Forumet - ADHD: på riktigt eller social konstruktion?

ADHD: på riktigt eller social konstruktion?

10176 1 25
I kvällens "Korrespondenterna" visades en pågående debatt om ADHD. Vi diagnosticerar betydligt fler barn med ADHD i Sverige än i t ex Frankrike, och en del menar att ADHD inte existerar utan bara är socialt konstruerat. Vad tror och tycker ni i frågan? Är vi för generösa med att dela ut diagnosen? Är det en sjukdom överhuvudtaget? Är det Sverige som gör rätt i frågan eller bör vi sluta se ADHD som en diagnos? Diskutera!
Den här tråden är taggad med taggen "Plusmoderering" vilket innebär att vi kommer att moderera hårdare i syfte att skapa trevliga trådar med givande diskussioner och debatter. Utöver våra allmänna regler innebär detta följande, Tagg för trådar där ni vill ha extra moderering.
Man har ju gjort många studier som visar skillnader på 'ADHD-hjärnor'. Specifikt frontalloben och delar av den som är kända för att styra impulskontroll osv.

Detta i sig är egentligen inget negativt, det för med sig en hel del fördelar. Problemet blir när du sätts i ett samhälle utformat som vårt. Där vi vill att du ska sitta still i skolan och fokusera på en grej åt gången.
Då är det självklart en bra grej att man kan få en diagnos och medicineras för att bättre klara av vad som förväntas av en.
 Bäst av allt vore ju dock om alla med ADHD kunde få göra sin grej och syssla med sådant som passar dem. 

Ser inte ADHD som en sjukdom, mer som en personlighetsdrag. Det betyder dock inte att jag är blind för vilka problem det kan leda till för individer.

Spana också in:

Jag förstår inte. Klart det är så att neuropsykiatriska diagnoser är resultat av avvikelser från normen men det betyder ju inte att de bara är påhittade eller enbart socialt konstruerade. Det ena utesluter inte det andra. Studier visar avvikelser hos personer med ADHD i olika funktioner och i hjärnan. Och t.ex. dyslexi existerar inte i ett samhälle där man inte läser, men studier visar på olika typer av avvikelser på kognitiva/språkliga test och i hjärnaktivitet (sen kan man ju diskutera kontrollgrupperna man jämför med och hur läsning påverkar hjärnan).
Jag har ADHD, anser att när man får hjälp på sitt sätt och kommer till insikt med vad som styrker och vad som är svagt så man kan jobba med det. Är man bara motiverad och har människor som vägleder dig så kan du komma långt.
Tillslut så kan du kontrollera det som har varit ett problem i vardagen. Det tar ett tag att kontrollera, men nu för tiden så går det rätt bra. Man får vara sig själv när man är ledig då kan man vara disträ och virra runt, det är väldigt avslappnande och när man vet att när man är på jobbet så har man koll på situationen.
Men jag tror att det mer är att jag är väldigt uppmärksam på saker och jag behöver lära mig när det är okej att analysera allt jag ser mig och vara super intensiv. Det är nödvändigtvis inte alltid jag ser alla problem som egentliga problem. Utan mer att it's a time and place for everything. Man måste bara veta när. Glömde säga att jag åt medicin i 6 månader och sen lyckades jag hitta samma lugn utan den med väldigt mycket jobb. För efter den upplevelsen så visste jag ju lite hur klart man kan se.
utfärdas allt för slentrianmässigt iaf

men beskriver möjligen i teorin ett etiologiskt distinkt tillstånd, och kan annars förstås som en psykiatriskt relevant dimension av mående/personlighet/funktionssätt - förutsatt att stigmatiseringen försvinner.

jag har svårt att tro att centralstimulanter är överförskrivna för vuxna människor men hur vårdslöst lättvindigt de ges till barn kanske är skäl till oro. därtill kan den allt vanligare diagnosen med sitt falska sken av kategorisk precision orsaka jobbiga missförstånd och klanfejder bland folket.

Zymba: ADHD är både socialt och biologiskt konstruerat
känner en jättesmart person med adhd som är ensambarn med väldigt stöttande föräldrar. har växt upp i samhällets toppskikt med mängder av resurser. han måste ta en så stark medicin att han får minnesförlust gällande vad han gjort och sagt samma vecka men om han inte tar medicinen kan han inte fokusera på något och tappar fokus direkt. den gör honom lugn och koncentrerad. har också testat den och fick istället motsatt effekt, kände mig stirrig och exhalterad samt blev övertrevlig även mot folk jag inte gillar. den skapade en slags luddig och falsk känsla av att vara tillfreds.