Forumet - Den skandinaviska språkunionen

Den skandinaviska språkunionen

2315 0 24
Den skandinaviska språkunionen är en tänkt framtida språkunion som bygger på idén om ett gemensamt skandinaviskt språk, där nästa stora språkreform följs av en harmonisering av de nordiska språken (oftast svenska, danska och norska (bokmål och nynorsk), oftast inte färöiska och isländska) till ett gemensamt språk eller en språkunion ("skandinaviska") med relativt högt i tak för dialektala (nu "språkliga") ord och begrepp.

Företrädare för en skandinavisk språkgemenskap brukar även framföra att den ömsesidiga förståelsen (ömsesidig begriplighet) mellan danska, norska och svenska minskat bland senare generationer i och med att språken mer och mer "nationaliserats" med TV och radio. Internationellt definieras danska, norska och svenska som skilda språk endast för att de har väl etablerade "riksspråk".

Ett vanligt förslag är att public service-kanalerna på svenska, danska och norska borde sändas i alla tre länderna och att mer resurser läggs på nordiska språk i grundskolan. Ambitionen att öka så kallad "Internordisk språkförståelse" finns dock även bland dem som inte är beredda att gå så långt som till en språkunion.

Så vad tycker du om det?
Tänk er ett starkt Norden![party]
Marfus:

Kanske (Du röstade på detta alternativ)


är det värt att lägga ner så mkt pengar, som det står i texten så verkar ju vi redan gå mot det där, varför ska vi nu lägga ner pengar på nått som redan händer? visst, kan väl vara bra att skynda på, men lägg pengarna på nått viktigare istället [zzz]

Spana också in:

Marfus:

Ja heja Norden (Du röstade på detta alternativ)


Då skulle danskarna få sluta tala så slöddrigt och Finland får inte vara med. Ingen skulle förstå dem om de inte tecknade i luften [no-no]
Hade finska varit som en blandning av norska och danska, så skulle de kanske få vara med. Men ett starkt nej nu.
Dold text: Sorry ni som kommer från Finland, no offence[love]