Magasinet

Unga eldsjälar: Lotta i Klimataktion

Intervju I "Unga eldsjälar" möter vi ungdomar som på ett eller annat sätt kämpar för en bättre värld. Den här gången träffar vi Lotta Forssblad, 20, som för ett par månader sedan blev vald till Klimataktions nya kvinnliga talesperson. Lotta bor i Uppsala och när hon inte kämpar för en bättre miljö jobbar hon med att knacka dörr för att värva månadsgivare åt FN:s flyktingorgan.

Jag vill engagera mig i något men vet inte riktigt vad, varför ska jag välja just Klimataktion?
– För att vi är med och skapar en folkrörelse för klimatet och du behövs. Vi jobbar med att utmana makten och tillsammans skapa konkreta förändringar. Vi är en ung organisation med mycket driv och hos oss finns det utrymme att engagera sig på det sätt som passar en själv bäst.

Vad fick dig att börja engagera dig för miljön?
– Jag har varit politiskt engagerad på olika håll sen jag var 16 men för lite mer än ett år sedan tog jag studenten och insåg att jag ville fokusera på klimatet. Jag stod inför en vändpunkt i mitt liv och hade mycket funderingar över framtiden och världen, kände att det var dags att hitta ett fokus i mitt engagemang. Då slog det mig hur viktig klimatfrågan är, och hur den hänger ihop med alla samhällsfrågor som jag brinner för! Människor världen över drabbas ju av klimatförändringar redan idag och vi måste vända utsläppskurvorna inom några år om vi ska ha en chans att undvika skenande klimatförändringar.

Men det finns ju så många olika miljöorganisationer, varför valde du just Klimataktion?
– För att jag genom mitt klimatengagemang kom i kontakt med fler och fler fina människor från Klimataktion och märkte vilken fantastisk organisation det är. Det är imponerande att se hur stark och aktiv organisationen hunnit bli på de tre år som den funnits, och det är dessutom Sveriges enda medlemsorganisation med ett så tydligt Klimatfokus.

I höstas gick Lotta med i Klimataktions demonstrationsmarsch "Moving Planet", som sjungandes, visslandes och trummandes färdades genom Stockholm. De ville uppmana politikerna att ta sitt klimatansvar och styra om innan det är för sent, något som de fortsätter att kämpa för.

Okej, så vad är det ni gör egentligen?
– Vi drar igång en kampanj om reklam i det offentliga rummet, vi skriver debattartiklar om Sveriges utsläppsrätter och vi är med och arrangerar ett klimatläger. Det är några av de saker som vi gör just nu. Vi vill blåsa liv i det klimatengagemang som finns och vi vill förändra politiken. Vi arbetar mycket via våra kampanjer och arbetsgrupper och via samarbeten med andra organisationer.

Vad är det bästa med att vara med i Klimataktion?
– Att vi alla kämpar för samma sak, och att det är så roligt att göra saker när man är flera. Det är lätt att känna sig hjälpslös och nere när man tänker på klimatfrågan, därför är det så avgörande att vi engagerar oss tillsammans och visar att det går att göra skillnad!Fler unga eldsjälar:
* Angelica i Greenpeace
* Johan i Röda Korsets Ungdomsförbund
* Alva i Fältbiologerna
* Johanna i Amnesty

5 kommentarer

  1. Avatar
    Vi kan döpa om hela artikelserien till "Folk som slåss för saker men inte har koll på någonting".
  2. Randroid: Tycker du ska motivera det där mycket bättre än så, nu framstår du ju att du inte har koll ens själv..

    Vet förövrigt att Lotta är extremt kunnig i det här.
  3. Avatar
  4. A whole lotta söthet besitter hon iaf, dags att engagera sig i miljön då

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!