Aviseringar
Rensa alla

[v.42] Veckans Poll: Ebolaviruset


Ämnesstartare

top.jpg

Allmänt om viruset:

Wikipedia: Ebolavirus är det virus som orsakar ebolafeber, hemorragisk feber som är en blödarfeber med hög dödlighet. Viruset tillhör familjen Filoviridae och är ett stavformat filamentöst negativt enkelsträngat RNA-virus (-ssRNA.) Ebolavirus är ett zoonotiskt virus som kan smitta människor och djur via blod och kroppsvätskor. Det finns fem kända arter av ebolavirus; Zaire-, Sudan-, Côte d'Ivoire-, Reston- och Bundibugyo ebolavirus. Ebolavirus är en av de mest dödliga patogenerna för människor och icke-humana primater och måste handhas på de laboratorier som har den högsta skyddsklassen, skyddsklass 4. Viruset angriper främst endotelceller och sprids via blodet ut i kroppen och orsakar nekros av kroppens celler, som leder till ett häftigt sjukdomsförlopp karakteriserat av blödningar ur kroppsöppningarna. Dödligheten är 50-90%. Till familjen Filovirus, Filoviridae hör förutom släktet ebolavirus, också släktet marburgvirus som även det orsakar hemorragisk feber.

o-EBOLA-facebook.jpg

Symptom:

Wikipedia: Inkubationstiden för ebolafeber är 2-21 dagar. Symptomen är akut feber, huvudvärk, muskelvärk, torrhet i svalget, svaghet följt av yrsel, blodiga kräkningar och diarréer och blödningar ur kroppsöppningarna. Diagnostiseringen sker med hjälp av ELISA (Enzymkopplad immunadsorberande analys), PCR (Polymeraskedjereaktion) eller genom virusisolation från blodprov. Under senare delen av sjukdomsförloppet eller under tillfrisknandet kan test av antikroppar göras. Diagnostiseringen sker ofta efter full utveckling av ebolafeber då de tidiga symptomen liknar många andra sjukdomar.

Ebola1.jpg

Behandling:

Wikipedia: Det saknas vaccin och antiviralt medel mot ebolafeber. Symptomen behandlas genom att ge patienten vätskeersättning och elektrolyter, febernedsättande läkemedel, vidbehålla patientens syrenivå och blodtryck. Ett antal vacciner har testats under åren men med begränsad framgång. Ribavirin har haft visad framgång bland infekterade möss, men ännu har det inte gjorts några behandlingar av människor med detta läkemedel. Vid upptäckt av Ebola-infektioner finns strikta riktlinjer och manualer utfärdade av WHO att följa. I riktlinjerna finns åtgärder som, kontaktspårning för att se hur många andra som den smittade varit i kontakt med, isolering av patienten, hygienregler som kräver komplett skyddsutrustning och att allt som varit i kontakt med patienten så som instrument och liknande desinficeras och förbrukningsmaterial destrueras. Ebola hemmoragisk feber är nivå 4-klassad, vilket är den högsta säkerhetsnivån i ett laboratorium, samt tillhör kategori A som potentiellt medel för användning inom bioterrorism.

140807-ebola-spain-7a_467e254a065a484d2c

Tänk er ett par korkade misstag.. Någon ebolasmittad sjukvårdare sätter sig ombord på ett flygplan utan någon som helst vetenskap om att hen är smittad. Kroppsvätskor så som svett rinner ur sjukvårdarens porer och greppar tag om allt hen rör vid.

Andra flygplanspassagerare greppar i sin tur något som denna ebolasmittade sjukvårdaren har greppat och viruset sprids.. En majoritet av de ombord blir smittade. En stund senare anländer de till en stor flygplats där många fler människor vistas. Passagerarna besöker toaletter och restauranger, smittan sprider sig till vidare till andra resenärer, som i sin tur bär med sig viruset ombord på andra flygplan vars destinationer är world wide..

En extremt stor epidemi har brytit ut, resurserna som krävs för att vårda varannan levande varelse på jorden samtidigt är obefintliga. En stor majoritet av människorna på jorden, kanske även djur: kommer snabbt att utplånas.

testviz.gif

smallpox-pandemic-outbreak-map.gif

bottom.jpg


   
Citera
Kudhos

   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Veckans Poll: Nej

Hjärta


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Det tror jag inte. Men skulle det sprida sig till tätt befolkade platser i indien så kan de gå riktigt illa har jag en känsla av.


   
SvaraCitera
Ice
 Ice

   
SvaraCitera

men herregud, den som tror att ebola är ett hot mot människan som art har ingen koll på varken epidemiologi i allmänhet eller ebolaviruset i synnerhet. som i, inte ens övergripande allmänbildning.


   
SvaraCitera
frukt

Nej.

Är det här kontot något som drivs av UM officiellt? Det är oansvarigt att använda en foto från en hollywoodfilm (även om jag antar att verkligheten är värre i egenskap av sådan), effektsökande GIF:ar och dessutom komma med felaktiga påståenden om hur ebola sprids (hudkontakt).

Ebola sprids endast via närkontakt och inmundigande av kroppsvätskor eller genom öppningar i huden, t.ex. skärsår. Att ta på ett svettigt trappräcke innebär inte garanterad infektion.

Dessutom har västvärlden bättre infrastruktur, kommunikation och sjukvård än centralafrika, även bättre folkvett: Vi har inte rituell närkontakt med avlidna släktingars kroppar vid begravning och vi förstår verkligheten av virusinfektioner bättre än mindre bildade människor.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

frukt

Är det här kontot något som drivs av UM officiellt? 

Nej!!


   
SvaraCitera
frukt

Fingerprints:

Nej!!

Gött att höra, hade iofs svårt att tänka mig det men man vet aldrig..


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

frukt: Är det här kontot något som drivs av UM officiellt?

Nej.

frukt: felaktiga påståenden om hur ebola sprids (hudkontakt).

Jag är hemskt ledsen, glömde din lilla detaljen när vederbörande torkar sig om munnen efter att ha tagit i ett handtag som en ebolasmittad med handsvett tidigare har vidrört.

Hur som helst, tag tråden med en nypa salt. Syftet är underhållande, ej informativt.


   
SvaraCitera
frukt

Veckans Poll:

Hur som helst, tag tråden med en nypa salt. Syftet är underhållande, ej informativt.

Visst, i egenskap av privatperson får du försöka roa allt du vill. Ditt konto såg ut som något officiellt bara.


   
SvaraCitera

frukt: Är det här kontot något som drivs av UM officiellt? Det är oansvarigt att använda en foto från en hollywoodfilm (även om jag antar att verkligheten är värre i egenskap av sådan), effektsökande GIF:ar och dessutom komma med felaktiga påståenden om hur ebola sprids (hudkontakt).

håller med


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

player one: men herregud, den som tror att ebola är ett hot mot människan som art har ingen koll på varken epidemiologi i allmänhet eller ebolaviruset i synnerhet. som i, inte ens övergripande allmänbildning.

Haha, ja! För länder med en sjukvård som faktiskt fungerar och med (smittskydds)myndigheter som informerar befolkningen är ebola inte ett problem över huvud taget. Det är tragiskt nog endast avsaknaden av dessa samhällsinrättningar som lett till att viruset spridit sig i den omfattningen det gjort...


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

har inte hängt med, varför är ebola så populärt nu? Det är inte direkt en ny grej


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

haha vad är det här Galen


   
SvaraCitera