Forumet - Abraham och Isak

Abraham och Isak

158 0 10
Bakgrund: De abrahamiska religionerna berättar historien om Abraham och Isak. Abraham blev tillsagd av gud att döda sin egen son Isak som ett människooffer till gud.

Abraham lyder gud, tar sin son till ett altare och sätter kniven mot dennes strupe och skall precis skära halsen av honom, men blir stoppad i sista sekund av en ängel som berättar att han faktiskt inte behöver döda sin son trots allt.

Fråga: Anser Du att att det var rätt av Abraham att lyda guds första befallning i detta fallet eller borde han ha vägrat? Vad hade du själv gjort i Abrahams situation?
Eric Wadenius:

Anser Du att att det var rätt av Abraham att lyda guds första befallning i detta fallet eller borde han ha vägrat? Vad hade du själv gjort i Abrahams situation?


Det finns många rationaliseringar man har gjort gällande varför det ska vara acceptabelt att göra som han gjorde. Eller varför denna del av bibeln inte spelar så stor roll. Att rent hypotetiskt tänka vad man själv skulle gjort tycker jag personligen är ointressant. Däremot tycker jag man principiellt ska lyssna på sitt eget samvete, sin egen etik. Oavsett om det är staten, gud eller omgivningen som ber än göra något. Det är mitt ställningstagande. [rolleyes]
Eric Wadenius:

Anser Du att att det var rätt av Abraham att lyda guds första befallning i detta fallet eller borde han ha vägrat? Vad hade du själv gjort i Abrahams situation?


Jag är mer intresserad av att veta varför Gud, som är allsmäktig och allvetande, ber Isak om en viss handling trots att han borde veta att hans tro är så stark att han skulle döda sin son för den. Verkar totalt ologiskt i mina öron.

Spana också in:

Harpya:

Hade jag varit i Abrahams situation hade jag alltså sett en ängel eller hört självaste Gud tala om för mig hur jag ska göra.
Vare sig jag hade haft respekt för en högre makt, blivit rädd eller helt enkelt varit sinnessjuk hade jag väl gjort samma sak som han gjorde.


Ja, inledningsvis hade du hört en gud tala till dig och be dig att döda det du älskar mest.

Du hade alltså gjort det. Varför?