Forumet - Äktenskapsfundering

Äktenskapsfundering

5414 1 123
Jo nu är det såhär va att jag har funderat på det här med efternamnen efter giftermål.
Förr så var det ju alltid så att kvinnan tog mannens namn och förkastade sitt helt men nu lever vi ju i andra tider där kvinnor får ta mer plats än så, därav denna fundering.
Ska man kanske tillsammans hitta på ett eget namn och ta bort sina ursprungliga till förmån för det, som ett statement för att ett nytt kapitel nu börjar?

Hur vill ni göra?
Vi ponerar nu att ni ska gifta er.

Obs alternativet "vi behåller våra nuvarande som de är" och "vet inte" fick inte plats. Sorri.

Image
isola:

kille: Beror på vilket namn h*n har (Du röstade på detta alternativ)


Undslipper helst att skapa ett eget namn, ser inte poängen med det. Tycker grejen att det endast ska tas från mannen är cp och kan slopas.

Men i mitt eget fall beror det på vilka namn vi har, lär vara ännu mer likgiltig i den åldern om jag någonsin kommer till det beslutet och kan lika gärna ta hennes namn - men bara om det är coolt, för mitt nuvarande efternamn är fan coolt. [no-no]

Heter Adaktus Cybertron för den som undrar. Byter det ogärna mot Svensson.
isola:

då blir det ju 100% jämlikt +


Jo men namngrejen blir bara en petitess för mig även om det principiellt kan vara nyttigt att göra sig av med traditionen att kvinnan måste ta mannens namn.. som någon aproprierad accessoar. Shit is fucked up and bullshit mayne.

Vill inte skapa eget namn pga risken att bara komma på något urvattnat och kefft.

Spana också in:

Dom här nya efternamnskonstellationerna är ju ett nytt påfund som jag inte ställer mig bakom alls. Jag kan förstå att kvinnor vill ha kvar sitt flicknamn med in i äktenskapet. Men när det kommer till ens gemensamma barn är det en tradition att det är mannens efternamn som ska tas efter.

Men det går att komma kompromisser i denna frågan. Exempelvis så kan man välja att ta med båda föräldrarnas namn men att ha faders som förstanamn, eller ha något utmärkande släktnamn som tilläggsnamn(första och andranamn) som ändå gör en igenkänd i kommande generationer. Ett annat som jag vet att flera familjer gjort är att modern får bestämma alla förnamnen om dem ska efterträdas av faderns efternamn.
Ganthuc:

Dom här nya efternamnskonstellationerna är ju ett nytt påfund som jag inte ställer mig bakom alls. Jag kan förstå att kvinnor vill ha kvar sitt flicknamn med in i äktenskapet. Men när det kommer till ens gemensamma barn är det en tradition att det är mannens efternamn som ska tas efter.


1800-talet ringde och bad att få sin kvinnosyn tillbaka.
isola:

tjej:Tar bort mitt nuvarande helt (Du röstade på detta alternativ)


isola:

tjej:Beror på vilket namn h*n har


Röstade fel, förlåt. Du hade för många alternativ, orkade ej läsa. [party] Fast ok, vi kan ponera att jag och Tobbish gifter oss, då gäller det jag röstade på.

Finns många där jag bor, som heter samma sak som mig, det är lite tråkigt [blush] /människa med vanligt namn
isola:

kille:H*n ska lägga till mitt efternamn (Du röstade på detta alternativ)


Efternamn förknippar jag per automatik med tradition. Vilket jag anser att vi allesammans borde värna om. Dels för att känna en gemenskap & tillgivenhet. Men numera är det inte ovanligt med människor som bryter mot dessa oskrivna regler och alltihop blir "hux flux".

Visserligen har jag överseende med vissa enskilda överläggningar som kan uppkomma till exempel om jag beslutar mig för att gifta mig med en adlig kvinna.
stereo total:

1800-talet ringde och bad att få sin kvinnosyn tillbaka.


Jag vet ju att feminister inte gillar tradition och trygghet per se. Ni vill skapa otrygga samhällen där alla ska se snett på varandra och endast värna om allt som sker inom sin lilla bubbla. Men det handlar om tryggheten som gemenskapen och traditionen för med sig som man ska bygga en stabil grund för i sina samhällen. Det gäller att tänka på kollektivt istället för att bara se efter individen. Feministers revolutionära syn är mycket osund för ett stabilt och hållbart samhälle.
isola:

tjej:Vi hittar på ett eget namn (Du röstade på detta alternativ)


men behåller mitt ena efternamn som mellannamn, så som det är idag, det är viktigt. det andra riktiga efternamnet vet jag inte om jag ska behålla och flytta till mellannamn eller slopa, tycker inte det är snyggt efternamn så kan nog lika gärna ta bort det.
isola:

tjej:Beror på vilket namn h*n har (Du röstade på detta alternativ)


Skiter helt fullständigt i tradition då det bara är så väldigt konstigt att mannens efternamn på något sätt skulle vara mer värt.

Har personen jag gifter mig med ett fint/konstigt efternamn kan jag tänka mig att lägga till det, men då måste partnern lägga till mitt (jag har också ett konstigt efternamn så det är luuunch, och rätt ska vara rätt).

Men det skulle inte göra särskilt mycket alls om vi heter olika.
Jag är uppvuxen med en sådan konstellation och har aldrig stött på problem (mer än att folk för några sekunder trott att mina föräldrar är skilda, eller att de tagit för givet att jag har min pappas efternamn (har mammas))

[smile]