“Ju mer jag har följt mina egna drömmar, desto mer har jag velat hjälpa andra”

Hur kan du vara med och förbättra världen på ett sätt som passar just dig? Det är en av frågorna Lina Eggemar tar upp i sin bok. Ända sedan tonåren har Lina Eggemar varit intresserad av framtiden och drömmar. Och idag, 37 år gammal, har hon hunnit förverkliga mycket av det hon drömde om som ung. Hon har bland annat rest i Indien, levt som gatumusikant i Europa, startat och drivit olika företag och sjungit i ett band.Genom sitt företag Livsviktigt har hon dessutom hållit inspirati...

Hur kan du vara med och förbättra världen på ett sätt som passar just dig? Det är en av frågorna Lina Eggemar tar upp i sin bok.

Ända sedan tonåren har Lina Eggemar varit intresserad av framtiden och drömmar. Och idag, 37 år gammal, har hon hunnit förverkliga mycket av det hon drömde om som ung. Hon har bland annat rest i Indien, levt som gatumusikant i Europa, startat och drivit olika företag och sjungit i ett band.
Genom sitt företag Livsviktigt har hon dessutom hållit inspirationsföreläsningar för cirka 2 500 skolungdomar, och alldeles nyligen släpptes hennes bok “Att följa dina drömmar och förbättra världen”.
Drömmar är alltså – om du inte redan har fattat det – något som ligger Lina Eggemar varmt om hjärtat.
– Det är så lätt att styras av andras förväntningar och samhällets ideal i stället för att följa det man själv drömmer om, säger Lina. Många unga känner sig väldigt stressade och tror att de måste veta exakt vad de vill bli redan när de är 20. Men så är det inte!

Vi har ju fullkomligt överösts med olika självhjälpsböcker de senaste åren. Vad berättar din bok som vi inte redan vet?
– Framför allt kopplingen mellan att följa sina drömmar och att förbättra världen. I dagens samhälle är det mycket fokus på självförverkligande, men att hjälpa andra kan vara ett väldigt bra sätt att hitta sig själv på. Ju mer jag har kunnat följa mina egna drömmar, desto mer har jag också känt en vilja att göra något bra för andra.

Men är det inte farligt att tala om för ungdomar att de kan göra vad som helst och att allt är möjligt? Riskerar inte folk att bli besvikna om de inte uppnår sina mål?
– Visst finns det en risk, och det är därför viktigt att inte bara se möjligheter utan också begränsningar. Men sen finns det en stor skillnad på faktiska och inbillade begränsningar. När jag var ung drömde jag exempelvis om att sjunga i en kör, men jag var väldigt blyg och inbillade mig länge att jag inte hade vad som krävdes. När jag väl vågade och övade så märkte jag att det faktiskt inte var så farligt.


Vilka andra hinder har du stött på när du har försökt följa dina drömmar?
– Oj, många! Det har varit en väldigt okänd väg med många kringelkrokar. Jag har tvivlat många gånger och tänkt att jag kanske ska ägna mig åt något annat. Jag har känt mig otillräcklig och haft prestationsångest. Men jag har lärt mig att ta stöd av andra och pratat om det som är svårt – och då har jag också upptäckt att det är helt naturligt och mänskligt att känna så!

Har du en dröm som du inte riktigt vet hur du ska förverkliga? Här är Linas tre bästa tips!
1. Öva dig på att se möjligheter och lösningar. Vad behöver jag nu för att komma ett steg närmare det jag drömmer om?
2. Prata med andra och ta stöd kring det du drömmer om. Du kan till exempel intervjua någon som lyckats med något du också vill göra.
3. Ta hand om dig själv och din hälsa. När du mår bra så får du energi att förverkliga det du drömmer om.

Har du tankar, funderingar och frågor kring framtid, val och drömmar? Skriv ett inlägg här nedan så kommer Lina Eggemar att svara dig!