2 000 unga företagare ställer ut på världens största UF-mässa

UF, eller UF-företagande, är en kurs som man kan läsa på gymnasiet och som går ut på att starta, driva och avveckla ett alldeles eget företag tillsammans med några klasskompisar. Genom UF-företagandet lär du dig att driva ett projekt, att jobba i skarpt läge och att samarbeta.– Och sen knyter man också kontakter som kan vara väldigt användbara den dagen man lämnar skolan, berättar Fredric Tegebro, projektledare på Ung Företagsamhet i Stockholm. Det enda som krävs för att du...

UF, eller UF-företagande, är en kurs som man kan läsa på gymnasiet och som går ut på att starta, driva och avveckla ett alldeles eget företag tillsammans med några klasskompisar. Genom UF-företagandet lär du dig att driva ett projekt, att jobba i skarpt läge och att samarbeta.
– Och sen knyter man också kontakter som kan vara väldigt användbara den dagen man lämnar skolan, berättar Fredric Tegebro, projektledare på Ung Företagsamhet i Stockholm.

Det enda som krävs för att du ska få genomföra ett UF-projekt är att det finns en ansvarig lärare på skolan som genomgått en grundutbildning hos UF. Sedan är det bara att börja gnugga geniknölarna och kläcka den där briljanta affärsidén!
– När man har en idé registrerar man den hos oss så att man får ett godkännande för att genomföra projektet, säger Fredric Tegebro.

Fredric Tegebro.
Fredric Tegebro.
Godkänner ni vilka idéer som helst?
– Man får i stort sett göra vad man vill så länge man håller sig inom Sveriges lagar. Allting som hör till droger och alkohol och liknande är så klart inte tillåtet. Annars är det fritt fram att vara kreativ, och skulle man ha en idé där man är osäker på ifall den är tillåten eller ej så är det bara att ringa oss!

Sedan UF startade 1980 har intresset skjutit i höjden. Fredric Tegebro har jobbat på UF i sex år och under den perioden har antalet företag nästan dubblerats. Och i takt med att fler och fler upptäckter hur användbart det är med UF-företagande har det också spridit sig till allt fler program:
– Numera stöter vi på alltifrån naturbrukare som klipper kor till teknikelever som utvecklar egna appar till mobilen. UF ger verkligen eleverna en chans att testa vad de går för och utsätta sig för ovana situationer, vilket kan skapa oväntade karriärvägar framåt.

På måndag öppnas portarna till världens största UF-mässa. På “Våga Vara Egen 2012”, som pågår under två dagar på Stockholmsmässan, visar 450 unga företagare upp sina projekt för allmänheten. 15 000 besökare väntas cruisa omkring bland alla spännande affärsidéer.
– Det är en grymt inspirerande miljö där det dessutom går att hitta schyssta produkter till bra priser, säger Fredric Tegerbro.

På tal om priser så kommer det under mässan även att delas ut ett gäng fina utmärkelser till företag som sticker ut lite extra i mängden. Det handlar om alltifrån “Bästa webb” och “Bästa produktutveckling” till “Bästa säljare”. Och så det fina miljöpriset, som Ungdomar.se kommer att vara med och dela ut. Vi finns på plats under hela tisdagen för att rapportera från den bubblande kreativitetskitteln och sitter med i juryn som utser det företag vars affärsidé är mest hållbar!

Våga Vara Egen 2012
Plats: Stockholmsmässan, Älvsjö
Tid: Mån 20 feb kl.16:30-20:00 och tis 21 feb kl.09:00-15:00
Pris: Fri entré

Läs mer om mässan på:
Hemsida: http://www.ungforetagsamhet.se/stockholm
Twitter: @ufsthlm (#vve2012)
Facebook: http://www.facebook.com/ufsthlm

Fast på jobbet eller långt till Stockholmsmässan? Våga Vara Egen 2012 sänds live på nätet. Tablå hittar du på http://www.ungforetagsamhet.se/live