Magasinet

Sexton år och förtidspensionerad?

Krönika Prov, test, diagnoser, nationella, glosor, hemläxor, inlämningar, uppgifter, grupparbeten, uppsatser. Barn och ungdomars att-göra lista är oftast väldigt lång.


Jag tycker att skolan ställer orealistiskt höga krav på oss elever och allt för ofta blir konsekvenserna stressymtom och sjukdagar. För allt står väl inte rätt till om killar och tjejer i högstadiet lider av problem som förr endast drabbade medelålders vuxna? Det är inte ovanligt att tonåringar regelbundet äter Alvedon, Ipren och andra läkemedel för att slippa huvudvärk och i värsta fall migrän. Som jag skrev tidigare så är kraven många och höga, och vi elever är tvungna att jobba i 100km i timmen för att hinna med allt. Vissa skolveckor kan vi ha upp till fyra prov i veckan. Så fort man har tränat och klarat ett, så har man eftermiddagen på sig att förbereda sig för det andra och tredje och fjärde. Visst är prov bra att ha för att kontrollera elevernas kunskaper, men alltför mycket prov stressar bara upp oss. I en undersökning som gjordes av hemsidan Lunarstorm frågade man 11 000 ungdomar i åldern 15 till 25 år vad den största stressfaktorn i deras liv var. Resultatet var skrämmande. Hela 80 procent upplevde att det var studier och jobb som var den största boven i dramat.

Sen har vi dessa eviga hemläxor. För det första tycker jag att hela konceptet är fel. Vi borde inte ha hemläxor. Vi borde ha skolläxor. För är inte hela idén med skolan att vi ska arbeta under de sex timmar vi befinner oss där? Borde inte vi ha möjlighet att hinna göra alla våra läxor på skoltid? Om jag skulle ställa dessa frågor till någon inom skolan så kanske detta svar skulle komma upp: “Men om ni planerade bättre och inte satt framför datorn hela tiden så skulle ni nog hinna att göra läxorna hemma ändå.“

Jovisst, om vi arbetade tillräckligt mycket hemma och skippade favoritprogrammet på TV, hoppade över timmen framför datorn, struntade i att gå på hockeymatchen så skulle vi nog hinna. Men borde inte vår fritid vara just fri tid? En tid då vi får göra sådant vi gillar och ha en chans att ladda upp kroppens och sinnets batterier. Hur ska vi annars orka ta oss igenom nästa skoldag? Som tur är så har dagens ungdomar förstått det, och de gör vad de själva vill. Vilket ofta resulterar i att de får sitta uppe mitt i natten och göra klart läxan som ska in dagen därpå. Men vad ska man annars göra? I tidigare nämnda undersökning gjord av Lunarstorm fick man även reda på att en tredjedel av de tillfrågade ungdomarna sällan eller aldrig känner sig utvilade. Vilket såklart beror på att 34 procent av killarna och 19 procent av tjejerna medgav att de inte går och lägger sig förrän dagen övergått till morgondag.

Det håller helt enkelt inte. Jag tycker verkligen att skolan ska ta ett djupt andetag och försöka svälja sitt storhetsvansinne. Visst är det bra med välutbildade unga, men samhället har väl inte någon nytta av utbrända förtidspensionerade sextonåringar?

Anledningen till att jag känner så starkt för ämnet är att jag själv är väldigt motiverad och tycker om skolan i grund och botten, men stressen påverkar även mig. Under en ganska lång tid har jag haft en envis värk i hela kroppen, (till och med tanden!) och läkaren sa direkt att det berodde på stress. Jag vill för allt i världen inte att det ska påverka mitt eller andras arbete och för att förhindra det så måste skolan verkligen ta till sig all fakta och statistik, inte som ord och siffror, utan som en möjlighet till förändring.

Och framför allt: Lyssna på oss elever!

65 kommentarer

 1. Avatar
  Hej!

  Av ren slump hittade jag hit, och jag blir lite smått... irriterad när jag läser igenom kommentarerna.

  Vissa vill mena att det är lätt som en plätt att klara gymnasiet med bra betyg. Jag håller inte med.

  Nu är det kanske också så att jag går första ring nu, med nya betygssystemet och får det därför så mycket svårare.

