Forumet - acne + medicin!

acne + medicin!

8120 0 182
Jag ska gå till farbror doktorn för att få medicin mot acne. Så jag tänkte höra vad ni har bäst erfarenheter av för mediciner!

Ni som genomfört antibiotikakurer mot acne, vilka resultat har detta gett och har de resultaten även hållt i sig efter avslutad kur?
Har ni fått biverkningar av antibiotikan när ni ätit den under så lång tid, isf vilka?

Spana också in:

ah du vet mitt resultat och hur det har hållt i sig.. fick inga biverkningar heller, åt inte så länge typ 3-4 månader. det dryga med tetralysal är bara att man helst inte ska glömma ta ett enda piller för då kan funktionen avta och man kan inte börja om för man är typ imun.
Lounge fact:

det dryga med tetralysal är bara att man helst inte ska glömma ta ett enda piller för då kan funktionen avta och man kan inte börja om för man är typ imun.


fan vad drygt, jag kommer ju glömma dom hela tiden :S får isf ställa mobillarm två gånger om dagen, det funkar ju..

Lounge fact:

ah du vet mitt resultat och hur det har hållt i sig..


hur länge sen var det du avslutade kuren nu?
framtidstron är död:

fan vad drygt, jag kommer ju glömma dom hela tiden :S får isf ställa mobillarm två gånger om dagen, det funkar ju..


ja eller ha en såndär pillerlåda som man får vana att kolla i femtiosju ggr per dag? så ser man om man har tagit pillret på morgonen osv [crazy]

framtidstron är död:

hur länge sen var det du avslutade kuren nu?


1 år
Geigerzähler:

Får ju inte äta antibiotika efter som att jag är jätteallergisk.


Juste! Det är främst antibiotikakur jag bestämt mig för att testa men antar att man dessutom kompletterar med någon slags kräm.
Haru testat någon aha-syra? Jag fick bra resultat av acnix som innehöll mjölksyra men den har slutat säljas, ska när jag blivit förmögen i framtiden köpa något liknande igen. Det är det enda jag testat som gett bra effekt.
framtidstron är död:

Jag ska gå till farbror doktorn för att få medicin mot acne. Så jag tänkte höra vad ni har bäst erfarenheter av för mediciner!


Jag är mer påläst än jag borde vara om detta ämne, så, here we go.

All vård som kräver medicin går igenom olika steg. Läkemedelsverket beslutar vilken medicin som förstahands, andrahands och tredjehansmedicin mot olika sjukdomar – så även acne.

Steg ett är alltid benzoylperoxid som finns i Basiron, Stioxyl och (min favorit) Brevoxyl. I ansiktet skall man aldrig använda starkare än 2,5%. Går man till en läkare med acneproblem kommer de rekommendera detta enkom, alternativt tillsammans med en topikal retinoid (kommer till det straxt). Benzoylperoxid dödar acnebakterien och är lätt avfjällande.

Andrahandsmedicin vid acne är Adapalen som finns i Differin och Epiduo. Adapalen är ett A-vitaminsyraderivat. Det löser upp talgproppar och minskar sebumproduktionen (sebum = hudfett). Tagproppar vari bakteriena bor är det som ger acne. Får man bort tagpropparna och dödar bakterierna så dödar man acnen.

Fungerar inte differin finns det en starkare retinoid som heter tritenonin som säljs under märkesnamnet Aberela eller Retinova. Den har dock starkare bieffekter.

Det finns även azaelinsyra som både dödar bakterien och löser upp talgproppar. Den har mildare bieffekter än retinoider och benzoylperoxid och säljs under namnet Skinoren (20%) och Finneca (15%).

Om man inte tål benzoylperoxid (som jag) eller inte får tillräckligt resultat av det kan man få kutan (betyder ovanpå huden) antibiotika. Då får man antingen den rena formen i ett linement som heter Dalacin eller i kombination med benzoylperoxid som kallas Duac.

När man testat lokal behandling i en månad eller två och inte fått bra resultat så kan man börja med peroral behandling med penicillin. Då är det en medicin som heter Tetralycal som gäller. Det är kapslar à 300mg som man tar två gånger om dagen och som smakar skit. Dessa skall ha effekt efter c:a 3-4 veckor.

Är man tjej kan man få prova P-pillret Diane som anses ha effekt mot tonårsacne.

När man testat allt och man fortfarande har svårt läkare får man en remiss till en hudläkare som kan skriva ut Roaccutane. Roaccutane har väldigt svåra biverkningar och är välsigt toxiskt – det är ett slags sista utväg. Roaccutane är en retinoid – men en man tar peroralt. Den gör huden mindre fet och nästan alla som får den blir av med sin acne. Roaccutane ger fosterskador så under tiden man äter det måste man äta P-piller. Roaccutane är farligt för levern varför man rätt ofta måste gå och kolla sina levervärden samt inte får dricka en droppe alkohol.

Så, nu till min personliga historia.

