Aviseringar
Rensa alla

Problemet med dagens samhälle...


Ämnesstartare

"Om man betänker det - i kombination med att tillståndet alltså knappt existerar i miljöer där det ställs höga krav för överlevnad (som i Afrika) - kan man fundera över vad den kravlösa miljön gör med oss människor. Att inte behöva kämpa för sin överlevnad riskerar att leda till leda. Allt är meningslöst. Det är en känsla som ytterligare förvärras om man tror att det endast innebär hög status att göra saker för sitt eget självförverkligandes skull. Enligt World Values Survey är Sverige förmodligen världens mest självförverkligande land. Befolkningen finner allt som inte syftar till egen lycka och självförverkligande som meningslöst. Dessvärre kan hela befolkningen inte uppnå dessa mål. Annat var det för hundra år edan då målet för de allra flesta var att göra som föräldrarna gjort, så som det der ut i de flesta länder i världen än idag. Psykisk illabefinnande är intimt sammankopplat med förväntningar på livet. Ju högre förväntningar man har på vad livet ska ge en, desto större är risken att man inte får det man önskar sig. Då känner man sig tom. Om myndigheterna dessutom intalar hela befolkningen att alla har rätt till allt och kan bli precis vad som helst, då blir varje ouppnått mål ett misslyckande, varje uppnåeligt mål meningslöst och varje lyckad satsning en självklarhet."

Håller du med?


   
Citera

Helt fel du vet väl att det är mer suicid i fattiga länder än rika. Rikedom gör mäniskor mer lyckiga .

Visst det finns många som mår dåligt men det är för att de tjänar dåligt du lever i en fantasi värld.

32g94FPaqw9WKHL0KH2L5dLMIW3Osx: Psykisk illabefinnande är intimt sammankopplat med förväntningar på livet

Bara påhitt du kanske borde studera istället att spy ut massor med BS.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

RobertHeinlein: Bara påhitt du kanske borde studera istället att spy ut massor med BS.

Alltså man kan ju vara kliniskt deprimerad också, det är något annat. Det är inte jag som har "hittat på". Utan David Eberhard, det är ett citat från en av hans böcker.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

RobertHeinlein: Helt fel du vet väl att det är mer suicid i fattiga länder än rika. Rikedom gör mäniskor mer lyckiga .

Källa på påståendet?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

RobertHeinlein: Rikedom gör mäniskor mer lyckiga .

Till en viss gräns, det kan också skapa en tomhet. En insikt som bla Bill Gates har när han beslutar över hur mycket hans barn ska få ärva. 


   
SvaraCitera
mynona

32g94FPaqw9WKHL0KH2L5dLMIW3Osx: Nej

Kampen för överlevnad kan ge tillfredställelse, men det är att reducera individens förmåga till en djupare form av tillfredställelse. Citatet kunde ha framförts av en högerpolitiker med privatförmögenhet som med gott samvete vill låta andra arbeta för svaltlön i utbyte mot en form av tillfredställelse som möjliggör en högare form av tillfredställelse för chefen: den individuella tillfredställelsen och den som kommer utifrån uppfyllandet av personliga mål. Förra sekelskiftet var personliga mål reseverade för de rika, och det är den typ av kamp som bör vara tillgänglig för alla. När livet är enkelt är det enklare att bli nöjd, men det ger också en enklare form av tilfredställelse. Livet kan genom välfärden ge en högre form av tillfredställelse, men ju större vinsten är dess större är också insatsen och risken. Människor numera har chansen till en djupare form av lycka än förr, men det motsvaras också av en större olycka om det inte uppfylls. Det var lättare att bli nöjd förr, men tilflredställelsen var därefter. Allting väger egentligen jämnt. 

Och det har alltid funnits och kommer alltid att finnas samhällsgrupper som har resurser nog att uppnå en djupare form av individuell lycka. Kampen för överlevnad är inte ett självändamål utan bara en förutsättning för att uppnå självförverkligande. 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

mynona: Kampen för överlevnad kan ge tillfredställelse, men det är att reducera individens förmåga till en djupare form av tillfredställelse.

??

mynona: Citatet kunde ha framförts av en högerpolitiker med privatförmögenhet som med gott samvete vill låta andra arbeta för svaltlön i utbyte mot en form av tillfredställelse som möjliggör en högare form av tillfredställelse för chefen: den individuella tillfredställelsen och den som kommer utifrån uppfyllandet av personliga mål.

Självförverkligande är en puckad ide, något som däremot högerpolitiker propagerar för som bara tusan? 

mynona: Det var lättare att bli nöjd förr, men tilflredställelsen var därefter. Allting väger egentligen jämnt.

Tvivlar starkt på det, våran biologi är trots allt konstant...

mynona: Och det har alltid funnits och kommer alltid att finnas samhällsgrupper som har resurser nog att uppnå en djupare form av individuell lycka. Kampen för överlevnad är inte ett självändamål utan bara en förutsättning för att uppnå självförverkligande.

Sover


   
SvaraCitera

32g94FPaqw9WKHL0KH2L5dLMIW3Osx:

Källa på påståendet?

http://en.wikipedia.org/wiki/Maslow 's_hierarchy_of_needs

Grundläggade saker


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

RobertHeinlein:

http://en.wikipedia.org/wiki/Maslow 's_hierarchy_of_needs

Grundläggade saker

De tre första stegen gör en definitivt lyckligare om det är ens mål. De resterande är mer tvivelaktigt. 