  Tycker det är sjukt småsint av vissa att kommentera att det är så lätt, att man inte har någon rätt att klaga osv. Väx upp. Det är något fel med hur skolor lägger upp skolgången för oss ungdomar. Inte bara i Sverige, utan jorden runt. Vi har rätt till en fritid som innebär just -fri tid.
 2. Avatar
  Helt riktigt, håller med dig på varenda punkt där!
 3. Jag håller med om att vi borde ha skolläxor. Jag har hellre 10-15 minuter längre lektioner där den extra tiden är bokad för att göra uppgifter. I exempelvis Fysik B tar nämligen genomgångarna upp hela lektionen (i min skola i alla fall) och det finns inget utrymme för att jobba på egen hand. När man sitter hemma blir det då svårt att fråga läraren om hjälp.

  Jag gör aldrig läxor. Eller nästan aldrig i alla fall. Jag jobber i skolan, inte hemma. Hellre en timme extra i skolan (i form av längre lektioner) och i stort sett inget arbete hemma.

  Undantaget skulle väl vara att jag kan gå med på att göra intervjuer och sån't på fritiden (under min skoltid har jag haft uppgifter som gått ut på att besöka och intervjua företag, intervjua ett flertal religiösa personer och liknande). Slipper jag alla andra läxor så är det inte så betungande med ett par intervjuer.

  Angående prov så har alla skolor jag gått på haft regler om maximalt antal prov per vecka. De har alltid haft en pärm där lärarna förväntas boka in sina prov. Systemen har dock aldrig funkat. Hälften av lärarna glömmer att boka in proven i pärmen, ett par lägger in sitt prov så att det går över maxgränsen för att de tycker att deras ämne är viktigare än alla andra och några kallar sina prov "läxförhör" för att slippa begränsas av reglerna.
 4. Avatar
  de kommunala skolorna verkar inte ha hängt med alls. jag har gått privata skolor fram till gymnasiet, vi har knappt haft några läxor, mycket tydligare mål som därför var lättare att uppnå och allt sådant. nu när jag har börjat på ett kommunalt gymnasium känner jag att alla ska ligga på samma nivå, jag lär mig ingenting och det är ändå mycket mer stressigt än tidigare. det är konstigt. mer individuellt anpassad skolgång för alla!
 5. LavinFara, bra skrivet.

  Elysium, det är nog lättare sagt än gjort. Ska undervisningen bli mer individuell så krävs pengar.
 6. Avatar
  Jag kommer till skolan vid lunch varje dag, har stannat hemma hela dagen idag. Man orkar inte.
 7. Avatar
  Oh mein, vad bra skrivet. Verkligen preciiis så jag tycker och preciiis så som det är!
  Är det okej om jag kopierar texten och ger den till några av mina lärare?
 8. hållar med dig jätte mycket! jag pluggar typ nästan under hela min lediga tid efter skolan...jag e enormt stressad för det blir för mycket och jag får aldrig riktigt vila...ibland kan jag känna mig på rikigt nästan utbränd. Ska det vara så? En dag kanske jag inte längre orkar..
 9. Själv så är jag inte stressad alls och har bra betyg, skönt va? :)
 10. Avatar
  Jag ansluter mig till skaran som vill minska på hetsen i skolan ex på Gymnasiet.
  Dessutom så minskar det ytterligare motivationen att läsa vidare senare.
 11. Det var det bästa jag läst på länge!
 12. SÅ JÄVLA RÄTT! Jag håller verkligen med dig!
 13. Avatar
 14. Håller helt med! Det är alldeles för mycket att göra vilket leder till stress och då är det ingenting som blir bra.
  Jag hörde till den skaran som var motiverad och kämpade hårt men stressen har fått min motivation att försvinna. Visst jag får helt okej betyg men jag vet att jag egentligen kan göra mycket bättre ifrån mig.
 15. Avatar
  Helt rätt o så jävla bra skrivet! Har under de 2 senaste veckorna haft 2 matteprov, 2 eneglskaprov, biologiprov, fysikprov, spanskaprov + att jag har tagit moped körkort. Jag menar.. alla lärare snackar om att eleverna bara ytinlär sig allt och att det inte är bra! Men hallå! Vi har ju inte tid att plugga mer! Skulle jag kunna få skriva ut texten o ge ill några av mina lärare?
 16. Avatar
  Jupp, jag gillade heller aldrig skolan. Avskyr läxor. Har väl gjort kanske 20 hemläxor under hela min skolgång.
 17. Avatar
  Håller egentligen inte med, jag tror att det bara är "barnen" nuförtiden som är för lata och bortskämnda och förväntar sig att alla ska göra allt åt dom. Men jag kan bara säga att jag e likadan, går i ettan på natur och jag har nästan gett upp, skolan suger appung. Men fuck skolan och gör vad ni vill då? Istället för att klaga. Alla tror att man ska leva efter en mall, Grundskola, Gymnasium, Universitet/Högskola, Jobba, Pension Varför inte skita i det och göra vad man vill? Pengar säger ni då, men pengar är fan ingenting, fuska, var kriminella gör vafan som helst för en sup eller nått annat kul, inte för ett MVG i skolan.
 18. Jag måste säga att jag blev väldigt chockerad över din text. Stress? I grundskolan? Det har jag verkligen inte upplevt, och ingen annan jag någonsin pratat med heller. Visst, nu täcker min bekantskapskrets omöjligt hela Sverige, men jag har fått upplevelsen att Grundskolan är väldigt slapp i hela Sverige.

