Aviseringar
Rensa alla

Aktivitetsersättning-Funktions­nedsättning


Ämnesstartare

räcker det bara att man har adhd för att få aktivitetsersättning??


   
Citera

Såhär står det på Försäkringskassans hemsida:  https://www.forsakringskassan.se/privatpers/studerande/studera_med_sjuk-_eller_aktivitetsersattning/aktivitetsersattning/!ut/p/z1/pZHBTsMwEES_pQeO1q5rx66PjhulclChhDbYF-QmFEUiaYVQIvh6IsQBIdU9dG8rvZ1ZzYCHJ_B9GNrX8NEe-_A27c6LZ75aGpobLPJih6izNNtazXFdUNiBS8HZdXqDnYbqB8czoxF8XM1N9_IsYARUQ_sywrY_vnfTdyV48Ke6bcAxwRrBZU32SgXCWdIQpURNZKD8wBo5pyrACi85sCsd4vJlcqW8vRRgZf6W4WO4vKVxYJmJ_8AiZwnqzT1l_G5ubYm_QKTxU9d_EmeHcXw8dGa_-BIP2UbPZt_L3lUK/

Aktivitetsersättning är en ersättning som du kan få om du är mellan 19 och 29 år och har en sjukdom eller en funktionsnedsättning som gör att du inte kan arbeta under minst ett år. Under tiden med aktivitetsersättning kan du få stöd och hjälp med att kunna börja arbeta.
Du kan få aktivitetsersättning från och med juli det år du fyller 19 år om du har en sjukdom eller en funktionsnedsättning och

  • inte kan arbeta nu och under minst ett år i något arbete på hela arbetsmarknaden. Det gäller även till exempel anpassade arbeten med lönebidrag.
  • har helt, tre fjärdedels, halvt eller en fjärdedels nedsatt arbetsförmåga
  • är försäkrad i Sverige. Du är försäkrad i Sverige om du bor eller arbetar här. Du kan ha bott eller arbetat i ett annat land och ändå vara försäkrad i Sverige. Om du har bott eller arbetat i Sverige kan du ha rätt till aktivitetsersättning även om du nu bor i ett annat land. Ring till vårt kundcenter på 0771-524 524 om du vill veta vad som gäller för dig.

Aktivitetsersättningen kan beviljas i ett till tre år beroende på hur länge din arbetsförmåga är nedsatt.


   
SvaraCitera