   
SvaraCitera

32g94FPaqw9WKHL0KH2L5dLMIW3Osx:

Till en viss gräns, det kan också skapa en tomhet. En insikt som bla Bill Gates har när han beslutar över hur mycket hans barn ska få ärva. 

cry me a river


   
SvaraCitera
mynona

32g94FPaqw9WKHL0KH2L5dLMIW3Osx: ??

Det framgår i min övriga text. Förstår du det inte förtjänar du smileyn "Sover" bättre än jag.

32g94FPaqw9WKHL0KH2L5dLMIW3Osx: Självförverkligande är en puckad ide, något som däremot högerpolitiker propagerar för som bara tusan?

Jaså, det tycker du? Nej, det är högern som avskaffar välfärdssystemet med hänvisning till att människan blir mer motiverad genom att tvingas slita för sin överlevnad, vilket i praktiken innebär att enbart överklassen har möjlighet till självuppfyllelse. Res till USA eller ett annat land utan välfärd så får du se hur många människor som har råd med självförverkligande där. Det är bara i länder med kollektiv välfärd alla människor har lika möjlighet att tillfredställa sina personligheter. Högern-överklassen vill reservera självförverkligandet för sig själva genom att använda det som argument för att avskaffa den välfärd som gör självförverkligande tillgängligt för alla och återinföra det samhällsystem som i princip alltid har rått: självförverkligande reserverat för några få, medan de övriga skall vara nöjda med att slåss för överlevnaden. Ibland kan det vara bra att kunna historia. 

32g94FPaqw9WKHL0KH2L5dLMIW3Osx: Tvivlar starkt på det, våran biologi är trots allt konstant...

Du får tvivla hur mycket du vill. Anser du att du kan vara lika nöjd med att avstå från allt som har med din personlighet att göra, och i stället är nöjd med att dina fundamentala kroppsliga behov tillfredställds, så får det stå för dig. Jag tvivlar snarare starkt på en meningslös tillvaro att bara ägna sitt liv åt att äta, dricka, avla och uppfostra barn och sedan dö utan att ge sin personlighet någon näring eller någonsin göra något som gör livet värt att leva för en själv som person, men det är bara jag. 

32g94FPaqw9WKHL0KH2L5dLMIW3Osx: Sover

Som svar på det här får du din egen smiley tillbaka: Sover Varsågod. Hur känns det? Det var nog för att avgöra vem som förtjänar den smileyn, tack. 


   
SvaraCitera

32g94FPaqw9WKHL0KH2L5dLMIW3Osx:

De tre första stegen gör en definitivt lyckligare om det är ens mål. De resterande är mer tvivelaktigt. 

jo visst du kan  skriva dina egna teorier, Maslow pyramid är med i alla skolböcker var är dina hypoteser?


   
SvaraCitera

32g94FPaqw9WKHL0KH2L5dLMIW3Osx: David Eberhard

jag har inte läst hans böcker men om man går in på wikipedia står det att han är väldigt högerinrikat kanske inte är så jätte bra källa.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

mynona: Nej, det är högern som avskaffar välfärdssystemet med hänvisning till att människan blir mer motiverad genom att tvingas slita för sin överlevnad, vilket i praktiken innebär att enbart överklassen har möjlighet till självuppfyllelse.

Jo, fast vem har sagt att självuppfyllelse överhuvudtaget är en bra sak? Högern tycker det är bra, det har du iaf konstaterat. Självklart blir man inte mer motiverad av att arbeta om man gör det svårare att leva.

mynona: Res till USA eller ett annat land utan välfärd så får du se hur många människor som har råd med självförverkligande där.

Åter igen, i USA tycker man självförverkligande är bra, och alla propageras med att det är bra. Vad jag säger är att det är felaktigt. 

mynona: Det är bara i länder med kollektiv välfärd alla människor har lika möjlighet att tillfredställa sina personligheter.

Ja, självförverkligande och välfärd är två helt jävla olika saker. Det blir lite tröttsamt när man blandar ihop korten i diskussionen. Behov handlar om, mat, trygghet, och att tillhöra osv. INTE självförverkligande. 

mynona: Högern-överklassen vill reservera självförverkligandet för sig själva genom att använda det som argument för att avskaffa den välfärd som gör självförverkligande tillgängligt för alla och återinföra det samhällsystem som i princip alltid har rått: självförverkligande reserverat för några få, medan de övriga skall vara nöjda med att slåss för överlevnaden. Ibland kan det vara bra att kunna historia.

Vad du säger stämmer ju, men det är lite besides the point. 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

mynona: Anser du att du kan vara lika nöjd med att avstå från allt som har med din personlighet att göra, och i stället är nöjd med att dina fundamentala kroppsliga behov tillfredställds, så får det stå för dig.

Skeptisk Alltså, jag blir förvirrad av att läsa vad du skriver. "min personlighet"? Vad har hur jag beter mig med välfärden att göra? Så vida man inte har funktionsnedsättningar...


   
SvaraCitera