  Gymnasiet är en annan sak enligt mig. Varför vill ni minska stressen på Gymnasiet? Är det inte därför programmen är valbara, så att man ska kunna studera där det passar en själv?

  Jag går själv IB som är stenhårt med ständiga krav och minst 2,5 timmars läxläsning varje kväll. Vi har i snitt 1,8 prov + ca två uppsatsinlämningar + andra läxor som att läsa böcker /veckan.
  Men jag har valt det och tycker om det. Visst, jag är stressad, men det är bara positiv stress! Negativ stress hade jag under hela Grundskolan av att inte göra någonting alls och inte ha några krav på mig.

  Jag kan inte säga att ni gnäller för mycket, för jag vet ingenting om er situation. Men att säga att gymnasiet ska minska på stressen, kan det vara för hårt på just era gymnasium? Kanske ni ska ta tag i problemet på just er skola än att ta det över hela Sverige?

  Är jag för grym mot alla stackars elever som inte får leka utan bara lära sig nya saker och utvecklas? Är jag elak som tycker att tonåringar borde vara mogna nog för att ta ansvar för sin egen skolgång?
 19. Avatar
  Vartenda ord stämmer! Jag går ju visserligen inte på gymnasiet, men jag känner igen mig iallafall.
 20. Avatar
  ALLT STÄMMER :/ ÄE SÅ STRESSAD OCH ORKA INTE MERA ALLT FÅ ALDRIG NÅN FRITID :/ OCH ÄE SÅ SKOLTRÖTT ATT JAG INTE ORKA PLUGGA IBLAND :/ OCH RISKERA ATT FÅ IG I ALLA ÄMNEN :/ OCH JÄMNT ÄE JAG TRÖTT OCH HA ONT I HUVUDET PÅ GRUND AV SKOLAN OCH LÄRARNA SOM GER OSS FÖR MKT LÄXOR!
 21. Avatar
  STÄMMER !!! har varit hyperstressad i en månad nu.. pallar inte mera har svårt o sova för t'nker bara på alla saker jag måste göra alla läxor jag måste komma ihåg mitt minne har helt lagt av.. jag glömmer till och med allt jag lovat mina vänner.... =(
 22. Där satt den! huvudet på spiken. Jag har själv fått svåra problem med kroppen på grund av stress, därför att jag envist försökt att ha både en fritid och hög prestation i skolan samtidigt. Detta går inte ihop. Jag vill kunna lyckas i skolan och ha ett fritt liv samtidigt. Jag skulle mycket hellre gå i skolan en timme längre om dagen än att ha dessa läxor. fritid skall vara FRI tid, då man kan få struktur på sin tillvaro. Vuxna arbetar heltid, men ungdomar arbetar dubbeltid. vår skola är inte klar bara för att vi har lämnat skolbyggnaden för dagen. Något måste göras åt detta, annars kommer ett nytt hälsoproblem snart att dyka upp. Detta är inte femtiotalet då ungdomar inte hade så mycket mer att göra än skolan. Skolan borde anpassas efter vår tid, för det är tydligt att ungdomar i dag inte mår bra.
 23. Avatar
 24. Men snälla, visst skolan är inte rolig men vafan...
  I Thailand jobbar en pojke som är 9 år 10 timmar om dagen, och vi klagar på att vi får läxor.

