Magasinet

Skolvalet 2006


Resultat

Moderaterna 26,3%
Socialdemokraterna 22,5%
Miljöpartiet 10,8%
Vänsterpartiet 10,4%
Folkpartiet 7,7%
Centern 7,0%
Piratpartiet 4,5%
Kristdemokraterna 4,3%
Sverigedemokraterna 4,3%
Övriga 2,3%

Så här arrangerades valet

* Skolval2006 arrangeras av Sveriges Ungdomsråd och Sveriges elevråd - SVEA tillsammans med Ungdomsstyrelsen, Valmyndigheten och Myndigheten för Skolutveckling.
* Samtliga högstadie- och gymnasieskolor har inbjudits att delta i valet.
* Omröstningen har skett med riktiga riksdagsvalsedlar (utan person-namn)
* Skolval2006 ska i den utsträckning det är praktiskt möjligt efterlikna det riktiga riksdagsvalet i sitt genomförande vad gäller allt från vallokalens möblering till hur rösträknarna arbetar.
* Skolval2006 har distribuerat valsedlar, valkuvert och instruktioner om hur man arrangerar valet till samtliga deltagande skolor.
* Totalt har 1548 skolor anmält intresse och beställt valsedlar inför årets skolval.

Unga Engagerade

Utan oss unga skulle Skolval2006 inte finnas. Det är vårat engagemang som utgör grunden för valet och turnén och det är unga som är i fokus. Ditt engagemang behövs för att göra Skolval2006 så bra som möjligt! I menyn till höger kan du se hur du kan engagera dig med Skolval2006 och hur du ser till att det blir val på din skola också!

KOMMUN

Skolval är ett projekt av och för unga, men du som politiker eller tjänsteman har en viktig roll att fylla i din kommun. Då skolval handlar om mer än bara själva genomförandet av valet, utan om ungas möjlighet till inflytande, engagemang och demokratiska deltagande är det viktigt att alla i kommunen samarbetar för att stötta projektet.

Ta därför chansen att med skolval som forum visa för ungdomarna i er kommun att unga kan påverka!

Frågan om ungas demokratiska deltagande och framtidstro är naturligtvis viktig inte bara för ungdomarna själva utan lika viktig för att säkerställa medborgarnas demokratiska rättigheter.

På den här sidan hittar du som tjänsteman eller politiker inspiration till hur man arbetar i andra delar av Sverige, samt information om hur ni konkret kan stötta ungdomarna i arbetet med Skolval

Vi hoppas att Skolval2006 bidrar till dialog och samarbete i kommunen mellan unga och vuxna!

Lärare

Skolval2006 är projekt av och för oss unga, det ger verktyg till de som redan är engagerade att få fler unga engagerade på sina skolor och i sina kommuner. Men Skolval2006 är också en plattform för elever och lärare att göra gemensama insatser införa valet. Här på hemsidan samlar vi inspirationstexter och material som kan vara till nytta för dig som vill arbeta med Skolval i undervisningen.

Skolval2006 syftar till att lyfta perspektivet på undervisningen från att handla om partipolitik till att lyfta frågor om engagemang och inflytande, därför samlar vi material från flera andra organisationer som kan vara till nytta för dig som lärare. Diskutera gärna valet, demokrati och våra fokusfrågor i undervisningen och i samhällskunskapen. Att diskutera demokrati kan göras på många olika sätt och ganska roligt också.

32 kommentarer

 1. Avatar
  sjukt att sverigedemokraterna fick hela 4,3 röster! :O
 2. Avatar
 3. Avatar
 4. Avatar
 5. Avatar
  MODERATERNA SUGER!!!

