Magasinet

Sjung om studentens lyckliga dar

Krönika Jaha, nu var det helt spikat. 5 juni händer det, det man väntat på och fasat för i 12 års tid. Jag ska gå ut på det där lastbilsflaket som ska föreställa en scen, skrika lite om hur skönt det är att lämna skolan och att ES05a BD varit den bästa klassen. Och sen verkligen göra det. Lämna F-huset. Lämna skolan. Lämna tryggheten. Lämna allt som varit jag under större delen av mitt liv.

Varje år tar hundratusentals elever studenten. Bara för att mötas av bostadsbrist och arbetslöshet. Ändå så ska det inte finnas något lyckligare än att stå där på studenten och skrika. Man ska vara glad, och lycklig, och ta ett stort kliv in i arbetslivet och verkligheten. Som om de första, nästan 20, åren av ens liv inte räknas som verklighet. Man ska bli en av alla dessa tusentals studenter som bor i sunkiga lägenheter och lever på nudlar medan man försöker leva upp till allt det föräldrarna vill att man ska va. Välkommen till verkligheten Jillie, ta för dig.Nu ska man bli vuxen på allvar. Efter att ha provat på det här med vuxenlivet, fast med säkerhetsnät såklart, ett tag. Nu ska man ta tag i sin ekonomi, hitta permanent bostad, fundera på framtiden och vara allt en vuxen person är. Men först ska studenten alltså avklaras. För vi har tagit studenten, för vi har tagit studenten, för vi har tagit studenten. FY FAN VA VI ÄR BRA! Men jag känner mig inte särskilt bra, jag känner mig mest vilsen. När de andra i klassen pratar om frihet och ledighet, tänker jag noll i saldo på bankkontot, arbetslöshet, nudlar och a-kassa. Men hur jag än försöker komma ifrån det så ska jag nu ta studenten och försöka mig på att vara vuxen på riktigt.

Lycka till på mig, för jag ska ta studenten, för jag ska ta studenten, för jag ska ta studenten, fy fan va jag är bra! Där kommer jag stå bland alla vitklädda personer som skriker av lycka och önska mig tillbaka till lågstadiet, där man inte behövde fundera på hur man skulle klara av nästa månads hyra.

Hej då trygghet och hej tentor, nudlar, bostadsköer, studielån och allt som ligger i en students framtid.

21 kommentarer

 1. Avatar
  Yes, du har fattat precis! :D Mina gymnasieår var de lyckligaste i mitt liv, hate to break it to you.. :) Men själva studentjippot är kul, och alla måste ju ta studenten och bli vuxna nån gång. Jag försöker tänka som så att jag skulle ju inte vilja bli kvar i samma gamla grejer om alla andra runtomkring mig går vidare i livet... Lycka till och grattis!
 2. Avatar
  Studenten är skitmysig, det är först i mitten av sommaren det kommer gå upp för dig att du aldrig kommer gå med den klassen igen och det är då någonstans man vill ta livet av sig.
 3. Avatar
  Det som irriterar mig mest är att det är så stora skillnader mellan ungdomar idag. Allt handlar om kontakter och pengar. Jag tog studenten i somras och jag känner mig låst. Jag får inga jobb, jag vet inte vad jag ska studera, jag kan inte flytta för det finns inga lägenheter... Ibland känns det som om ända utvägen är att fly utomlands. Hata Sverige.
 4. Avatar
  För övrigt är studenten galet överskattad. Det som hände var att man blev full, käkade tårta och smutsade ner sin mössa och klänning.
 5. Studenten är precis som att ha gått ut tvåan, förutom att man får åka traktor-kärra och massa folk står och skriker när man kommer ut från skolan.
  Ärligt talat... studenten är bara en gammal tradition som lever kvar. Mössan har tappat all symbolik eftersom att i princip all tar studenten nu mera.

  Studenten är bara ännu en anledning för folk att få supa sig dyngraka med ett inbillat gott samvete...
 6. Avatar
  Jag har världens bästa lärare, en ganska bra klass... Än går jag bara första året men hu, jag längtar inte tills jag slutar trean. Tänk om man då fortfarande inte har en aning om vad man vill bli?? Läskigt.
 7. Avatar
  +1 @ Raptor, du hann före mig :P
 8. själva dagen man tar studenten är väldigt överskattad enligt mig..

  men ah är verkligen sådär.. det suger att jobba.. och man ska jobba tills man dör ungefär.. usch
 9. Raptor: Nej nej, stor skillnad. Man får faktsikt sluta nästan en vecka innan ettorna och tvåorna. :D
 10. Avatar
  Raptor: Vi som inte super ner oss då?