  Vill man bli något så får man plugga, å så enkelt är det
 25. Avatar
  bortskämda snorungar. Gå i skolan, gör det ni ska och sluta klaga. Problemet är inte att det är mycket att göra, utan att folk har svårt att organisera läxorna och skolarbetet. Ta 1 timme extra i skolbiblioteket varje dag med kompisarna då ni gör läxor/pluggar inför prov. Det kommer gå plättlätt då.
 26. Avatar
  måste ni argumentera detta? LavinFara har skrivit ner vad hon själv tycker, skriv en egen text där ni argumenterar er?!
 27. Precis det jag känner och tycker. Man borde verkligen ha blivit hörd nu, undersökningar och levande exempel visar tydligt på att det är För Mycket för oss unga. Man lär sig ingenting av att stressa. I min skola sitter lärarna och lallar på lektionstiden, men skickar sedan hem ett lass med läxor och uppgifter som ska göras inom snar tid. Det kallar jag dålig lektionsplanering. Jag känner ofta att vi aldrig gör något i skolan, vi får inte arbeta med projekt och liknande - det ska göras hemma. Ibland planerar lärarna in att vi ska arbeta över helger och lov. Vi går inte skola från åtta till fem. Vi går skola i princip hela vår vakna tid.
 28. Avatar
  Jag har alldrig märkt av någonting av det du beskriver, bara att dom har för många prov i slutet av terminen, men inga problem för det.
 29. Avatar
  Jag känner mig inte igen i din situation alls. Den period i mitt liv då jag hade mest läxor var under mellanstadiet. Då hade vi i genomsnitt en läxa per dag. Nu handlade det bara om 1-2 sidor per gång att läsa, vilket förmodligen är rimligt för 10-11:åringar. I högstadiet minskade antalet läxor till någon/några få per vecka och under gymnasiet var det ungefär likadant.

  Jag är medveten om att det finns flertalet personer som mår dåligt i skolan och känner sig stressade, men jag undrar om det verkligen är på grund av för mycket krav från skolan?

  Om man verkligen börjar räkna den tid man lägger på läxor så kanske den plötsligt inte blir särskilt stor? Tiden som man går runt och stressar sig över uppgiften, tiden det tar att komma till och faktiskt utföra läxan är förmodligen betydligt mer tidsslukande. Man sitter vid TV:n istället för att göra läxan, chattar med kompisar osv? Nu säger jag inte att det är så i alla dessa stressfall, men det finns säkerligen en och annan som känner igen sig.

  Kan det inte lika gärna vara så att majoriteten av dagens ungdomar har så mycket att välja bland och därav blivit väldigt dåliga på att planera sin tid? För 20-30 år sedan var ju utbudet på nöje begränsat, och framförallt tidsbegränsat. Vi har ju näst intill ett obegränsat utbud över nöjen och möjligheter idag, vilket säkert bidrar till en stress det med.

  En sak som jag är fullkomligt övertygad om är att ljudnivån i skolan i många fall bidrar till att många får mindre gjort och därav måste ta igen det hemma på sin fritid. Att minska klasserna är inte lösningen. En lärare som vågar säga ifrån och ser till att ljudnivån hålls till ett minimum är vad som behövs. Naturligtvis ska man tyst kunna prata med bänkkompisen om uppgiften man försöker lösa, men annat hör rasten till.

  Sen kan man ju diskutera om lektioner verkligen är lösningen för alla elever. Jag personligen (och min ena bror) skulle nog lärt oss dubbelt mer ifall vi hade haft egna veckoplaneringar, dvs mål som ska uppnås varje vecka, och fått disponera vår tid fritt.

  Så vad ville jag nu få sagt?
  * Lugnare ljudnivåer i klassrummen.
  * Planera! Fundera över hur Du verkligen disponerar din tid.
  * Se varje veckodag som en 8 h arbetsdag. Är skolan bara 4 h? Perfekt! Nyttja de resterande 4 h till att arbeta ikapp ämnen där man är efter, eller gör läxan i förtid. Ibland behövs en av helgdagarna också till studierna, men försök avsätta minst 1 dag i veckan som helt studiefri.
 30. Avatar
  iiidiot: så man får inte kritisera? Kommentarfunktionen är endast till för hyllningar till texten och författaren?

  Det hade jag ingen aaaaaaning om...
 31. Avatar
  Jag har inget minne av att det skulle ha varit SÅ mycket hemarbete att göra. Det är trots allt inte så många år sedan jag tog studenten, jag tvivlar på att någon fundamental ändring har skett. Jag minns att det klagades, men jag minns inte att det faktist skulle ha varit oöverkommligt jobbigt.
  Njut nu. Ha i minnet att du aldrig kommer att ha det så bra bäddat för dig som du har det under skoltiden.
 32. Avatar
  Folk som vill komma undan med bra betyg och ha en fritid; töj på gränserna lite, inse att det inte är en SÅ stort grej, iallafall när vi snackar grundskola.

  Något jag tycker elever ska göra är att visa lite jävla respekt mot andra på skolan - min skola är fylld av överstressade och/eller "understimulerade"elever med dåliga betyg, som istället för att göra nåt åt saken tar ut all sin frustration över lärarna.