  piratpartiet <3
 6. Avatar
  sverige demokraterna i riksdagen om fyra år då alltså ? , sjukt .
  Men man kan ju hoppas att idioterna ändrar åsikter tills dess..
 7. Avatar
 8. i vårat skolval vann mp... heja miljöpartiet! :D
 9. 4st på vår skola röstade på SPI :D (jag och mina kompisar) det tyckte jag var kul. Moderaterna suger. ^^
 10. Avatar
  Vår skola röstades Socialdemokraterna med 50.3%
 11. Hur fan kan man rösta på piratpariet? :O UNGJÄVLAR!
 12. Avatar
  jag rösta på PP för skoj skul , jag var den ända som gjorde det :D
 13. Avatar
  Av mig!! jag röstade på såsarna
 14. Avatar
  asså, för fan! vet ni ens vad sverige demokraternas åsikt är eller? , vi hade debatt i våran skola med partiledare, och sverige demokraterna vill bara ha högre brotsbekämpning?! va fan e de me er, är ni helt jävla ding i huvvet eller? sverige betalar 6miljarder på utläningar som sitter i fängelse här i sverige?! .. för fan, de vore så jävla mycket bättre att skicka jävlarna till sitt hemland så att sverige slipper blir helt jävla fattiga! jag är inte rasist, har mycket utländska kompisar men jag tycker verkligen att utländska som sitter i fängelse kan sitta i fängelse i sitt egna land! och synd för er som hatar moderaterna, men tyvärr så vann fan borgliga alliansen o de e så JÄVLA braa!! , HATA SOSSAR , FY FAAAAAN! :@
 15. Avatar
  i vår skola vann boda moderaterna o sverigedemokraterna. jag kan inte fatta det.
  ett rasist parti och ett borga bracka parti vann!
  är folk så egoistiska. mer solidaritet och mindre egoism. det står jag för!!!
 16. Avatar
  Sverigedemokraterna kom 2a på min skola..
 17. Avatar
  Enhet fick 0.94 % på min skola och 8.6 % hade skrivit ogiltliga röster
 18. Avatar
  SVERIGE DEMOKRATERNA ÄR INTE RASISTER, PUCKO'N! :@
 19. Avatar
 20. Avatar
  Sverigedemokraterna = inte rasister?! ni borde ta er en titt på deras hemsida. och tyvärr så kan jag den inte huvudet, eftersom att jag var in där 1 gång och tänkte "första & sista gången". 99,9 % handlar om invandringen. de står 1 mening om en av de största frågorna "statlig inblanding elr ej". Dem kommer ju aldrig tas på allvar.. "mihw" och jag borde ta ett snack.
 21. Avatar
  i min skola kom sverigedemokraterna tvåa... folkpartiet trea och sen så kom socialdemokraterna fyra... moderaterna vann stort...
 22. Avatar
  Till nästa val hoppas jag på en regering baserad på V, MP, och PP. Vänster för att ha en vettig fördelningspolitik, MP för en vettig miljöpolitik och PP för att behålla demokratin.
 23. Avatar
  jovisst de kan vi fan mer än gärna göra för fan! sverigedemmokraterna jobbar för högre brottsbekämpning mot invandrare som slösar 6MILJARDER på att sitta i fängelse här i sverige! ni är juh sjuka.
 24. Man kan ju börja undra vilka dom där "Övriga 2,3%" :)

  Kalle anka partiet 1,3% :) :) :)
 25. hehe fan vad sjukt min skola var en av dom det var grymt kul att vara med vi fick debattera och sånt . jag fick vara moderat fast än alla (hela skolan) tyckte vi gjorde bra ifrån oss och blev chockade att jag kunde så mycket så kom vi faktiskt bara två i vår skola hehhe kommer aldrig glömma det hehehe. p.s vill faktiskt helst vara på vänsters sida ja altså miljöparist eller vänsterpartist :)
 26. Avatar
  Lol på vår skola så ställde jag å mina kompisar en fråga till moderaterna om hur fan det ska gå för dom som söker jobb och inte får nåt om man tar bort A-kassan, och SD kanske har några bra saker men har inte sett nåt bra än dock >_> och det är många som röstar på dom bara för dom ska ta bort utlänningar men dom vet inte vad dom annars står för.
 27. ammen för fan !halva sd består ju av gamla nazze gubbar !o så var det väl 30 % som levde lr lever på a-kassan !och så på deras sida tar den upp låt sverige för bli sverige så är en punkt där :Stärka den svenska kulturen och identiteten.
  liksom vad är problemet varför ska inte alla få ha sina egna religoner !Som sakt SD är bara ett gäng jävligt inkompitenta snubbar !
 28. Kom på en till sak man får ju ta allt med en nypa salt som står på sidan det är ju jävligt mkt saker dom vill ordna dom skulle säkert inte änns göra hälften om dom skulle vinna valet men som dom troligen aldrig kommer göra !
 29. Avatar
  "Som sakt SD är bara ett gäng jävligt inkompitenta snubbar"

  Japp så må de vara måste ändå ta dem på alvar... de är de som är de jobbiga med demokrati.
 30. Haha. I min skola kunde man inte ens rösta på Sverige Demokraterna. Sjukt att man kommer ihåg det :P
 31. Jag förstår helt inte att moderaterna vann skolvalet 2006. Jag hoppades starkt på att Socialdemokraterna skulle vinna skolvalet. Jag anser att moderaterna har varit passiva med att uppfylla folks behov. De petar sig i naveln och tror att det löser alla deras massiva problem. Jag fattar inte att moderaterna kan bära sig åt på det här sättet.

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!