Forumet - 30 000 lämnat Röda korset under året..

30 000 lämnat Röda korset under året..

87 0 3
​http://www.svd.se/nyheter/inrikes/minst-30-000-har-lamnat-roda-korset_5829209.svd

Under det gångna året har över 30 000 medlemmar ur en av dom äldsta humanitära organisationerna, röda korset.

Röda korset har förlorat en hel del anseende under årens lopp, tack vare alla möjliga skandaler där många inte lever upp till organisationens förväntningar. Det är ett tungt avbräck som skett under ett års tid, av en organisation i en bransch som helt vilar på tillit och förtroende.

Frågeställningar

Vad kommer detta innebära i förlängningen? Har Röda korset tappat anseende hos er?

Röda korset har haft ett tungt år. En tredjedel av personalstyrkan har fått sluta och minst 30 000 medlemmar har lämnat föreningen. Trots det ser insamlingarna ut att gå bättre än förra året.

- Det senaste året tror jag att vi har förlorat många medlemmar därför att man känt att man vill göra en markering mot organisationen, säger Röda korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström.

I maj dömdes den före detta kommunikationschefen Johan af Donner till fem års fängelse, efter att han svindlat bort miljontals kronor från Röda korset och Cancerfonden. I samma veva fick styrelseordföranden Bengt Westerberg sitt arvode sänkt, efter en hätsk debatt i media, varpå han senare avgick.

Förra året hade organisationen 232 000 medlemmar. Hur många medlemmar dessa skandaler kostat Röda korset är inte klart än.

- Det är minst 30 000, det tror jag definitivt. Min gissning är att vi kommer att landa på mellan 180 000-190 000 medlemmar, säger Ulrika Årehed Kågström.