Aviseringar
Rensa alla

Hur energimedveten är du?


Ämnesstartare

Visste ni att en Iphone drar mer energi än en kombinerad kyl och frys? Om inte, så är det kanske dags att börja fundera kring hur mycket el dina prylar faktiskt drar!

Något att tänka på när du ska köpa nya elprodukter som används ofta eller alltid, som kyl/frys, diskmaskin eller tv är att kika på produkternas energimärkning som visas på en skala från grönt till rött. Energiklass A+++ är bäst. Även beteenden kan göra stor skillnad, som att komma ihåg att släcka lamporna efter sig till exempel. Dessutom är det mer energieffektivt att diska i diskmaskin än att diska för hand vilket många inte vet om. Det beror framförallt på att det går åt mycket mer vatten när man diskar för hand än när man använder diskmaskinen. Vad gäller dammsugare så är det dessutom munstycket som avgör effektiviteten, inte motorn. 

Kände ni till detta? Bryr ni er överhuvudtaget om att spara energi? Vad gör ni i sådana fall för att vara så energisnåla som möjligt? Några bra investeringar eller tips? Dela med er av era tankar och tips kring energieffektivitet!


Den här tråden är taggad med taggen "Plusmoderering" vilket innebär att vi kommer att moderera hårdare i syfte att skapa trevliga trådar med givande diskussioner och debatter. Utöver våra allmänna regler innebär detta följande: Tagg för trådar där ni vill ha extra moderering.


   
Citera
Ämnesetiketter
reben

har typ 0 koll o kollar inte helr dålig mp

märker att jag nu när jag ej betalar ngn el o så låter lampor stå på när jag ej är i lägenheten o sånt. hemma blev folk arga om man gjorde sånt så fick bara ha lampor på natten för dom :$


   
SvaraCitera
Kudhos

Zymba: Annat:

Kan typ allt sånt redan men bryr mig inte särskilt.


   
SvaraCitera
b1son

hur fan kan någon tro att det är mer effektivt att diska för hand än med diskmaskin
????


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Vem fan bryr sig om det?


   
SvaraCitera
NEMI
 NEMI

tämligen medveten ja.


   
SvaraCitera

Påläst och mycket medveten


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Zymba: en Iphone drar mer energi än en kombinerad kyl och frys?

Hur har man räknat då?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

aristoteles:

Hur har man räknat då?

Läs artikeln!


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

min personliga energikonsumtion är inget jag någonsin reflekterar över i vardagligt beslutsfattande.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Zymba: Annat:

Tänker rätt ofta på att spara energi, men inte alltid.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

aristoteles: Hur har man räknat då?

De har kommit fram till att en kombinerad kyl och frys drar cirka 200 kWh per år. Med tanke på att folk använder sina smarta telefoner oftare än en kyl/frys är igång och arbetar aktivt, kan jag förstå att det de skriver stämmer.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Zymba: Dessutom är det mer energieffektivt att diska i diskmaskin än att diska för hand vilket många inte vet om.

Beror på hur mycket disk man har. Bor man själv och har några få bestick och tallrikar att diska varje dag är det inte särskilt effektivt att köra med diskmaskin.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Zymba:

Läs artikeln!

I en tidigare version av artikeln fanns en uppgift från Vattenfall om att en Iphone drar mer el än en kombinerad kyl/frys, om man räknar med elförbrukningen för mobilmaster och serverhallar med mera. Vattenfall har efter DN:s publicering gjort egna uppskattningar på mobiltrafikens energiförbrukning och konstaterat att den uppgift man man hämtat från en forskningsrapport inte är helt korrekt enligt de senaste beräkningarna men var det tidigare.

Lol. En jumbojet är mer energieffektivt att ta själv till jobbet, för tänk på alla trafikljus, vägar, poliser i trafiken, datorer för att plugga körkortsteori osv osvCool


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

tänker på det rätt ofta
men nu sitter jag här med lamporna tända här å var


   
SvaraCitera