Forumet - 1 miljonsvilla ensam

1 miljonsvilla ensam

1728 1 13
hejsan, jag vet inte om här är personer med denna erfarenheten här, men jag undrar bara då ja absolut inte får något stöd alls från någon i äldre ålder än min egen

jag har planer på o köpa en villa som första boende, de handlar om en villa som lokalt här kostar runt miljonen och är ifrån 1900 talets början, jag är hantverkare själv och känner hantverkare som är villiga o hjälpa mig inom alla kategorier, min fråga är mer finns de nån chans att ja kan klara av lån och andra boende kostnader med en lön på 17000 ut efter skatt?

Spana också in:

kontantinsatsen har jag, på 15& samt pengar till både lagfart och ev kommande pantbrev. dock är de mer boende kostnad i form av vatten/el/Hushåll, vad man ska ha för budjet på ett sk kriskonto ifall något händer, banken har beviljat mig lånet men ja vill höra me någon som har erfarenhet om de. dvs ung kille/tjej i samma situation
Kolla upp att du har ett arbete som är fast, som är tryggt (arbetsplatsen ska finnas kvar inom överskådlig framtid, inga omorganiseringar i sikte just nu).

Se till att du har A-kassa med fackliga tilläggsförsökringar.

Och gör en grundlig utredning av fastigheten innan du köper den. Ifrågasätt minsta lilla fel. Inte bara själva huset, men tomten, tomtlutningen. Kolla träden på tomten (inga som kan lätt ramla ner på taket i händelse av storm?).

Att bo i hus innebär högre kostnader för liknande lägenhetsstandard i internet och telefoni.

Beroende på uppvärmningsmetod kan det vara extremt billigt eller extremt dyrt. Kolla upp det också.

När du gjort detta, presentera allting proffsigt för banken. Sammanfatta alla dokument du har med dig för att stödja ditt case på ett papper eller så.

Och du, när du går dit. Verka påläst. Verka seriös. Verka allvarlig. Och klä dig snyggt!

Och kan du köpa huset, så är ett tips att du försöker spara så mycket pengar du kan och betala av lånet. Försök betala av lånet så snabbt du kan. Även om du lever knapert. Räntan kan ändras väääldigt snabbt tyvärr [cry]
tackar jason för ett proffsigt o bra svar (y)!, gillar när folk kan svara på de man undrar istället för o dra igång peakar..

fast jobb har ja sedan 2 år tillbaka, a-kassa o fackligt bunden är jag de me, jag har dessutom räknat lite på de och vad ja kommer fram till är det samma kostnad eller enbart 1 tusing dyrare att bo i en en miljonskåk istället för o köpa en insatslägenhet för ca 400 000, där du har hyra som du istället kan lägga som ränta eller amortering,

blir bara så osäker när inte ens föräldrarna stöttar en i detta, men dem är närmare sina 60 än vad jag är, och den ända riktiga vuxna som stöttar mig är min chef, så ja vill veta lite om där e dolda kostnader ja inte räknat me, vad som kan slå omkull en ekonomiskt.
Fisherman90:

min fråga är mer finns de nån chans att ja kan klara av lån och andra boende kostnader med en lön på 17000 ut efter skatt?


Självklart, det är ju bara räkna lite snabbt. Säg att du lånar en miljon. (blir ju egentligen mindre då du behöver en kontantinsats) Man brukar kunna låna till ~5%, då du kanske inte ses som den säkraste lånetagaren kan vi dra till med att du får betala ~7% vilket fortfarande bara är 70 000/år dvs knappt 6000 i månaden. Sedan kommer ju el, bredband, vatten, värme och dylikt vilket såklart blir dyrare med en villa jämfört med en lägenhet. Men med en lön på 17 000 bör du utan större problem klara av det, sålänge du inte har några brutalt dyra fritidssysselsättningar du länger dina slantar på.

jason:

Räntan kan ändras väääldigt snabbt tyvärr


Fast ränta? [blush]
Ser ingen anledning att stressbetala tillbaka lånet, varje gång man sätter om lånet kan det ju vara värt att betala tillbaka en del för att minska lånebeloppet men så länge man kan leva med räntekostnaderna är det bara onödigt att slänga iväg för mycket pengar i början på att betala tillbaka.