Forumet - 4 år gammal nässpray

4 år gammal nässpray

10643 0 8

Spana också in:

Bo Gunnarsson, miljöchef på Apoteket AB, svarar så här:
- Främsta anledningen till att vi inte ska använda läkemedel efter utgångsdatum är att de förlorar i effekt, det vill säga halten av den verksamma beståndsdelen i läkemedlet minskar och därmed gör medicinen inte längre den nytta som den ska.


argh, källan fungerar inte längre.

det bästa är nog ändå att lämna in det gamla nässprayet och köpa ett nytt.
Anledningen till varför nässpray har ett "bäst före datum" är för att oximetazolin är en allotrop av arsenik. Låter man nässprayen stå så pass lång tid som du har gjort finns det en hög risk att dinatriumedetatet som håller oximetazolinet i schakt sakta har förångats. Det är då omvandlingsprocessen sker och sprayen i fråga kan bli mycket hälsovådlig.

Om du fann att sprayens viskositet var något tjockare än normalt bör du genast iaktta stor försiktighet då risken för arsenikförgiftning är ansenlig.

Symtom som kalla fötter/händer, klåda och stickningar i kroppen kan uppstå bara timmar efter intagandet. Börjar du känna dig illamående och kräks är det dags att åka till akuten illa kvickt då ditt liv kan vara i fara.

Det du gör bäst i att göra nu är att ta en boll hushållspapper och stoppa i munnen då arsenider utsöndras genom saliv. Se till att hela munnen är fylld för bästa absorberande effekt och att du regelbundet byter ut pappret.
Har inga av symtomen visat sig efter ca.5- timmar kan du vara lugn.