Magasinet

Tävling: Vinn en volontärresa värd 5000 kronor

Artikel Längtar du efter en annorlunda erfarenhet? Nu har du chans att vinna en volontärresa till Afrika, Asien eller Latinamerika!

I samarbete med Volontärresor.se har vi en tävling där du chans att vinna en volontärresa värd 5000 kronor genom att svara på en enkel fråga här.

Information om Volontärresor
Volontärresor har 90 projekt i 22 länder. Du väljer hur länge du vill vara borta och vad du vill jobba med. De hjälper dig att hitta det projekt som passar just dig. Till exempel kan du ta hand om föräldralösa barn, undervisa i engelska eller jobba med djur och natur. Du kan bo hemma hos en familj eller på ett volontärcenter. Mat, boende och dygnet-runt-support ingår i alla resor. Samtidigt som du gör en insats för andra lär du känna en ny kultur och får nya vänner.

Förra året var 600 personer ute som volontärer på något av Volontärresors projekt. En av dom var Oscar Lundahl från Trollhättan som jobbade tre månader på ett barnhem i Ghana. Här kan du följa hans arbete som volontär bland barnen:
Linnea fann sin uppgift i Tanzania

Linnea Öhman från Älvsbyn hade aldrig varit i Afrika. Redan den 9 timmar långa bussresan upp till projektet i Tanzania blev en upplevelse:
- Det var helt overkligt! Kulturen, alla människorna, färgerna – och det varma välkomnandet när jag kom fram!

Linnea hjälpte till att bygga lekredskap till barnen i byn. Hon hjälpte också till med skördearbetet ute på fälten. Några gånger reste hon med projektets ledare till byarna omkring. Där fann hon sin viktigaste uppgift:
- Vi hittade en pojke med stora ögon och trasiga kläder som var helt undernärd. Hans föräldrar var borta, kanske döda. Jag fick ta hand om honom och på några veckor hade han återfått energin och glädjen. Det var jättesvårt att lämna honom ...

Linnea och pojken.
Linnea och pojken.


Linnea har startat en insamling till projektet. Hon hade med sig några av barnens teckningar som visats på olika bibliotek i Stockholmstrakten. Så snart hon kan tänker hon åka tillbaka till projektet och alla barnen.

Alice tog hand om tvättbjörnar i Costa Rica

Alice Ekman for på sommarlovet till ett volontärprojekt Costa Rica. Hon läste spanska på förmiddagarna och jobbade med att vårda skadade djur på eftermiddagarna.

-Jag lärde mig jättemycket spanska, jag fick kasta mig direkt in i språket när jag landat eftersom folk i Costa Rica inte kan engelska. Det jag lärde mig på spanskalektionerna på förmiddagarna kunde jag träna på resten av dagarna. Eftersom jag bodde i en lokal värdfamilj fick jag känna på kulturen på djupet.

Projektet hade som uppgift att rädda djur som t ex skadats eller hade fastnat i tullen.
- De djur jag tog hand om var bl a tvättbjörnar, apor och papegojor. Jag gav djuren mat, byggde burar till nya djur och vårdade de som var skadade, berättar Alice.
Alice använde tre veckor till jobb och plugg och en sista vecka till att resa runt i Costa Rica.

Tips till dig som vill åka ut som volontär

1. Åk med en seriös organisation
Googlar man dyker det upp en mängd organisationer, många utländska. Alice, Oscar och Linnea valde Volontärresor för att de är en svensk organisation som kunde ge svar på frågor, hade referenser till tidigare volontärer och länkar till bloggar på nätet.

2. Fråga dig själv vilken typ av projekt du vill jobba med och vad du vill få ut av din vistelse
Du gör ett bättre jobb om du jobbar med något som du verkligen är intresserad av.

3. Var öppen i sinnet
Det blir inte alltid som man tänkt sig. Oftast blir det bättre och roligare!

4. Ta seden dit du kommer!
Var beredd på att allting inte är som hemma.

Vill du veta mer hur det är att vara volontär kan du gå till något av Volontärresors informationsmöten. Det är gratis och där får du alltid träffa någon som just kommit tillbaka. På volontarresor.se kan du kolla vilket projekt just du allra helst skulle vilja åka på.

4 kommentarer

  1. Avatar
    Vinna att få jobba gratis!!!!!!
  2. Avatar

    Hej, jag funderar att åka med ett annat företag www.indigotravel.se , nån som har erfarenhet från dem och rest med dem innan?

  3. Avatar

    Skriv din kommentar här!

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!