Aviseringar
Rensa alla

Buddhismen - Kristendomen : Likheter - olikheter


Ämnesstartare

Vilka likheter finns de i buddhismen och kristendomen och vad är olikheterna?


   
Citera

Vad har du fått fram än så länge? Har du testat att googla?


   
SvaraCitera

Studera religioner.


   
SvaraCitera

1. Gör din läxa själv
2. Läs på om kristendomen
3. Läs på om buddhismen
4. Jämför


   
SvaraCitera
Hyfs
 Hyfs

   
SvaraCitera

Buddhismens lära och syn på livet är så mkt bättre än kristendomen , vrf jo den har inte hjärntvättat eller förstört lika mkt  på grund av sjuka människors tolkningar och girighets spelen . Jesus och buddha är helt två olika profeter  och deras budskap är dock så olika i grunden 🙂 


   
SvaraCitera

Buddhismen är inte riktigt som en religion då de inte har någon Gud. Fast å andra sidan finns det många buddhister, Mahayana, som faktiskt tillber Buddha och Buddha-statyer som om det var en Gud.  Buddha, Siddharta Gautama, gjorde själv inga anspråk på gudomlighet utan såg sig själv som en andlig ledare.  Det som gör att Buddhismen kan ses på som religion är alla de likheter som finns som t.ex. ritualer, regler, traditioner och analyser av själ  och det andliga.   

Kristendomen är svår pga det finns så olika grupper t.ex. många kristna definierar sig som religiösa o många andra som icke religiösa men troende (dvs försöker att undvika att följa gamla traditioner, dogmer, o andras  tolkningar osv)   hursomhelst så om man jämför Buddha o Messias så är de ju lika när det gäller livstil till en viss del, de båda vandrade omkring levde sparsamt osv, hade folk som samlade sig omkring dem. 

En skillnaden är att Siddharta menade sig att ha fått  upplysning om livet genom tillståndet nirvana o vill få andra till att uppnå samma tillstånd. Jesus menade sig att va sonen till Gud o i det gudomlig själv o han fick ingen uppenbarelse utan uppföljde ca 300 profetior o bygger vidare på en urgammal judisk tradition mer eller mindre. 

  En till olikhet är att inom buddhism så måste du följa regler för att nå nirvana, inom kristendom är det däremot inte att följa regler utan att tro på jesus som en gåva, att man inte av egen förmåga kan nå himmelen/paradis utan att det bara är genom jesus, men att man då indirekt blir en person som gör goda grejer (följer regler) utav fri vilja.  alltså kan man nå nirvana bara om man gör rätt genom regler, medan paradis/himmelen kan vem som helst nå de som bryter alla regler också, så länge man ångrar o tror på jesus. 

likheterna är väl kärleksbudskap att man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad och att det är en lära som har gått vidare från en annan fastän judendomen och kristendomen känns mycket mer relaterade än hinduismen och buddhismen. 

En annan likhet är att det finns munkar o nunnor inom båda religioner o att pacifism förespråkas o man ser på naturen o djuren som något viktigt o som måste tas hand om o uppskattas


   
SvaraCitera