  Lärarna borde ha minst 27 000 i lön anser jag, deras jobb är så mycket mer än att lära ut, kolla bara på vilken skola som helst idag så ser ni vad jag menar. Tycker dock att de kunde få ordning på det här med provdatum, ständigt flyttas allt; den här veckan t.ex. har vi haft 2 prov, ska ha vårt tredje imorrn, samt en skitstor inlämning som ska in imorrn, allt detta för att lärarna FLYTTAT FRAM datumen för vår skull.

  Och eleverna gnäller bara. Ungjävlar[rolleyes], lär er att disponera tiden, och gör inte så att ni skjuter upp till sista stund, vet att det låter tjatigt men ni vinner på det (jag satt t.ex. 5 timmar en kväll och skrev klart en uppsats som jag sedan bara fick VG på, hade lätt fått MVG om jag börjat den där veckan innan vi hade på oss att arbeta med det)

  "* Se varje veckodag som en 8 h arbetsdag. Är skolan bara 4 h? Perfekt! Nyttja de resterande 4 h till att arbeta ikapp ämnen där man är efter, eller gör läxan i förtid. Ibland behövs en av helgdagarna också till studierna, men försök avsätta minst 1 dag i veckan som helt studiefri."

  Bra tips där, tycker alla borde tänka på det. Är man studiemedveten/vill komma långt/whtvr måste man se skolan som en arbetsplats, ett jobb, där skillnaden är att du ska lära dig kunskap istället för att utöva den.

  Samtidigt så har vi alla olika mål, vissa vill bli elektriker, vissa vill bli bönder, vissa vill bli läkare, vissa vill bli Datorprogrammerare - alla utbildningar kräver olika mycket, vad som är lätt för dig kan vara svårt för en annan osv. Det viktigaste är att oavsett hur ens betyg är, vad man går för utbildning/vad man är bra resp. dålig på så ska man inte hela tiden jämföra sig med de bästa, man får nöja sg med sig själv, vi kommer alla bidra till samhället på nåt sätt iaf, hitta nåt du e nöjd med oavsett om det är städa eller uföra operationer.

  OCH LÄR ER ATT VISA RESPEKT MOT ANDRA OCH UPPTRÄDA CIVILISERAT OCH ICKE-VÅLDSAMT FFS, UNGJÄVLAR -.-'
 33. Avatar
  "Lunarstorm frågade man 11 000 ungdomar i åldern 15 till 25 år vad den största stressfaktorn i deras liv var. Resultatet var skrämmande. Hela 80 procent upplevde att det var studier och jobb som var den största boven i dramat."

  Men hallå?! Hur många andra stressande grejer finns det? ... Problem hemma sure ... men -.- fy töntigt och jag går i skolan.
 34. Avatar
  Tja, det kan ju vara helt olika...

  Jag har bra och höga betyg och jag pluggar aldrig? Jag hinner med flera timmar dator, umgås med kompisar och flickvännen varje dag... jag pluggar till ungefär en fjärdedel utav alla prov vi har och brukar ändå få VG-MVG på de flesta. Det handlar ofta om att hänga med på lektionerna och inte prata bort dem. Gör du klart allt du ska göra i skolan kan du göra läxorna på lektionerna och om du hänger med och lär dig allt på lektionerna behöver du inte heller träna till prov.

  Men jag kan fortfarande inte göra något annat än att hålla med om att det kan då och då vara ohälsosamt stressigt i skolan
 35. Nu antar jag att den här tråden inte bara handlar om grundskolan, men jag kan ju ha fel. I grundskolan kände jag mig inte stressad alls, just för att jag kunde göra "läxorna" (alla uppgifter vi fick) på lektionstid. Det är först i trean på gymnasiet som jag började bli stressad över skolan på riktigt, när alla ämnen började hamna på en sådan nivå att genomgångarna tog upp hela lektionstiden.

  JvA_: Jag förstår hur du menar med 8 timmars arbetsdag. Problemet är att jag går i skolan åtta timmar om dagen redan och ändå har läxor och inlämningsuppgifter. Det går inte att jämföra med mellanstadiet eftersom de flesta dagarna där slutade vid 14-tiden, inte 16:30. Om jag skulle gjort alla uppgifter jag hade den här terminen så skulle jag inte haft tid över att varva ner på kvällarna. Jag skulle fått sitta 2 timmar per kväll (vilket alltså ger 10 timmars arbetsdag) de flesta kvällarna i veckan.

  nerina, jag tror inte att någon pratat om att ta ut det på hela Sverige. Det här är snarare en uppmaning till de skolor som vill locka elever.