  Nej men det var bara en fin dag med klasskamraterna, det jag tyckte om mest var då vi satt och åt på en restaurang =) sen också då det var minuter före "NV3B ska ut!" och då dörren öppnades, men var nog mest fokuserad på att hitta morsan i massan! haha =D fick nog lite panik där! typ var ska jag ta vägen nu?
 11. Igenom hela din skoltid tänker du "fan vad gött det kommer att bli när man slutar skolan"
  Sen kommer plötsligt den dagen du faktiskt ska ta studenten. Du är 18/19 år nu och har ingen hum om framtiden. Du firar bara för att skolan är över, det förbaskade helvetet som har förstört ditt liv i 12år är nu över. Du tar studenten med tro och hopp om att det blir lätt att hitta arbete och bostad.
  Månader går efter utsläppet, fortfarande inget jobb eller bostad. Du börjar nu må dåligt och bli deprimerad. Du blir instängd i din egen värld för att hur många jobb du än söker får du inget. Bostad är ju helt omöjligt, vem ska finanisera det? hur ska jag betala hyra utan ett jobb?

  Åren går och du blir äldre. Allt snack om att man ska resa runt och upptäcka världen efter studenten var tydligen bara fantasier.
  2år senare sitter du på en skolbänk igen, denna gång är det på allvar, det är nu du ska skaffa dig ett yrke för livet.

  Många människor fattar inte när de går i gymnasiet, att man faktiskt kommer att sakna skolan när man blir äldre.
  Till er människor som fortfarande går i gymnasiet säger jag bara en sak. NJUT, NJUT OCH ÅTER NJUT av din tid.
  Jag saknar gymnasietiden fruktansvärt mkt, de åren kommer aldrig tillbaka. Jag hade som mest roligaste då.
  Vuxenlivet suger, det är piss att växa upp trots att man inte kan göra något åt det.

  Månaderna efter studenten är oftast kantad med depression. varför? Man blir så isolerad. Det är svårt att få jobb och bostad. Man sitter bara hemma och gör absolut ingenting..
  Alla de vänner man hade på gymnasiet existerar plötsligt inte. Det är först nu man förstår vilka som var ens vänner och riktiga vänner.

  Forever young i want to be...
 12. Avatar
  Men sluuuuuta! ja får ångest!
 13. dendär sugande känslan i magen är nu ett faktum :(
 14. Avatar
  Jag har alltid sett på S-dagen med blandade känslor... efter att ha läst din text så fick ångestkänslorna övertaget... :S
 15. Avatar
  Precis så ja känner fattar inte hur vissa i min klass längtar tills den dagen vi slutar...
 16. Avatar
 17. Avatar
  jag vill bara gråta.. springa till skolan och stanna där föralltid
 18. Avatar
  Hejsan allihopa och Jillie Kaaret! Jag går i 3an nu på omvårdnadsprogrammet i Helsingborg, och visst kommer man sakna skolan, det har ju ändå varit en trygghet att man har skolan och studiebidraget. Nu efter att jag tagit studenten den 5juni, ska jag sommarjobba på ett äldreboende, när jag jobbat där, ska jag fortsätta föröska ta mitt körkort, och så fort jag fått mina betyg så ska jag skicka in ett CV på olika sidor och söka jobb som personlig assistent. Men sen vet man ju inte om man får jobb som det. Har inte du Jillie Kaaret planerat vad du ska jobba med på sommaren? // Louise
 19. Angel_city89: Jadå, jag har haft arbete sedan mars. Dock jobbar jag som säljare så det är ett väldigt osäker arbete. Bara anställning 2månader i taget. Men jag är en av de bästa på centret jag sitter på så inga problem än så länge. Sen städar jag hotell på förmiddagarna så inga större problem. Värre är det med bostad som jag bara lyckas hitta 2 månader åt gången det med. Så jag lever på lånad lycka kan man säga. Men inget av det gör det lättare att ta studenten. Det var jättetråkigt och jag saknar det. Men börjar plugga komvux nu om några veckor istället.
 20. Höhöhö WTF jag borde fan inte läsa det här blogget....
  Eh Nu vill jag vill inte alls ta student...... jag går i trean :(
 21. Men vad deppigt det var här... Får bara mer ångest :( Någon som kan säga "Åh, det är så fantastiskt att bli vuxen. Livet börjar när du tar studenten blablabla" Bara för uppmuntring? :)

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!