Forumet - är allt relativt?

är allt relativt?

3137 0 33

Spana också in:

alla relationer mellan ting är relativa, det ligger i ordet. ifall tingen i sig har vissa absoluta egenskaper är för människan ointressant, eftersom vi varken kan uppleva eller greppa dessa egenskaper oberoende av oss själva. vi är ju ett ting och alla relationer vi har med omgivningen är därmed subjektiva. de bestämmes utifrån våra egenskaper.
iosib:

öööh. var sådan då.


men har du inget argument som pekar på att det jag säger är fel kan du ju inte klaga på att jag använder argumentet som ståndpunkt? anser du att jag har fel, förklara varför.

Lämna myrorna i fred:

Nej, allt är inte relativt. Hur skulle man till exempel argumentera för att själva existensen är relativ?


håller med dig egentligen, men hur man man faktiskt vara säker på att existensen existerar? Hur vet du att resten av världen inte bara är en illusion som din hjärna utarbetat åt dig, och om existensen är absolut, vad händer då när man dör? Försvinner det absoluta i existensen då?
Fender_meddle94:

anser du att jag har fel, förklara varför.


jag anser inte att du har fel, utan att du har missförstått påståendet om alltings relativitet. det är inte menat som ett absolut påstående, utan som ett fenomenologiskt påstående. vi kan inte gå utanför vårt mänskliga medvetande, och eftersom detta medvetande är något som alltid står i relation till annat, så är allt relativt för oss.
Fender_meddle94:

Hur vet du att resten av världen inte bara är en illusion som din hjärna utarbetat åt dig, och om existensen är absolut, vad händer då när man dör? Försvinner det absoluta i existensen då?


Existens måste i någon mening existera, även om formen för existensen är någon slags instabil drömform. Påståendet att existens existerar är en tautologi som är helt omöjlig att komma ifrån, för allting vi upplever eller på något vis kan undersöka och mäta (universum, planeter, människor, diskussioner människor emellan som rör existensen) förutsätter existens.

Om det fanns flera hjärnor med flera separata drömda existenser skulle existens vara ett relativt begrepp, men vad har vi för skäl att utgå ifrån att det förhåller sig så? Det mesta pekar på att varelser delar upplevelsen av existensen med varandra, alltså måste existensen om den nu är en dröm i så fall vara en dröm vi alla drömmer likadant.
möjligt att det är jag som är lite dum, men förstår inte riktigt vad du menar. Om jag har ett ting som är "absolut" utifrån hur jag ser det, ska jag då tänka att "nej, det kan inte vara absolut, för mina sinnen kan inte uppfatta någonting som absolut"? Vi människor relaterar till ett ting för att förstå ett annat, det är så våra sinnen fungerar, men om vi ser det såhär: Jag extsterar, det vet jag för att mina sinnen säger mig att det är så, och mina sinnen är vad jag baserar helt min världsuppfattning på. Alltså är min existens fullständigt absolut för mig. Jag vet också att t.ex. ljusets hastighet i vakuum är absolut, även om jag vet det relaterat till någonting annat.