Forumet - äktenskap är ett patriarkalt fenomen?

äktenskap är ett patriarkalt fenomen?

5414 1 67
Japp det var för att alla män inklusive oattraktiva skulle kunna garanteras en fru, (kyrkan: var kristen och lyd oss så kan vi garantera dig en fru) eftersom frun behövde en man som skulle försörja henne, och måste hitta sig en man medans hon var ung och attraktiv. 

kvinnor behöver inte längre en man som kan försörja henne, men att äktenskap fortfarande är det "normativa" gör att det i praktiken fortfarande är rätt likt förr

Spana också in:


isola: Ja det är det ju. Jag känner att jag nog inte med gott samvete skulle kunna ta hans efternamn om jag skulle gifta mig av den anledning att kvinnor först tillhörde sin far med hans namn och sedan sin make med hans namn. Om han inte hette något jättefantastiskt förstås.
Tar man mannens efternamn automatiskt?  Så är det ej i katolska länder tror jag (min mamma och även mormor behöll deras efternamn)

Tjohej: Önskan att leva ihop med någon, har väll i sig inget med patriarkat att göra? Eller har det? Vet inte. Förvånad Beror nog på lite vad man gör det till, tänker jag.
Däremot detta att ta hans efternamn. Men är inte det numer frivilligt?
Aa fast alltså så funkade ju inte äktenskap riktigt förr i tiden och äktenskap som koncept grundades inte på tanken om "önskan att leva med varandra". 

Jag tycker om tanken om att "ge sig själv" till någon annan, men på jämlika villkor då. Skulle aldrig vilja vara någons "egendom" liksom, men ett jämställt äktenskap är mysigt.

Zymba: Aa fast alltså så funkade ju inte äktenskap riktigt förr i tiden och äktenskap som koncept grundades inte på tanken om "önskan att leva med varandra".
Näe, det är sant. Men i ett civiliserat samhälle borde det ju vara så.
Zymba: Jag tycker om tanken om att "ge sig själv" till någon annan, men på jämlika villkor då.
Ja, så ja Tumme upp
Zymba: Skulle aldrig vilja vara någons "egendom" liksom
Nej, usch. Men vem vill det.
Zymba: men ett jämställt äktenskap är mysigt.
Håller helt med! Glad

Lonesome Sparrow:
asså i detta fall är den väl patriarkal eller inte? ELLER MENAR DU SOM JAG OM DEN HOMOSEXUELLA RÄTTEN 

vet inte om homosexuellas rättigheter har med patriarkatet att göra. antagligen kan man säga att det är så eftersom patriarkatet bygger på vissa asymmetrier i just relationen mellan man och kvinna, som äktenskapet har som funktion att symbolisera, befästa och förstärka. att äktenskap bara tillåts mellan man och kvinna kan alltså tolkas som en konsekvens av att äktenskapet är en komponent i patriarkatets mekanik.

å andra sidan kan man hävda att det är möjligt att man även i något icke-patriarkalt samhälle, där kvinnor inte strukturellt förtrycks, vill reservera äktenskapet för konstellationen kvinna-man.

mvh sägersjälvklarasakerpåettutdragetsätt