Magasinet

Varför läsa matematik?

Artikel Intresset för matematik har avtagit i skolorna, så här kommer en uppmuntrande text som förhoppningsvis får fler personer att studera matematik på högskolan.

Man kan undra varför matematik anses vara så viktigt. Jag skulle vilja jämföra det med musik; att förstå matematik är lite som att kunna läsa noter. Det hjälper en att producera musik oavsett instrument. På samma sätt är matematiken ett slags redskap som är till stor nytta inom väldigt många områden: ekonomi, biologi, fysik och inte minst datalogi.Precis som med noterna så kan man inte spela bara för att man kan noter, man måste även öva på själva instrumentet. Så matematik är egentligen nyttigt först när man kombinerar det med något annat ämne. Det kan vara en av anledningarna till varför många undrar vad matematiker sysslar med, förutom att forska fram ny matematik och försöka övertyga andra om att matematik är bra. Egentligen är det inte långt från sanningen; en matematiker som inte kan något annat ämne har man egentligen inte så mycket nytta av i vardagslivet.

Men de som använder matematik som ett verktyg har vi nytta av i allra högsta grad; bakom alla digitala specialeffekter vi ser på film sitter en matematikkunnig som designat programmet. Att beskriva rök och vätska på ett realistiskt sätt och få datorn att rita upp detta är ett mycket svårare matematiskt problem än man kan tro.

Om man lämnar den digitala världen så kan man vända sig till banken, där komplicerade teorier ligger bakom priserna på optioner och försäkringar. För att inte tala om alla konstruktioner byggda av civilingenjörer.

Att vara duktig i matematik är aldrig en nackdel. Man är väldigt attraktiv på arbetsmarknaden och jag har mer än en gång blivit uppringd och erbjuden jobb som jag själv inte sökt, vilket bland annat givit ett perfekt sommarjobb på MATH.se.

Men matematik påverkar en även lite som person; man blir bättre på att analysera problem och på ett systematiskt sätt hitta en lösning. En matematiker är en slags professionell problemlösare.

Sist men inte minst så är matematik sexigt; det är av den anledningen som det inte finns ett nobelpris i matematik. Den svenska matematikern Gösta Mittag-Leffler charmade nämligen till sig Alfred Nobels flickvän.

42 kommentarer

 1. Avatar
  Jag står fast vid det jag har sakt sen 2:an matte suger varför inte bara lära sig +,- ,gång och.delat lstället för allt annat SHIT
 2. Avatar
  Svar till "datorer är byggda av 1or och 0or" datorer är byggda av transistorer som kan simulera 1or och 0or med ström och inte ström :P
 3. Avatar
  Jag står fast vid att avancerad matematik är högst onödig för den som inte tänker hitta framgång inom de nämna områdena. Det är även en av anledningarna till varför vårt skolsystem är skit och omodernt.
 4. "Man klarar sig med addition, subtraktion, multiplikation, division och procenträkning" ett utal för några år sen.

  Jag sa då:

  "Ja visst, man klarar sig med detta om man lever på bidrag och inte kan jobba.

  Fast om man jobbar i en butik så kan man inte föreställa sig hur mycket matte man måste göra.

  Eller datorer - alla datorer är uppbyggt av 1or och 0or.

  Sen så tycker jag matte är roligt när man fattar det!
 5. Avatar
  Jupp, matematik är jävligt sexigt [y]
 6. jag har alltid velat vara grym i matte och avundas de som är det! det är sexigt ;)
 7. Min aversion mot matematik beror nog på att jag inte är så bra som jag vill vara på det.
 8. Avatar
  Meteorologi är i princip bara matematik rakt igenom. Matematik gör också som sagt att man blir bättre på att angripa problem, resonera kring problem osv. Det blir som ett slags smörjmedel för intellektet att vara bra på matematik.
 9. Avatar
 10. Matte är fortfarande supertråkigt. Och dessutom är språk hundra gånger sexigare.
 11. "Jag står fast vid att avancerad matematik är högst onödig för den som inte tänker hitta framgång inom de nämna områdena." - Definitivt. Men att lära sig att bevisa något får man inte lära sig förrän på högskolan tyvärr, och speciellt det är en kunskap som är ytterst nyttig.

  Men behöver man inte använda matematik som ett verktyg, ja då är det definitivt helt ovärt att läsa, på samma sätt som att det är helt ovärt att lära sig spela ett instrument om man inte tänker tjäna pengar på det...
 12. Avatar
  Matte=Skoj
  Man blir så himla nöjd och tillfreds när man hittat lösningen på en klurigt ekvation. Mums!
 13. Avatar
  "Men behöver man inte använda matematik som ett verktyg, ja då är det definitivt helt ovärt att läsa, på samma sätt som att det är helt ovärt att lära sig spela ett instrument om man inte tänker tjäna pengar på det..."
  Nu är du ute och cyklar. Matematik är väldigt bra att kunna, precis som jag sa tidigare, resonera smidigare. Att lära sig spela ett instrument är heller aldrig ovärt. Det är kul, intressant, sinnesmanifesterande osv. Det kan till och med vara användbart som politiskt vapen eller helt enkelt ett språk att kommunicera med likasinnade.
 14. Borgeus, så du menar att om man tycker matte är tråkigt och itne vill lära sig något mer än grunderna så kommer man gå på bidrag? Skrattretande.
 15. Matematik sexigt?
  Någon som vill kidnappa våran mattelärare då:
  polska, ca 63~ år, 532 kg.
 16. Avatar
  Borgeus alla datorer är uppbyggda av 1:or och 0:or för att veta vilka ettor och noller man ska använda så behövs matematik tro mig jag går en sådan utbildning.
 17. "Nu är du ute och cyklar. Matematik är väldigt bra att kunna, precis som jag sa tidigare, resonera smidigare. Att lära sig spela ett instrument är heller aldrig ovärt. Det är kul, intressant, sinnesmanifesterande osv."