  IB har stenhårda krav, men IB är inget krav för att man ska kunna jobba med det man vill. Det går att välja andra program och ändå kunna fortsätta åt precis det håll man vill. Jag som vill bli ingenjör har en del kurser jag _måste_ läsa. Dessutom vill jag att övriga kurser ska tillföra något som jag har nytta av senare i livet. Därför valde jag teknikprogrammet då det är det som tillför mest till mitt liv. I princip det enda program jag kunde valt annars är naturvetenskapliga programmet som har ännu hårdare krav och betydligt fler läxor (åtminstone på de gymnasium som ligger här i krokarna).
 36. Jag håller inte riktigt med att man inte borde ha läxor, det resulterar stora svårigheter på högskolan för många, för då har man vare sig rutiner eller kunskaper att klara sina egna läxor själv, och ta ansvar för dessa.
  När du börjar plugga på högskolan då skall du göra mycket mer än vad du gör i grundskolan eller gymnasiet, och då är de där läxtimmarna guld värda.

  Problemet med dagens ungdomar är att INGEN lär dem hur de skall planera, ordna upp sin tid, och framförallt prioritera så att de inte blir stressade. Föräldrar släpper oftast ifrån, och orkar själva inge engagera sig för att lära barn just detta, och det leder till stress.

  Skolan borde organisera undervisningen bättre och lära elever HUR man gör läxor på bästa och effektivaste sätt, det bör man göra redan i 3an 4 an, med enkla uppgifter och sedan kontrollera att dessa uppgifter blir gjorda.

  Som det ser ut idag, så får man någon hemläxa som man skall göra, men som ingen bryr sig om sedan, bara ett par lärare som älskar läxförhör sporadiskt.

  Det är inte fel på läxorna i sig, det är fel på samhällets normer och förhållningsätt till barn och ungdomar, ingen lär oss hur vi skall leva. Då är det inte så jäkla lätt att leva utan att vara stressad.
 37. Avatar
  Mario: 10 h arbetsdag i gymnasiet låter kanske inte helt optimalt, men har ni inte t.ex. 50-60 minuter lunch? Om du nyttjar 30 min av lunchen så kanske läxorna hinner bli gjorda innan skolan är slut? Eller iaf halvgjorda. Man är ju förmodligen mer vaken och alert vid lunch än vid 17.00.

  Å andra sidan, om man är hemma vid 16:30, vilar och äter på 30-45 minuter och sen gör läxorna så borde man ju vara klar senast 19:30. Då har man några timmar som man kan slöa framför TV:n, träna, hålla på med datorn eller dylikt, innan man ska sova?
 38. Avatar
  Har inte läst igenom alla kommentarer helt, men de som tycker att det inte stämmer är oftast de som tex tagit studenten eller går i universitetet och gick i grundskolan för ett bra tag sen.

  Tider ändras ju faktist och lärare bryr sig mindre.
  Nuförtiden är väldigt många elever stökiga, respektlösa, kaxiga och inte alls omtänksamma.
  Man kan knappt arbeta i lugn och ro på lektionerna, iaf inte i min skola.
  Och det kan vara orsaken till att lärarna faktist inte orkar, även om det är deras jobb och de SKA orka bry sig.
  Jag skulle faktist bli less på såna elever, även om jag nu kanske brinner för mitt yrke som lärare.

  För mig kan jag faktist känna mig stressad över att vi har så mycket plugg ibland, när de är inlämningsuppgifter och prover osv.
  Men många lärare varnar faktist i förtid och vi får reda på det, ändå är det många elever som skjuter upp arbeten, vilket SJÄLVKLART orsakar att man blir stressad.

  I Gymnasiet känner jag att jag måste ta nya tag och verkligen börja planera. Plugg och arbete hemma är ju bra förbredelse till universitetet till de som kanske vill plugga vidare, då jag faktist kan föreställa mig hur jobbigt det kan bli. Har syskon som alla pluggat krävande utbildningar på universitetet.
 39. JvA__: Jag hade mellan 30 och 40 minuter lunch. Till saken hör att jag inte klarar av att äta skolmaten och därför behöver extratid för att värma mat och/eller äta någon annanstans. Det är också en stressfaktor.
 40. Avatar
  Stress bland ungdomar idag är ett stort problem. Frivilliga läxstunder från skolan, där det finns tillgång till böcker, ämneskunniga lärare och en och annan frukt vore inte helt fel. Jag tror inte ett dugg på att man skulle lära sig för framtiden genom att sitta i ett hem utan några andra resurser än sin egen lärobok som material.