Jag började med att gå till doktorn och klagade på min acne som gjorde att jag kände mig ful och äcklig. Hon skrev ut basiron (fastän jag sade att jag ogillade den) och Differin (som var väldigt mild och snäll mot min hud). Jag var tvungen att sluta med basiron eftersom mitt ansikte inte tålde det alls, gick till doktorn och fick Dalacin utskrivet samt bytte ut Differin mot Aberela – hon föreslog först Epiduo, men jag ville inte ha den eftersom mitt ansikte har svårt för benzoylperozid). Aberela märks – man fjällar och blir torr, men aberela är effektiv. Man måste inte använda den varje dag. Är ansiktet skört kan man ta en paus och använda den varannan dag. Mina pormaskar har i princip försvunnit och jag får sällan nya finnar.

Däremot så hade jag en del finnar kvar på ryggen och har precis börjat äta tetralycal. Upplever inga bieffekter av den. Det jobbiga är smaken och att man måste undvika kalcium, zink och magnesium under tiden man äter medicinen. D.v.s. inga multivitamintabletter eller mjölk tre timmar före eller efter medicinen är tagen!

Olika människor är olika och reagerar olika. Men! Du skall definitivt ha en retinoid (Aberela eller Differin, eventuellt om du inte tål dem Skinoren) som löser upp talgproppar. Det enda undantaget är om du äter Roaccutane. När du använder Differin eller Aberela bör du undvika ansiktstvättar som innehåller salisylsyra eftersom du redan använder något som peelar huden. Man skall även undvika peeling över huvud taget. Man blir flagig i huden, men flagorna kan man massera bort med hjälp av lite hudkräm eller olivolja. Man bör tvätta ansiktet med en mild tvätt och undvika att smörja in sig med en hudkräm efter man använt Differin eller Aberela.

framtidstron är död:

fan vad drygt, jag kommer ju glömma dom hela tiden :S får isf ställa mobillarm två gånger om dagen, det funkar ju..


Slumpartad:

Kör någon från ACO tror jag... nån liten tub med någon kräm som svider som fan. Dock får det endast använda på små områden osv, men lider inte av mycket finnar


ACO har två saker: dels en ‹allmän acneserie för tonåringar› och dels ‹Acnegel›. Acnegel bör man undvika som pesten då det är som handsprit med salicylsyra i. Det retar huden onödigt och skadar mer än det hjälper. Basiron är bättre i sådana fall.

framtidstron är död:

Litar inte riktigt på apotekets grejer heller.. har inte tidigare fått resultat av basiron iaf. Det var iofs många år sen.


Basiron ger effekt först efter 3-4 veckors användande. Tyvärr bleker det textilier, och vissa tål det inte så bra. Tough shit… Jag klarar inte av det, andra gör det. Det är individuellt. Om du inte tål det så berätta det för din läkare. Tål du det så skulle jag tipsa om att be om Epiduo och om inte epiduo räker be om att få tetralycal också.

Lounge fact:

ja eller ha en såndär pillerlåda som man får vana att kolla i femtiosju ggr per dag? så ser man om man har tagit pillret på morgonen osv


Dosett ;). De finns i olika storlekar och kostar 60-120:- på apoteket. Synd bara att tetralycal kommer i så otroligt korkade förpackningar :/.
Hampie:

Acnegel bör man undvika som pesten då det är som handsprit med salicylsyra i. Det retar huden onödigt och skadar mer än det hjälper. Basiron är bättre i sådana fall.


juste, den har jag ju testat som ung!Hampie:

tetralycal


fick någon antibiotika utskriven första gången hos husläkare när jag inte ens var där för acne och jag antar att det var denna. Så man behöver inte alls gå igenom en så lång process, uppenbarligen :) Ska gå till samma tant igen så jag inte riskerar att nekas antibiotikakur!
framtidstron är död:

Ni som genomfört antibiotikakurer mot acne, vilka resultat har detta gett och har de resultaten även hållt i sig efter avslutad kur?
Har ni fått biverkningar av antibiotikan när ni ätit den under så lång tid, isf vilka?


För mig fungerade tyvärr inte någon antibiotika speciellt bra. Jag tog roaccutan och sedan dess är det ganska lugnt med finnar, fast jag blir röd jättelätt.

Har även prövat Differin och Basiron. Båda fungerade lite men den senare irriterade.
framtidstron är död:

Det är främst antibiotikakur jag bestämt mig för att testa men antar att man dessutom kompletterar med någon slags kräm.


Officiellt är det ett krav att du använder något antiseptiskt lokalt i samband med peroral antibiotikakur för att undvika recistens.

framtidstron är död:

Haru testat någon aha-syra?


AHA och BHA är fina namn för salicylsyra och glykolsyra. Att kala det för ‹AHA och BHA› låter finare och får folk att köpa saker som de lika gärna kan få rätt billigt annorstädes.

Geigerzähler:

Alla möjliga cremer, kosttillskott och sådant. Får ju inte äta antibiotika efter som att jag är jätteallergisk.


Har du testat Skinoren? Tål du benzoylperoxid?

framtidstron är död:

Annars borde man få samma resultat av att blanda vassle i en ansiktskräm eftersom det innehåller mjölksyra. Billigare också!


Vassle är nog rätt utspädd mjöksyra. Vill du ha en billig kemisk peeling kan du krossa ett par Aspirin/Treo och blanda med vatten till en gegga och ha på huden i tio minuter.