Forumet - Är årstidsbunden depression en skröna?

Är årstidsbunden depression en skröna?

4758 2 44
Nu under vintern sägs det att många blir deprimerade på grund av mörkret och kylan. Det kan handla om att man får depressiva symptom som att man blir trött och nedstämd eller att man utvecklar en faktisk depression.

9-Ways-to-Cope-With-Seasonal-Affective-D

Diagnosen årstidsbunden depression finns i DSM sedan år 1987. Efter en utbredd studie ifrågasätts nu om depression ens finns i säsongsvarianter. Studien visar att förekomsten av depression är likadan över olika breddgrader, årstider och exponering av solljus. Det är lika stor risk att man utvecklar en depression under sommaren som under vintern. Men trots att studien kommer med ett resultat behöver det ju inte betyda att det är någon absolut sanning.

Vad tror ni? Kan mörkret och kylan påverka huruvida man blir deprimerad eller ej?


Spana också in:


Blivande_japan: Tkr vår i senhösten brukar vara jobbigast (som i depressioner och ångest), men kan väl ha att göra med att det är då det brukar vara mycket att göra, i kombination med att diverse saker kan inträffa.
Ja t.ex. skolstarter är ju ofta upplagda så att de startar och är krävande vid hösten för att sedan lättna/avslutas vid våren/sommar. Många tar semester på sommaren och så. Sådana komponenter kan ju vara faktorer som påverkar den psykiska hälsan och som går i linje med vädret. Kan lätt tolkas som att det är vädret som påverkar då.

InABox: Jag har aldrig trott att det var en diagnos, bara en nedstämdhet som sprider sig i och med kyla och framförallt brist på ljus vilken slår hårdare mot vissa än andra. Klinisk depression beror ju på helt andra saker.
Jo det är en diagnos. Studien tyder ju på att ljuset och kylan inte skulle ha någon betydelse.

time: Jag påverkas väldigt mycket i alla fall. I och för sig har jag väl någon slags problematik i grunden men den verkar spöka mer under vinterhalvåret. 
Jo, det är ju inte solklart att studien förmedlar sanningen. Att diagnosen kom in i DSM säger ju något.