  Den kommunala skolan måste lära sig att samarbeta ämnesöverskridande. Många lärare är alldeles för rädda för samarbete, vilket krävs ifall man skall få en helhetsbild och lättare kunna anknyta sina lärdomar i omvärlden. Detta minskar även stressen något avsevärt då man har ett klargjort mål att sträva emot istället för att göra en massa uppgifter i blindo.

  I en ny värld krävs en ny pedagogik, svårare än så är det inte.
 41. Jag tror skolan är jobbig för endel. Men tror du beror på hur mycket enrgi och ork du vill lägga på det och hur höga betyg du satsar på .
 42. Avatar
 43. jag håller helt och hållet med dig.
 44. Avatar
  Ungdomar idag är bortskämda. Det är inte jobbigt, det gäller bara att ta ansvar. Skulle jag inte få läxor, skulle inte jag få lite press på mig, så skulle jag bli frustrerad över att jag fick för lite stimulans. Det hände nu under mitt första gymnasieår. Hemskt, jag hade ingenting att göra! Sätt press, positiv stress.
 45. Youlie: du får tänka på att alla är inte som du ;) Sure, alla behöver stimulans i hjärnan.. På rätt sätt, jag har själv haft många lärare som absolut inte kunde lära ut.. Har haft allting ifrån dagis fröknar till "trä hitler's" så att säga..
  Vissa lärare kan lära ut det där, och andra kan inte. Ifall eleven A (Anders) tycker att en lärare är kul och att denne gör lektionen på ett intressant sätt, Så kommer Anders att jobba och förhoppningsvis uppmuntra andra till att jobba.
  Jag hade en lärare som hette Jonas i 7-9'an. Han trodde inte på läxor, vi hade aldrig en enda läxa i matte med honom.. Han är en hyggligt ny lärare, endast haft 1 klass i 3 år före oss, han lärde ut på ett skit gött sätt (vi kolla på något discovery program om matte nån gång, satt tamefan klistrad..) Vi typ gick ut o fick använda buskar som räkne pelare x) "Denna pelare är då PI, om vi tar den buskens radie ggr den här buskens ... Tja ni fattar nog.
  Iallafall, sista jag kan säga är att alla som gick ut det året som hade honom som matte lärare, inte gick ut med dåliga betyg precis ;)
 46. Avatar
  Jag håller verkligen med! Man hinner aldrig vara sjuk, för även om man är det tycker dem att man ska komma till skolan! Man kan aldrig bli frisk! Vill man t.exgå till en läkare så får man knappt det för skolan e viktigare. Håller med dig helt och hållet! Bra skrivet. Även om jag skrev min åsikt lite senare än du skrev :)
 47. Jag håller inte alls med. Läxor fungerar ofta som en nödvändig repetition av material som gåtts igenom under lektionstid. Visst, kanske inte så många sedan gör läxorna men om man verkligen vill lära sig är det ett bra sätt.

  Sedan är det ganska... häpnandsväckande att svenska skolungdomar klagar på mycket läxor.
 48. Avatar
  Asså det här var det bästa jag har lässst=O
  Det är sant så att det svider...
  Gött!
  Ska tjata på rektorn.
 49. Avatar
  Sluta tjata om läxorna! Skolan finns för att vi ska lära oss, inte klaga och irra runt som galna höns. Om ni vill spola bort er framtid så är det ert problem. men kom ihåg att det är vi som kommer bli framtiden.

  ps: Om ni nu tycker att skolan är så farlig och jobbig, så sluta äta era antideprimerande mediciner. :D
 50. Avatar
  Mycket bra skrivet, håller med om allt i den här texten
 51. Avatar
  härligt e de=) skit bra skrivet..
  de va nån som skrev att en skoldag va ca 4h ? jag va tvungen att räkna där, jag går i nia och en vanlig skoldag är för mig är från 8.00 - 15.00 7h alltså.. och jag tror det är så för ganska många.? Och sen när man kommer hem vid ca. halv 4 ska man äta, sen sitter i varjafall jag med läxorna och prov, för det mesta till ungefär klockan 7. Avisst då har du några timmar kvar av kvällen ja, ca 3 kanske. För man ska ju upp klockan 6 igen nästa dag.
 52. Avatar
  jagn rycker inte det e så stressand emen iofs s kan det bli det nu , nä jag börjat anstränga mig
 53. Avatar
  mm håller med, även fast jag inte ens går i högstadiet i
  5:an så är det sjukt vikka krav de ställer i skolan ! xP
 54. Avatar
  Men altså man har ju läxor pga lärnings kurvan som går upp om man gör nåt efter lektionen. Men jag tycker ochså att läxor är överskattade. Fast beror på för vissa är de bra andra inte de som är de svåra med skolan. Att få en skola för alla.
 55. Jag kan inte hålla med. Visst var man lite stressad i högstadiet, men det berodde på myten om att man var tvungen att ha bra betyg i nian för att komma in på ett bra gymnasium.

