Magasinet

Sommarens hetaste kulturtips!

Artikel Oavsett om solen gassar eller om regnet faller tungt mot marken finns det gott om utrymme för kulturella flykter i sommar. Redaktionen ger er här sina allra somrigaste kulturtips i form av litteratur, musik, filmer och tv-serier. Glad sommar!

MUSIK: Friendly Fires – Pala [André Vifot Haas]
Det har gått tre långa år sedan Friendly Fires släppte sin lysande, självbetitlade, debutskiva. Men nu är de tre engelsmännen äntligen tillbaka med färglada plattan Pala. Fullproppad med euforiska refränger, böljande melodier och sprudlande varma dancebeats är albumet som ett enda stort lättklätt strandparty. Kasta kläderna, smörj in dig med solkräm och greppa paraplydrinken - Pala är årets absolut somrigaste skiva!

LITTERATUR: Sirila gentlemän sökes - Karin Brunk Holmqvist [Ida Nielsen]
Två gamla söta tanter bor i skånska Tomelilla i varsitt litet hus mittemot varandra. De umgås varje dag och har så gjort i många år. En dag kommer en man från kommunen och berättar att deras hus måste rivas då det ska byggas en väg där husen ligger. Tanterna får flytta in på ett äldreboende temporärt tills deras pensionärslägenheter är färdigbyggda. På hemmet blommar tanterna ut och de får gå en datorkurs, där de snappar upp att man kan söka partner via datorn. En riktig feel good-bok som är trevlig hängmatte-läsning, lättsamt och roligt.

FILM: Limitless [Omar Ali]
Du har väl säkert hört talas om att man bara kan utnyttja cirka 20 % av hjärnans kapacitet. Men tänk ifall du kunde använda allt och lite till? Det gjorde Alan Glynn när han knådade ihop historien om Eddie Morra, en misslyckad författare utan jobb eller anständiga framtidsplaner. Men, Eddie får i sig ett piller som vänder upp och ner på hans liv. Jag vill för guds skull inte avslöja något av handlingen, filmen är nämligen som bäst när man biter naglarna av spänning och ovisshet. Så jag ska därför fatta mig kort: Se den, se den för böveln!

LITTERATUR: Utanmyr av Sofia Nordin [Amy Karlsson]
Utanmyr handlar om ett kollektiv, om en tjej som plötsligt flyttar in i en redan sammansatt röra av relationer. Den berör en del samhällsfrågor och skildrar hur det kan vara att leva i ett kollektiv och hur det kan vara att komma som utböling och försöka tränga sig in i gemenskapen och hemligheterna som skapats. Den får mig att återigen slås av tanken om hur oförutsägbart och konstigt livet ofta är. Det som ändå är bokens stora vinst är språket som är poetiskt och bitvis väldigt nyskapande. Det här en bok att sträckläsa på stranden. Det här en bok som får ögonen att dansa. En bok som är både trivial och djup.

FILM: Unstoppable [André Vifot Haas]
Efter magnifika True Romance och Man on Fire fick Tony Scott fnatt och spottade ur sig det usla tidsmaskinsspektaklet Déjà Vu . Men nu har den amerikanske actionregissören tack och lov hittat in på rätt spår igen. I Unstoppable spelar Denzel Washington och läckerbiten Chris Pine två lokförare som måste få stopp på ett skenande tåg, fullastat med dödliga kemikalier. Scott lägger i högsta växel och levererar en rulle som är skitsnygg, actionspäckad och som inte det minsta intellektutmanande. En film som är perfekt för den regniga sommarkvällen, med andra ord.

TV-SERIE: Luther [Anders Sjölin]
Av misstag halkade jag vid den här tiden förra sommaren in på den BBC-producerade deckarserien Luther. Handlingen kretsar kring den rättframme kriminalinspektören John Luther, som tack vare sitt okonventionella sätt att ta sig an brott på, kommit att bli en av de främsta inom London-polisen. Den som väntar sig en mysstund i stil med Morden i Midsommer eller andra grevskapsmord får dock tänka om. Det här är en brutal, otäck och dyster skildring av några av den brittiska huvudstadens allra vidrigaste brott. Som vanligt när det gäller brittiska produktioner, är det oerhört skickliga skådespelare (exempelvis Idris Elba i huvudrollen, känd från the Wire) och knivskarpt manus som står på menyn. Säsong två körde precis igång i Storbritannien, och köper inte TV4 in den, borde den ansvarige naturligtvis torteras enligt rysk tradition.

LITTERATUR: Tusen strålande solar - Khaled Hosseini [Amy Karlsson]
Tusen strålande solar är både en historisk tillbakablick och en berättelse om dagens liv i Afghanistan. Det är en historia om två kvinnors liv som till en början ser helt olika ut, men som vävs samman och krockar med varandra i den hårda krigstiden. Den kan visserligen kännas lite seg i början och uppförsbacken in i boken kan verka väldigt lång, men när den väl passerats glöms segheten snabbt bort och svårheten att lägga ifrån sig boken tar överhand. Vill du få en överblick av Afghanistans historia och händelseförlopp under de senaste trettio åren, läsa om kvinnoförtryck eller bara fascineras av en historia som är full av överraskningar och små guldkorn är det här absolut en bok för dig.

MUSIK: Bruce Springsteen – Born to Run [Dante Stjernberg]
Som Springsteen-fantast letar jag efter varje tillfälle där jag kan injicera Springsteen i vilket rum jag nu än för mig. Jag skriver detta dagen efter saxofonisten Clarence Clemons fruktansvärt sorgliga bortgång. Men det passar ännu bättre, då han är med på albumomslaget. Jag tipsar helt sonika om albumet Born To Run från 1975. Långa låtar om berusade ungdomar i den heta sommarnatten med eskapistiska drömmar (långt innan Håkan Hellström började med dem). Bästa spåret: Jungleland, en nästan 10 minuter lång episk låt med ett flera minuter långt saxofon-solo, det bjuds på "Barefoot girl sitting on the hood of a dodge drinking warm beer in the soft summer rain" etc, Enjoy!

LITTERATUR: Jens Lapidus romaner [Marko Kalenderovic]
Undrar du vad som händer i Stockholms under värld? Hur poliserna jobbar för att få fast brottslingar, eller själva hamnar i brottslighet? Vad folk kan göra för att få tag i pengar? Vad som händer i skallen när ens syster blivit våldtagen? Jens Lapidus böcker (Snabba Cash, Aldrig Fucka Upp och Gängkrig 145) lär i så fall passa dig utmärkt denna sommar. När dessa är utlästa kan du ta dig an den nyutkomna fortsättningen på Snabba Cash, nämligen Livet Deluxe.

LITTERATUR: Magasinet Filter [André Vifot Haas]
”Genom oväntade reportagevinklar och fängslande dramaturgi ges här både intellektuell fördjupning och urban glamour" löd motiveringen när Filter tidigare i år kammade hem Tidsskriftspriset i klassen Populärpress under 50 000 exemplar. Och med all rätt – ”Läsmagasinet för nyfikna” är den tveklöst bästa tidskriften i landet just nu. Med intressanta reportage och djupdykande intervjuer, skrivna av några av landets vassaste pennor, är Filter ett måste för alla som är det minsta intresserade av kultur och nöje, samhälle och politik, forskning och teknik. Läs exempelvis Christopher Frimans magnifika reportage om hur vårt minne har förmultnat i det multitaskande samhället. Därefter har du inget annat val än att teckna en prenumeration. Om du nu kommer ihåg det, vill säga.

1 kommentarer

  1. Tusen strålande solar !!!!!!!!!!! <3

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!