Magasinet

Vinnaren i Filmtävlingen Vanja & Ville!

Nyhet Nu har filmtävlingen Vanja & Ville avgjorts. Här nedan kan du se det vinnande bidraget!

Uppgiften för de tävlande var att filma en eller ett antal scener utifrån Mats Wahls ungdomsbok Vanja och Ville. Utmaningen för filmaren var att på tre minuter fånga så mycket som möjligt av innehållet och stämningen i boken.

Prissumman på 5 000 kronor kammades hem av Hanna Jansson och Filippa Andersson från Kungsbacka.

Stort grattis!
Juryns motivering:
Den som betraktar filmen och har läst boken lägger märke till att en hel del av det som är bokens berättelse och berättelsens stämning finns fångat i filmen.

När det gäller det filmiska genomförandet är det varierat och anpassat till vad filmaren vill gestalta. Ett stort antal filmiska grepp används.

Inledningsvis möter vi en svartruta under tal. Det är utfört på ett intressant sätt. Det finns en sekvens med teatral dialog där man sitter och pratar. Under samtalet mellan Vanja och rektor rör vi oss på två konfliktnivåer. Strax övergår samtalet runt bordet till en voice-oversekvens där talet ligger kvar samtidigt som vi ser det som beskrivs. Här är kameran nästan subjektiv, vilket innebär att vi är väldigt nära huvudpersonens perspektiv. I filmberättelsen finns en utveckling från att Vanja är i centrum i berättelsens början till att Ville kommer in mot slutet. Det finns en genomarbetad ljudläggning och en varsam och känslig användning av musiken. Filmen i dess helhet är väl genomförd och tyder på en vilja att undersöka och hantera filmmediet.

Juryn bestod av Mats Wahl (författare), Melina Grimlund (marknadsansvarig på bokförlaget Opal) och Primus Hallin (filmare och student).

Det finns inga kommentarer... än.

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!