  Du missade kanske den subtila ironin i mitt inlägg :P
  Jag spelar själv fiol, och tycker att det är trevligt, trots att "praktiska applikationer" inte är uppenbart...
 18. Avatar
 19. Gifted: "på samma sätt som att det är helt ovärt att lära sig spela ett instrument om man inte tänker tjäna pengar på det..."

  I helvete!
  Man kan lära sig spela ett instrument för att det är kul!
  Knappast så man sitter och räknar matte bara för att det är så förbannat roligt.
  Get real.
 20. Är jag den enda här som är kapabel att uppfatta ironi?
 21. Jag är sämst på matte och jag orkar inte förstå den här texten, matte är inte vackert, det är hemskt och kryptiskt
 22. Avatar
  "Är jag den enda här som är kapabel att uppfatta ironi?"
  Inte helt ensam, men du är ju inte med i värsta folkrörelsen när du har sunt förnuft.
 23. Tja, själv använder jag matte när jag programmerar. Men det bli väl inte mycket mer avancerat än typ paranteser. Eller kanske modulus, om jag bara kunde få reda på syntaxen för det i ActionScript.
 24. Dightkuz & Raptor är tydliga exempel på personer som saknar kunskap om avancerad matematik. Varför ska ni då uttala er om det? Saker går att lösa mycket, mycket smidigare med avancerad matematik, och är absolut inte onödigt.
 25. "Knappast så man sitter och räknar matte bara för att det är så förbannat roligt."
  Det kan man definitivt göra, matematik anser jag vara en slags musik för hjärnan, det är otroligt estetiskt när man väl kommer förbi gymnasiematten.
 26. "Matte=språk"
  Såvida du inte talar om binärkoder, så förstår jag inte hur du kan komma till den slutsatsen. Snarare anser jag att matte och språk är som yin och yang.

  "Saker går att lösa mycket, mycket smidigare med avancerad matematik, och är absolut inte onödigt."
  Beror väl på personen, om man kommer att ha nytta av avancerad matte? Ta till exempel mig själv. Jag tycker att matte är supertråkigt, och jag vill bli författare, med illustratör och översättare som extrajobb. Då är det väl rätt onödigt att plugga en massa avancerad matte när man verken har intresse eller nytta av det? Bättre då att jag pluggar språk och bild då.
 27. Avatar
  Öh, matte ÄR ett språk. Det är naturvetares sätt att kommunicera med varandra. Både lingvistiska språk och matematik bygger på ett antal axiom och regler som man utgår ifrån när man vill beskriva något. Den enda skillnaden är egentligen att matematiken är mycket mera strikt och exakt.
 28. Min pappas kompis son har gjort vågen i Day After Tomorrow. Och sanden i ngn annan film, som jag inte kommer ihåg vad den heter.
 29. "Då är det väl rätt onödigt att plugga en massa avancerad matte när man verken har intresse eller nytta av det?"

  Ja, det är sant. Men att lära sig lite om tekniken hur man bevisar saker, själva principen bakom matematiken så att säga, har man nytta av oavsett vem man är. Det behöver inte vara mycket, 5p matte om det är rätt kurs...
 30. Avatar
  Jag har aldrig varit intresserad av matte, men förnekar inte att det kan vara nyttigt när man ska utföra flera olika arbeten. Förstår dem som vill satsa på matten för sitt arbete, men jag ser själv ingen anledning att satsa på ämnet...
 31. Avatar
 32. Matematik är ett unikt ämne och används varje dag.
 33. matte är viktigt att kunna men det är inte andvänbart överallt
 34. jag hatar hatar hatar matte, finns inget värre än den jädra matematiken som jag absolut inte fattar nånting av.
 35. Avatar
 36. "Matematik är Satans Påfund" -

  Du har 100% rätt. När Eva och Adam åt det där äpplet var det ormen (Satan) som erbjöd dom det.
 37. Avatar
  matte är väll bra att lära sej. men det är fan inget jag skulle göra på fritiden!!!!
 38. Avatar
  en lite instickare på Borgeus kommentar:
  OBS. division och subtraktion är inga egentliga räknesätt
  + Matte är grymt hett :P
 39. Avatar
  Tycker matte är jätte svårt.
  Är nog därför jag tycker att det är tråkigt.

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!