Forumet - Är arkadspelet Street Fighter 2 "rasistiskt"?

Är arkadspelet Street Fighter 2 "rasistiskt"?

1084 0 25
År 1991 släpptes fightingklassikern "Street Fighter 2: The World Warrior" i arkadhallarna, och en sak som tydligen alltid har varit väldigt kontroversiell i det spelet är öppningsscenen, där en vit blond kille slår knockout på en mörkhyad kille som ser ut att vara afroamerikan - även själva karaktärerna har skapat en del kontrovers, eftersom de betraktas som "stereotyper" av sina respektive länder (exempelvis den japanska sumobrottaren Honda och den indiska övernaturliga yogafanatikern Dhalsim).
Här har ni hela introduktionssekvensen till det här spelet:Vad säger ni om allt det här?
Personligen så tycker jag att hela "rasism"-kontroversen känns en aning överdriven, även om jag kan förstå hur folk tänker när de drar de slutsatserna.

Asstriid: Nej det är inte rasistiskt. Bara så jävla tramsigt att dra den slutsatsen om allting.
Aa det tyckte jag själv också, men en del människor verkar ju bli kränkta av allting. Galen

Ett tag så var det ju ett väldans liv över musiken i Fire Temple i "The Legend Of Zelda: Ocarina Of Time" också, eftersom den ursprungligen innehöll islamsk sång där de sjöng om "Allah" eller nåt, och folk trodde att den versionen ersattes med ny musik på grund av att "muslimerna blev arga", men den egentliga anledningen var att Zelda-spelen inte ska ha några verklighetsbaserade religioner någonstans, och de hade använt den ursprungliga musiken utan att kontrollera vad den handlade om.

Spana också in:


Kneg: Hade det varit en kvinna som blev nerslagen hade många ropat ”sexism!” istället. Samma visa. Jag tycker varken det är kränkande eller rasistiskt på något sätt, den mörkhyade personen skulle lika gärna kunnat slagit ner den vita.
Jag tänkte väl typ eftersom det tydligen ansågs rasistiskt och kränkande med kinesansiktet på Kina-godiset - de tog till och med bort det ansiktet för drygt 8 år sen.
Och om folk hakar upp sig på ett tecknat ansikte på en godisprodukt så kan nog vad som helst hända.

shuna:
Fast det är ju rasistiskt och kränkande. På samma sätt som att t.ex. avbilda judar som grönhyade med långa näsor osv.
Men då borde ju den sydamerikanska primitiva vilden Blanka och den indiska jättesmala yogamagikern Dhalsim i "Street Fighter 2: The World Warrior" också räknas som "rasistiska"?

Och hur skulle förresten ett kinesansikte avbildas för att inte uppfattas som rasistiskt?
Kineser ÄR ju gulhyade och har ganska små ögon, och bär ofta solhatt när de jobbar utomhus.
Testa att söka efter "Chinese garden worker" eller liknande så får du en massa såna bilder.

Missy02: Men då borde ju den sydamerikanska primitiva vilden Blanka och den indiska jättesmala yogamagikern Dhalsim i "Street Fighter 2: The World Warrior" också räknas som "rasistiska"?
jaha?

Missy02: Kineser ÄR ju gulhyade
Nej.

Asstriid: Förklara gärna hur den figuren är rasistisk så man förstår lite bättre hur folk tänker.
Du tror också att östasiater har gul hy, judar grön och native americans röd? Jag tror inte jag kan hjälpa dig vidare om så är fallet.

shuna:
Du tror också att östasiater har gul hy, judar grön och native americans röd? Jag tror inte jag kan hjälpa dig vidare om så är fallet.
Nej det är klart jag inte tror. Men förklara nu varför det är rasistiskt att den är gul. Tycker östasiater att den är rasistisk? Är inte ute efter att motbevisa dig vill bara veta varför den anses vara kränkande. Är det för att den är gul helt enkelt? 

Asstriid: Nej det är klart jag inte tror. Men förklara nu varför det är rasistiskt att den är gul. Tycker östasiater att den är rasistisk? Är inte ute efter att motbevisa dig vill bara veta varför den anses vara kränkande. Är det för att den är gul helt enkelt?
Varför kan du inte googla och läsa på om rasistiska stereotyper och karikatyrer istället för att be en random person på internet att förklara fenomenet för dig?

Att porträttera judar och icke-vita som någon slags rymdvarelser är avhumaniserande och stärker föreställningar om "vi och dem", att "dem" är annorlunda, konstiga eller hemska. Därför har bland andra Hitler och hans regim varit måna om att sprida rasistiska karikatyrer.