Aviseringar
Rensa alla

det här med datorer är inte min grej


oneday
Ämnesstartare

jag har en laptop från lenovo som är så sämst och har alltid varit fucking sämst. enda sen dagen jag fick den har den varit så brutalt seg. brukar spela småspel som inte drar så mycket och har inga bilder, 3 nedladdade spel, 5 med origin och steam så det är inte så att jag har för mycket använd data. jag har kollat på flera videor som hjälpt hur jag gör den snabbare. det funkade i typ 1 dag sen blev den lika seg igen, om inte värre. jag har försökt öppna ett spel i 30 min och den har inte ens poppat upp.

någon som kan hjälpa mig göra den snabba?


   
Citera
Ämnesetiketter
oneday
Ämnesstartare

en av spelen vägrar att ens öppnas och jag vet att datorn är fungerande. spelar ingen roll hur mycket jag trycker skiten vill inte starta


   
SvaraCitera
Lokes

Låter som de kanske är dags att söka ny (bättre) dator..? Har också en lenovo som funkar super, håller man utkik för rea och bra erbjudanden så kan man få en riktigt bra o snabb dator för billigt pris 


   
SvaraCitera

Du kan ju inte bara påstå att din Lenovadator är sämst och är en skitdator! Det hade varit bättre att du upplyst om vad det är för modell och vad den är bestyckad med (CPU, RAM, grafik, hdd/ssd osv) och vad du kör för OS?

Är en dator löjligt seg och förutsatt att det inte är något fel på hårdvaran i sig så är det bästa att omformatera hdd/ssd och sedan installera OS på nytt inkl alla program.
De som vill ha en riktigt snabb speldator brukar ominstallera OS var sjätte månad för att få bort alla skitfiler som segar ner datorn som MS Win själv skapar samt vad mjukvaran slaskar av sig.


   
SvaraCitera

Det här med att formatera hårddisken eller hårddiskarna kostar mycket mindre än att köpa en helt ny dator, så jag skulle börja där 🙂 sök på youtube efter nån instruktionsvideo, du kan säkert kolla på den från telefonen medan datorn arbetar 🙂 


   
SvaraCitera

Likt en kedja inte är svagare än sin svagaste länk, så är inte en dator snabbare än sin långsammaste komponent. För att ta reda på om det går att göra något åt saken vore det bra att veta vilken komponent som är flaskhalsen, alltså vilken specifik del av datorn det är du måste sitta och vänta på.

För att göra det skulle det underlätta att veta exempelvis modellnummer eller specifikationer. Framförallt är processor (CPU), mängden RAM-minne samt hårddisk (HDD/SSD) intressant.

Risken är dock att du kan behöva byta ut en eller flera komponenter för att snabba upp den. Det är dock potentiellt mycket billigare än att köpa en ny dator. Att byta ut en traditionell hårddisk mot en s.k. SSD brukar exempelvis kunna göra stor skillnad för ca 500 kr, men då kommer du också behöva installera om allting på datorn inklusive operativsystemet.

Det enklaste och första du kan göra är dock att se till så att du inte har massa bakgrundsprogram som körs. Du kan öppna Task Manager (Ctrl+Skift+Esc) och stänga av onödiga program under Startup.


   
SvaraCitera

Att bli bra på att fiffla med datorer är lite som med allt annat, det tar tid att vänja sig. Absolut bästa för att göra en seg bärbar dator till dess bästa skick är att göra en systemåterställning. En ganska dålig bärbar dator kommer dock aldrig att bli en bra speldator utan dess syfte är bara att surfa och se på film, kanske spela något lättare som inte kräver mycket kraft.


   
SvaraCitera