Aviseringar
Rensa alla

Kan man flytta in i studentkorridor när man är 16?


Ämnesstartare

Jag och min kompis som är 13 år har redan hittat ett gymnasium där vi vill gå men det är långt bort. Vi undrar om man kan flytta in i en studentkorridor/lägenhet när man fyller 16 om föräldrarna tillåter?


   
Citera

högst troligt


   
SvaraCitera

Kolla upp hos hyresvärden. Där jag bor måste man plugga på universitet för att få söka studentbostad, gymnasium räcker inte.


   
SvaraCitera
EmmaJo

Där jag pluggar måste man vara universitetsstudent för att få studentrum. Men det finns andra alternativ!

Vissa gymnasieskolor har internat (studentrum fast bara för dem som går på skolan). Andra någorlunda billiga alternativ är att hyra en lägenhet, vara inneboende (hyra ett rum i någon annans hus/lägenhet), eller bo i ett kollektiv (där flera personer är inneboende i samma hus).

Det kan förstås bli dyrt ändå. Kolla med din kommun om de har någon typ av bidrag. Det finns också massor av stipendier man kan söka för sånt här. Men se till att söka i tid! Tyvärr kan man inte ta studielån innan det året man fyller 20, så det enda du kan få från CSN är studiebidrag på 1250 kr i månaden.

Att flytta hemifrån innan man är 18 är okej om föräldrarna tillåter det. Säger de nej är det tyvärr det som gäller, det kan man inte göra något åt. Oavsett vilket kommer de att fortsätta vara dina vårdnandshavare tills du fyller 18 vilket innebär att de har ansvar för och bestämmer över dig. Du kommer också, precis som du är nu, vara mer eller mindre beroende av dem. Med detta menar jag att de t.ex. behöver vara med på utvecklingssamtal i skolan (går förstås att göra digitalt) och du måste ha deras tillåtetlse att göra vissa saker såsom att skaffa bankID eller liknande.

Lycka till med ditt sökande!


   
SvaraCitera
ruben2

Har tänkt samma tankar. På  https://xn--studentbostder-gib.nu/ står det "För att få hyra en studentlägenhet måste du kunna visa att du studerar eller är antagen till en utbildning.". Men vet inte om gymnasie räknas då? Eller om det gäller i alla städer?


   
SvaraCitera