Aviseringar
Rensa alla

Vind eller Kärnkraft?


Smilen
Ämnesstartare

Varför är kärnkraft bra? Och varför inte ha Vindkraft för energi? 

vad är fördelar och nackdelar?


   
Citera

kärnkraft e otroligt stabil


   
SvaraCitera

Kärnkraft funkar bra som basel. Vindkraft funkar bara när det blåser, produser ej el när blåser för lite. Vindkraft kan man ha som komplement, aldrig ersätta någon annat med.


   
SvaraCitera
Hyfs
 Hyfs

   
SvaraCitera

Tack. You summed it up!!


   
SvaraCitera

För att svara på frågan. Kärnkraft såklart. Vind kan ju vara bra för kanske 5% av produktionen men baskraften behöver vara Vattenkraft samt kärnkraft som måste stå för minst 80% av elproduktionen, då kommer vi ha stabila låga elpriser. Vindkraften må ibland producera för mycket el men det producerar ju el oavsett om det behövs eller inte och grannländer kanske inte behöver ha den elen, därav exporteras elen billigt eller ges bort gratis. Tidigare när vi haft mycket kärnkraft har vi kunnat exportera el till flera grannländer. Hela Baltikum har vi kunnat försörjt med el istället för att de behövt köpa rysk gas som de behövt nu (innan kriget i Ukraina). Nu är Europas elpriser vansinnigt dyra pga att Sverige och Tyskland lagt ner mycket elproduktion (kärnreaktorer) och ersatt med rysk gas bl.a.

Nu pratas det om att det är så dyrt att bygga ny kärnkraft. Saken den är väl att det är dyrt att bygga något över huvud taget. Vindkraftföretagen får inte ihop ekonomin och de kräver stora subventioner för att få ekonomin att gå ihop, de vill ha höga elpriser. Svenska staten borde göra det som gynnar svenska skattebetalare mest och bygga ny modern kärnkraft. Vindkraft är dyr och varje kraftverk har en livslängt på ungefär 15år, sen måste kraftverket bytas ut då inte bara livslängden men också effektiviteten minskat enormt mycket.


   
SvaraCitera