Blogg

"Det handlar om att våga ge hundra procent"

INTERVJU Ina Forsberg är en powerkvinna med stort P. Hon föreläser, inspirerar och sjunger i Majestee of Sweden. En blåsig förmiddag sätter vi oss ner och pratar om motivation, att överkomma nojor, och att våga leva livet till max.

Stundvis har Majestee of Sweden samarbetat med dansare och varit så många som elva stycken på scen samtidigt. Det har resulterat i en fantastiskt koordinerad scenshow där Ina, sångerska, tillsammans med trummisarna Steven Långs och Fredrik Edholm, gitarristen Olle Edberg och basisten Robert Norberg fångar och driver upp stämningen på ett unikt sätt för svenska liveframträdanden.

Det är en megaprestation som kräver självförtroende, kan jag bara konstatera. Själv blir jag nervös av att prata i telefon med främlingar, så ett naturligt ämne att ta upp är scenskräck.
– Scenskräck har jag inte överhuvudtaget, men jag hade det när jag var liten, berättar Ina. Jag var den enda i hela klassen som inte vågade ställa mig upp och presentera mig första dagen i skolan. När folk kommer fram till mig nu och säger att de har scenskräck brukar jag numera bara säga ”näe, det har du inte egentligen, det är något du har fått för dig, det är bara att öva bort”.

 Hur går man från att inte våga säga hej till att föreläsa inför folkmassor?
– Det handlar om övning och det handlar om förberedelse. Ju mer jag förebereder mig, desto mindre finns det att vara nervös över. Det funkar inte att spontant gå upp och köra en timmes show, du måste öva på att prata. Det brukar jag göra hemma.

Ina och jag har båda två anknytningar till skolvärlden – hon har vikarierat som musiklärare på deltid för några år sedan och jag ska börja på lärarutbildningen i höst. Vi kommer därför naturligt in på hur skolan hanterar elevernas muntliga övningar:
– Om jag får vara helt ärlig är de muntliga redovisningarna eller projekten skitkorkade. Det hade varit mycket bättre om vi börjat i mindre grupper, eller suttit ner och pratat med varandra. Målet är ju att förmedla något, inte att du klarat dig genom att säga allting rätt. Ett förslag till alla ungdomar som de kan ge till sina lärare är att istället för att behöva ställa sig upp inför femton, trettio personer på en gång, är att få göra det i mindre grupper. Se det som ”nu ska jag förmedla något”, istället för ”nu ska jag prestera”.

Är inte det också väldigt läskigt? Att tänka ”här kommer jag med ett budskap?”
– Ja gud, ja. Men samtidigt är det ju så fantastiskt härligt, och det handlar om att våga plocka fram sin storhet. Jag tror det är det som Majestee of Sweden står för. När vi startade bandet så sa vi ”vi känner så många bra människor i den här branschen, som är med i toppskiktet av sina genrer”. Tänk om vi skulle slå ihop alla de här människorna och göra ett band utav det? Då betyder det ju någonstans att jag ville att alla skulle få leva ut till sin fulla potential. Det kan låta lite klyschigt men jag menar verkligen det.

Precis som med alla drömmar och vägen dit var rädslan närvarande. Ina berättar att strax före Majestee of Swedens första singel Governor släpptes, i april förra året, gick hon runt på en konferens i Barcelona och oroade sig både för vad som skulle hända om singeln misslyckades, och vad som skulle hända om de faktiskt fick sitt genombrott. Vi pratar om jantelagen och hur olika attityder kan höja och sänka:
– Vad händer om en människa runtom mig lyckas väldigt bra? Då måste jag se mig själv i spegeln och fråga ”vad kan jag göra bättre?”, om jag vill ha mer framgång. Det var det jag började göra, och därför började jag acceptera när det gick bra för människor runt om mig. Jag kunde lika bra ha valt att tänka negativa tankar och bli avundsjuk istället.

Ina poängterar flera gånger att vår attityd och vår inställning alltid är vårt eget beslut. Ibland kan det vara svårare att ta det beslutet, men då kan vi välja att mata vår hjärna med positivt tänkande tills det känns lättare att välja bort negativiteten, både mot oss själv och andra. ”Det går inte att låta andra lyckas om man inte tillåter sig själv att lyckas, eller tvärtom”, säger hon.

– Jag tror alla människor kommer till jorden av en speciell anledning. De flesta människor väljer att inte lyssna på det, vilket jag tycker är sorgligt. Jag kan tänka mig att det är en konstig, kollektiv överenskommelse vi har gjort tillsammans, att vi inte ska ta fram storheten i oss själva. Slår du ihop dina största talanger med dina största passioner kommer det hända magiska saker om du vågar gå med det.

Att våga ta det första steget mot en dröm eller ett mål kan vara väldigt läskigt. Vi pratar om delplaner, att bryta ner den stora drömmen i små, små bitar där varje litet delmål är lättare än att ta ett för stort kliv och backa direkt igen. Ina poängterar att det är så otroligt viktigt att förstå och acceptera att utmaningar och misslyckanden hör till när du satsar stort.
– Det är bara att lära sig hantera utmaningarna – det går inte att bygga säkerhetsnät så du aldrig misslyckas och att inget oförutsett sker, för det kommer alltid hända. Utmaningarna kommer komma resten av livet, i strid ström!

Men vad är egentligen det största felet människor gör i jakten på att förverkliga sina drömmar?
– Många människor tror att de måste få framgången först och sen bli den här lyckade människan, men det är helt tvärtom. Jag skapar människan jag vill bli i mitt huvud först, och sedan kommer resultaten. Det är samma för alla människor som vill lyckas. Våga lita på att du kan göra det.

Föreläsandet och musikframträdanden, varvat med positivt tänkande och självförtroendeövningar, verkar ha gett Ina modet att alltid våga satsa fullt ut i sina projekt.
–  Det handlar återigen om att våga ge hundra procent istället för att stå och halvtveka. Jag tar väldigt många chanser, och visst finns det en risk att misslyckas, det finns en risk att folk tycker man är knäpp i huvudet, och det är samma sak med relationer, där det finns risk att bli avvisad. Jag vågar riskera det för jag vågar ta chansen att få det jag verkligen vill ha, att inte se så mycket till mitt ego utan se till min själ.

Jag känner att det där är så bra för unga människor att höra. Det var inte länge sen jag själv gick i högstadiet och var rädd för att vara annorlunda och inte vågade chansa efter saker jag ville ha.
– Man ska bara skita i vad andra tycker! Vem bryr sig om hundra år? Det finns liksom ingen som kommer tacka dig för att du förminskade dig själv. Om en människa förödmjukar dig eller avvisar dig, ställ dig själv frågan: Kommer den här personen vara med på min begravning? Den kommer ju inte det! Så vem bryr sig? Jag slutade bry mig, och det är så jäkla skönt.


Vill du veta mer om Ina och Majestee of Sweden? Du kan följa dem på @majesteeofswe på Instagram.

Här hittar du Majestee of Sweden på Facebook!Det finns inga kommentarer... än.

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!