat från ett annat land till Sverge. Denna grupp är mycket störe än gruppen som opererar sig .. skulle jag tro.

  Eftersom att man I de flestafall inte är nöjd med sig sjäv om man gör plastikoperation så är det ju atityden vi måste ändra. Hur roligt skulle de vara om alla hade X stora bröst och såg Y ut för de var mode.

  Så man vet mer om en mäniskas personlighet om man vet att individen har plastikopererat brösten. Än om fallet är så att hon har flyt från Kongo.

  Visst de är fel och generalisera vad de än kan handla om. Men att gämföra det med en så stor grupp som invandrare tycker jag är lite väll. Annats tycker jag de du sa var vällformulerat även om jag inte kunnde hålla med dig på alla punkter. Men hur skulle värden se ut om alla gjorde det?
 6. Avatar

  b_ hur kan begreppet skönhet kommer inifrån användas som argument för plastikoperationer enligt texten?

 7. Avatar


  Hej jag äter kladdkakakakakakakakakakakakakakakakkakakakakakakakakakakakakakakakakakakakakakakakakakakakakaka :D gott

 8. Avatar
  kasper ljungström i skara

  Cool

 9. Avatar

  vad är svaret på denna text "hur kan begreppet skönhet kommer inifrån användas som argument för plastikoperationer?

 10. Avatar

  väcker tårar i mina öron när jag ser och läser ditt åsikter

  Fisen Berit:
  Hej jag äter kladdkakakakakakakakakakakakakakakakkakakakakakakakakakakakakakakakakakakakakakakakakakakakakaka :D gott

 11. Avatar

  Jag hade denna artikel som arbete i Lule. luv4chinesesinsineurope #themilfhuntisreal

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!