  Problemet i gymnasiet verkar istället vara att det finns för få lärare, och att de inte har tid att planera. Det flera veckor utan prov, men helt plötsligt har man tre prov på en vecka. Ifall lärarna kollade i den där pärmen så vore det bättre. Många av mina lärare i mindre viktiga kurser (moderna språk etc) frågar ofta vilken dag som är bäst att lägga provet på.

  De som tycker att man ska pressa mindre i svenska skolan har inte kollat utomlands. Jag har släkt i Finland, och redan där är det mycket mer läxor, tidigare betyg och svårare att ta studenten. Genom att slappa ännu mer så kommer Sverige efter, och vi kommer inte ha något att konkurrera med: varken billig arbetskraft eller bra sådan.
 56. Avatar
  Ett stort problem är att vilken idiot som helst kan bli lärare.
 57. Avatar
  Om jag riktigt jobbar på de timmar jag är i skolan får jag huvudvärk efter så mkt tänkande. Efter skolan finns inte tid för läxor, uppgifter, nationella, grupparbeten, prov...

  När man väl klarat ett prov kommer nästa, och nästa.. En EVIG cirkel.

  Varför fattar inte lärarna att vi inte kan ha så mkt uppgifter!?
 58. Avatar
  Jag går sista året på natur och har haft hur mycket fritid som helst. Jag gör det jag ska, är inte supersmart, men kommer gå ut med två vg och resten mvg. skärp er, jävla bortskämda småbarn. Livet är inte en lek, men skolan i sverige är inte det minsta krävande.
  Vi har det så himla mycket lättare än vad folk i svenska skolor har haft det genom historien, vi har det såå mycket slappare än många andra länder.
  Ni är bara barnsliga, väx upp och ta det minimala ansvar som ställs på er, så gott som vuxna människor. -.-
 59. Avatar
  Har blivit fysiskt sjuk av stressen. Ett helvete. Är verkligen sjukt att det kan få vara så här egentligen.
 60. Allt handlar om planering. Om man planerar ordentligt så får man bra betyg och fritid.
 61. Avatar
  håller med jävla läxor å prov!!! dom stressar ju skiten ur oss :O
 62. Jag tror att grundproblemet är att det kommer för mycket på en gång i gymnasiet för de flesta.
  Personligen har jag haft betyg och dagliga läxor sedan första klass, och riktiga prov sedan åtminstone tredje klass.
  Numera har jag ungefär tio läxor per vecka, mer eller mindre beroende på vilken månad det är prov och så. Till exempel i höstas hade jag arton läxor och tre prov samma vecka, det är inget ovanligt.
  Blir man tränad i det här i högstadiet blir gymnasiet ett mindre problem, men kommer allt på samma gång blir det ju kaos, för man så ovan.
 63. Avatar
  jag kommer gå ut med typ 230 och det har jag kämpat för hela terminen o jag är inte nöjd med det ! pga massa jävla prov och arbete !!!! och så klart läxor
 64. ABSOLUT RÄTT! och stress är verkligen skrämmande .. jag hade problem med att andas :O :S
  Det här borde vi ta upp med skolministern kanske, och om det kommer på en gång tycker jag man skulle kanske kunna med lite luuuuugnare takt börja med det i sjuan, inte från ingenstans i åttan ... (:
 65. Hmm om jag tänker efter på det jag skrev så vill jag säga liiite att det är inte helt rätt. (;
  ( Varför kan man inte radera tidigare kommentarer på den här sidan? -.-' )
  I alla fall ibland är vi lata men det är också att skolan inte kan unvika att ge läxor men trots det kan de överdriva ibland med prov - eftersom jag personligen tycker att när vi får en massa prov på en gång så pluggar jag bara för att få godkänt. Oftast lär jag mig inget och minns inte mycket av provet.
  Men trots det klagar lärarna hela tiden på "gör en bra planering så får du tid" men jag förstår inte riktigt?
  Vad är en BRA planering? Kan de inte ägna en lektion åt att visa oss - så kanske vi förstår bättre.
  Att skaffa en balans mellan skola och fritid är inte lätt säger jag bara ... (:

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!