Magasinet

Råd inför gymnasievalet

1. Tänk på att det är DU som ska plugga de närmsta tre åren. Läs därför igenom kursprogrammen och se vad som intresserar dig. Det är löjligt att välja ett program bara för att du vill gå i samma klass som en kompis.

2. Lyssna på din studievägledare, dom kan det mesta. Kan de inte svara så är det deras skyldighet att ta reda på svaret. Hinner ni inte prata klart första gången ber du om ett möte till. De flesta studievägledare har även telefon och mail. Be om dem!

3. Försök att varken satsa för högt eller för lågt. Gillar du inte matte är det ingen hit att välja natur. Välj inte heller ett program som är lättare för att få tre slappa år. Man går i skolan för att lära sig, tro det eller ej.

4. Du kan byta! Ha hela tiden i bakhuvudet att om du valt fel så kan du alltid byta. I början av terminerna byter folk klasser och program hej vilt. Att gå om ett år är inte heller någon katastrof. Bättre det än att sumpa en jäkla massa tid av ditt liv när du behöver tenta upp betyg.

5. Tänk på behörigheten! Vill du ha möjlighet att plugga vidare sen så bör du välja ett program som ger dig rätten att göra det.

6. Kolla in http://www.syoguiden.com. och http://www.gymnasieguiden.com. Här finns det mesta av det bästa.

7. Lita inte på andra alltför mycket. Säger någon att ”Börja inte på Sopskolan, deras svensklärare är helt värdelös.” så är det en subjektiv åsikt som du inte bör lägga alltför stor vikt vid. Kanske kommer du att älska den där läraren.

8. Gå på öppet hus. Många gymnasieskolor bjuder in till öppet hus under vårterminen. Missa inte det, utan gå dit och hämta info, känn vibbar och prata med folket.

9. Väg för och nackdelar mot varandra. Ligger skolan flera timmar hemifrån men erbjuder något du verkligen vill läsa? Tänk realistiskt, vad är värt mest?

10. Tänk på att det kursutbud som presenteras på de olika programmen ofta är formbara. För det första ska du välja flera individuella val. För det andra finns ofta möjligheten att stuva om lite i programmet, bara du håller koll på dina poäng och på att du får den behörighet du vill ha.

Det finns inga kommentarer... än.

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!