Forumet - Absent filosoferar

Absent filosoferar

8304 0 67

Här kommer jag filosofera ibland. Ni får gärna ta del av mina underbara tankar om ni känner för det.

Låt säga att jag går in i ett litet rum. Grå väggar, grått golv och inget fönster. I mitten av rummet står ett litet grått bord, och ovanpå bordet står en grå vas med en gul solros i. Om jag nu går ut från rummet och stänger den grå dörren, är solrosen fortfarande gul? Det är ju ingen som ser den! Övervakningskamera skulle inte heller fungera då man kan se solrosen när man tittar på filmen, och då är den ju självklart gul om man inte filmat svartvitt.

Samma sak om ett träd blåser omkull, låter det då när den slår i backen om ingen är i närheten?

Spana också in:

Absent, låt dig inte tyngas av UM:ares nedlåtande kommentarer. Det är kul att du tycker det är roligt med filosofi, och du bör göra det på ett sätt som du tycker passar dig. Kan rekommendera dig att införskaffa en filosofibok för gymnasiet. Det bra start och intressant, tillgänglig information.

Vad har du själv för tankar kring frågan?

Chibibbi: Absent, låt dig inte tyngas av UM:ares nedlåtande kommentarer. Det är kul att du tycker det är roligt med filosofi, och du bör göra det på ett sätt som du tycker passar dig. Kan rekommendera dig att införskaffa en filosofibok för gymnasiet. Det bra start och intressant, tillgänglig information.

Vad har du själv för tankar kring frågan?

Det kan jag ju faktiskt göra, ska gå två obligatoriska filosofikurser under min gymnasietid och det är ju alltid bra att vara förberedd. 

Jag tror inte att den här omtalade solrosen är gul när ingen ser den då det kan ha något med vår syn att göra. Det skulle dock vara roligt att se om den var gul när man inte såg den, men det kan man ju inte se, för då ser man den ju - och då är den gul. Vad är ens gul?

För att citera min kurslitteratur:

"Does a tree falling in the forrest make a sound if nobody is there to hear it? The answer, at least for psychologists, is clear: no. "Sound" is a psychological quality, which is not the same thing as compressed air waves. A brain must be present in order to register the pattern of compression in the waves, and the neural impulses in the brain that gives rise to our experience of sound. No brain, no sound.

absentthinking: Det som är gult för dig kanske för mig ser ut som rött ser ut för dig?
Uh, vad svårt allting blev. Jag tror att de flesta uppfattar ungefär samma färg, eftersom ex. vissa insekter signalerar att de är giftiga med grälla färger - annars skulle det inte ha någon vits. Språkligt kan man ha olika namn för färgen.

En otrevlig slutsats blir då att de bäst evolutionärt utrustade (de som ser den giftiga insektens färg och inte äter den) är de som befinner sig närmast sanningen.. Detta är verkligen ingenting jag ställer mig bakom.
absentthinking
för att fokusera på just solrosen då den har färg och inte är i gråskala
färgen grå är lika svårförståelig som gul eller röd.

men okej. om du menar gult som i den mentala representationen av elektromagnetisk strålning med en viss våglängd så är solrosen i strikt mening aldrig gul. vare sig du ser den eller inte. gulheten finns hos dig, inte hos rosen.

egenskaperna som gör att den reflekterar ljus inom ett visst spektrum har den dock kvar när du lämnar rummet. om du vill likställa dessa egenskaper med gult, eftersom det är de som är orsaken till att du kallade solrosen gul i det första taget, så ja: då är solrosen gul även när ingen ser den. det är ditt val.

detsamma gäller all representation.