Magasinet

Världens bästa ungdomsfilmer #4

Artikel Vi fortsätter att plöja oss igenom världens bästa ungdomsfilmer. Den här veckan har vi plockat fram två relativt nya, men ack så ljuva, favoriter!

SUBMARINE (England, 2010)
1) Rädda sina föräldrars krackelerande äktenskap, och 2) Förlora oskulden. Där har du den 15-åriga outsidern Oliver Tates två livsmål. Tjejen som ska få den stora äran att leda honom in i manligheten heter Jordana - en måttligt impopulär tjej som gillar att sätta eld på saker. Oliver är upp över öronen förälskad men gladast är nog ändå hans föräldrar, som ser sonens kärleksrelation som ett tecken på att han trots allt inte är gay. Samtidigt har de själva inte haft sex på över sju månader - något Oliver försöker ändra på genom att bland annat se till att ljuset i deras sovrum är perfekt dimmat.


Med en stor portion ironi och mörk dråplighet, samt ett förtjusande soundtrack av Arctic Monkeys-sångaren Alex Turner, sätter Submarine en rejält twist på hela romkomgenren. Det är omväxlande charmigt, sorgligt, mysigt, deppigt, ensamt, underbart, nervöst, fruktansvärt, fnittrigt och pirrigt. Precis som tonårslivet. Och livet därefter ...
HEARTBEATS (Kanada, 2010)
Marie och Franscis är bästa vänner. Men så en dag dansar Nicolas in i deras liv. Han är extremt flörtig, har blondlockigt hår och fylliga kyssläppar som varken Marie eller Franscis kan motstå. Vips har de kärat ner sig i samma kille, och i takt med att kampen om Nicolas uppmärksamhet blir allt mer desperat börjar deras vänskap sakta men säkert att spricka.


Heartbeats visar all den desperation, svartsjuka och besatthet som ryms i en olycklig förälskelse. Emellanåt är det riktigt plågsamt att titta på – som när Franscis frunstrationsrunkar till doften av Nicolas kläder. Men samtidigt är Heartbeats så oemotståndligt charmig och full av varm humor att den ändå lämnar en behaglig känsla efter sig. Att Xavier Dolan, som spelar Franscis, bara var 19 år gammal när han gjorde filmen (japp, han har både skrivit och regisserat!) bidrar ju också till att mitt filmhjärta klappar lite extra.
VÄRLDENS BÄSTA UNGDOMSFILMER:
Del #1: Easy A och Ligg med mig
Del #2: Hip Hip Hora och Tjenare kungen
Del #3: A Walk to Remember och John Tucker Must Die

5 kommentarer

  1. Jag är alldeles för dålig på att hålla mig uppdaterad om indie-filmer. Tur att någon annan är det. Skall försöka få tag på dem och ge dem en blick eller tre snarast möjligt.
  2. Igenkänningsfaktor noll på samtliga listade ungdomsfilmer.
  3. Nu börjar de vettiga filmerna komma fram ju [wink]
  4. Avatar
    Har tittat på båda dessa nu! Gillar Heartbeats.

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!